Історична знахідка в НПП "Білобережжя Святослава"




21 серпня 2012 року о 11.30 годин під час проведення природоохоронного рейду на території національного природного парку "Білобережжя Святослава" працівники служби держохорони парку звернули увагу на невеликий човен в акваторії Чорного моря.

В човні знаходилась людина у водолазному спорядженні. Після причалювання громадянин, що назвався Василем, звернувся до інспекторів рейдової групи з інформацією, що він під час занурення випадково знайшов старовинну амфору. Йому роз’яснено порядок дій щодо знахідки.

Василь виказав бажання надати амфору працівникам національного природного парку "Білобережжя Святослава" з метою її подальшої передачі до експозиції Очаківського краєзнавчого музею ім. О.В.Суворова.

Барсуков В.В., Козловский Ю.И., Пономарь Л.В., Чаус В.Б.

Того ж дня амфору, яка  збереглась, незважаючи на віки, в досить хорошому стані, директор національного природного парку "Білобережжя Святослава" Козловський Юрій Іванович передав до Очаківського музею.

При цьому було наголошено, що, незважаючи на буйний розквіт  «чорної археології», особливо в останні часи, земля Кінбурнської коси багата ще на знахідки, які можуть багато що розповісти про минуле амфори та минуле нашого з вами краю. А для цього потрібно ретельна охорона місць історичної цінності та планомірне і постійне їх вивчення.

Очаков. Хорошо сбереглась амфора.

До речі, 19 серпня поточного року, закінчила свою роботу Кінбурнська експедиція під керівництвом доктора історичних наук Біляєвої С.О., що організувало Українське товариство з охорони пам’яток історії та культури, керівник -  Іванов С.В., яка зробила чимало цікавих знахідок, про що буде проінформовано пізніше.

А до пересічних громадян, які планують стати скарбошукачами на території національного природного парку "Білобережжя Святослава", служба держохорони звертається з проханням  не робити цього, тому, що пошукові роботи без відповідних дозволів та фахівців на території Парку заборонені.

Але якщо вам випадково вдалось знайти цікаву історичну річ, то, будь ласка, передайте її на вивчення спеціалістам, бо її історична вартість буде набагато вищою, ніж ті кошти, які можливо ви отримаєте за неї. Тож закликаємо Вас  діяти так, як діяв наш земляк Василь.

Адміністрація НПП «Білобережжя Святослава»