Народний ансамбль танцю «Золотий колос»




Українські народні танці, запальні і ліричні, нестримні і повільні. Виникли вони як прояв емоційних вражень від навколишнього світу. Танцювальні рухи виникали як імітаціїя рухів тварин, птахів, жестів, що відображали певні трудові процеси. Первісний танець виконував магічну роль.

Саме український танець зачарував та полонив серця учасників Народного самодіяльного ансамблю танцю «Золотий колос». А їх у колективі більше 100 чоловік.

Народний ансамбль танцю «Золотий колос»

Час плине дуже швидко, ось вже 20 років з дня у день відкриває двері танцювальний клас Очаківського районного будинку культури. І йдуть репетиції, репетиції, репетиції…

А починалось все просто - у 1990 році розпочав роботу танцювальний гурток з чотирьох чоловік на базі санаторію «Золотий колос» (звідси і назва колективу). Завдяки енергії керівника почали приходити нові люди.

У 1991 році формується дитяча студія на базі Районного будинку культури. Колектив одразу ж заявляє про себе, включившись в творче життя міста, беручи участь у районних і обласних оглядах-конкурсах, де був відзначений академізмом і майстерністю виконання.

Світлана Володимирівна Козлова - методист районного будинку культури з хореографії, мала непоганий танцювальний досвіт: 5 років балетної студії, 5 років народного виконавчого танцю. Вона, навчаючись заочно в Миколаївському державному педагогічному інституті за спеціальністю «вчитель початкових класів» (так, необхідно знати шлях до серця дитини) продовжує спеціальну освіту та бере участь в різних семінарах-практикумах, курсах підвищення кваліфікації в Києві, Миколаєві, Львові, Кіровограді, Ужгороді, Вінниці. Завдяки її ентузіазму колектив з кожним роком міцніє.

У 1994 році формується чоловіча група, що дозволило зробити танцювальні номери більш яскравими, ігровими.

І ось у 1996 році відбулася значна подія: народному ансамблю танцю «Золотий колос» присвоєне звання «народний». Оцінка праці була щирою і відвертою: «ніяких претензій по режисурі ... вдало побудована програма ... цікаво представлений колектив ... висока культура сцени ... репертуар різноманітний, цікавий ... ніяких зауважень щодо технічного виконання ... підліткова група — добра зміна основного складу...»

Народний ансамбль танцю «Золотий колос»

За роки існування учасникам колективу є чим пишатись. Народний ансамбль танцю «Золотий колос» Районного будинку культури успішно представляє Очаківський район та Миколаївську область на обласних та регіональних фестивалях та конкурсах, є постійним учасником всіх районних свят. Неодноразово запрошувався з творчими візитами до Львівської області (м. Ходорів та м. Новий Розділ) та двічі до м. Москви.

«Золотий колос» є постійним учасником та переможцем багатьох регіональних конкурсів:

  • - обласний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Миколаївські зорі» (м. Миколаїв, з 1998 року),
  • - відкритий конкурс юних та молодих виконавців «Маленькі зорі» (м. Херсон, 2006 р. - 3 місце),
  • - обласний конкурс сюжетного танцю та малих форм «Чарівний чобіток» (з 2004 року, 2007 р. - 1 місце),
  • - обласний конкурс на кращий сюжетний танець (з 1998 року),
  • - неодноразово ставав лауреатом Всеукраїнського огляду народної творчості (з 1999 року).

Колектив також бере активну участь у фестивалях:

  • - Фестиваль слов'янських народів (м. Миколаїв),
  • - фестиваль національних культур «Дружба» (м. Миколаїв),
  • - фестиваль дитячого хореографічного мистецтва «Алісоград» (м. Миколаїв),
  • - міжнародний фестиваль «Чумацький шлях» (м. Очаків),
  • - міжнародний фестиваль «Факел надії» (м. Очаків),
  • - дитячій фестиваль народного мистецтва «Золотий лелека» (м. Миколаїв).

Очаків. Народний ансамбль танцю «Золотий колос»

З 2005 року Народний ансамбль танцю «Золотий колос» приймає участь в обласному святі хореографії «Танець року» - «Танцювальні візерунки», на якому його було визнано кращим серед аматорських колективів області, нагороджено Дипломом за збереження кращих традицій народного танцю (2005р.), розвиток хореографічного мистецтва на Миколаївщині та вагомий внесок у збереження національної культури (2006р.), збереження кращих національних традицій в народному танці (2007р.) та двічі вручено почесну нагороду «Ріка» за збереження і розвиток кращих традицій народного танцю (2005р. та 2007р.).

У 2006 році ансамбль танцю «Золотий колос» став переможцем обласного відбіркового туру 2 Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії ім. Павла Вірського (1 місце).

Народний ансамбль танцю «Золотий колос» Очаків

Репертуар колективу складає близько 80 танців та композицій.

В ансамблі чудове музичне оформлення завдяки талановитим фахівцям своєї справи - музичному керівникові ансамблю Віктору Зволінському та Ігорю Левенді.

За багаторічну працю, вагомий внесок у розвиток Української культури, високу професійну майстерність керівник колективу - Козлова Світлана Володимирівна — неодноразово нагороджувалася Почесними грамотами відділу культури Очаківської райдержадміністрації, Очаківської районної адміністрації та Районної ради (2002, 2005р.), управління культури Миколаївської обласної державної адміністрації, Обласного центра народної творчості та культурно-освітньої роботи (2000р.), Миколаївської обласної державної адміністрації (2000, 2005р.), Міністерства культури та мистецтв України та Центрального комітету профспілки працівників культури України (2002р.).

За високий професіоналізм і плідну творчу співпрацю у справі укріплення дружніх відносин між Україною та Росією ансамбль танцю «Золотий колос» у 2003 році було нагороджено грамотою управи району Коньково м. Москви.

18-25 травня 2010 року в Італії (м. Тренто) відбувся "Міжнародний фестиваль фольклорних колективів народів світу".

На фестиваль було запрошено 50 колективів з усього світу. Не оминула ця подія і Україну. Серед багатьох колективів танцювали й діти із Очакова.

Від Очаківського району запрошено Народний ансамбль танцю "Золотий колос" Очаківського районного Будинку культури, художній керівник Світлана Козлова.

Участь у фестивалі не обмежується лише однією країною. До програми включені виступи у багатьох містах Європи, а також екскурсії визначними пам'ятками.

Тож очаківські школярі отримали можливість, як то кажуть, "... і світ подивитися і себе показати!"