Як гуртується громада: дикий пляж, дикі сходи




Для мешканців очаківської Слободки (вул. Цокуренка), спуск на пляж завжди був випробуванням – вузький прохід, круча, а потім – цементовані сходи, що переходять у майже вертикальні залізні. Воістину, за назвою пляжу – й дикі сходи.

Такий «подарунок» був сконструйований кілька десятків років назад, коли сусідами мешканців цього району стала база відпочинку НКІ, що потім перекрила прямий спуск на пляж для всіх, крім своїх відпочмвальників, та збудувала на проході, що залишився між нею та чиєюсь приватною ділянкою, ці сходи.

Поступово єдиний прохід на пляж руйнували час та рельєф, але цьогорічні дощі зовсім підмили кручу, й бетонні сходи стали нести загрозу для життя – під ними утворилася порожнеча. Хто не встиг вчасно схопитися за поручні, ризикує щонайменше отримати неабиякі синці, як одна з мешканок Слободки.

Депутат міської ради С.В. Кузнець надавав депутатський запит на ім’я С.М. Бичкова щодо аварійного стану сходів, але міська рада відхрещується від спуску, мовляв, він не стоїть на балансі. Та слобідчани вже готові й самі зібрати по сусідам кошти, будматеріали, металеві конструкції й власноруч відремонтувати.

На стихійну «нараду біля сходів» приїхав й начальник Очаківської комунальної служби благоустрою В.О. Васьков, який погодився допомогти, так би мовити, на громадських засадах. У той же день він домовився за 6 мішків цементу – що дає вдалий старт ініціативі мешканців, перед цим завіз будівельний бій.

Примітно те, що коли активісти стали перераховувати тих, хто дасть кошти на ремонт, то їх виявилося не так й багато, і це при тому, що більшість родин тут неофіційно тримають на своїй території відпочиваючих, які будуть спускатися на пляж одним єдиним шляхом – цими екстремальними сходами. Виходить, це питання власного сумління, а відпочивальники та мешканці інших районів міста у рахунок взагалі не беруться… А ті, кому небайдужа подальша доля спуску, обов’язково доведуть діло до завершення, аби їм тільки не заважали.

Вл. інф.
Фото Т.Лупул та С.Кузнець

P.S. 18 червня на зібрані у найсовісніших слобідчан кошти таки розпочалися ремонтні роботи на сходах на Дикий пляж.

На залишок від зібраних 1500 грн. попередньо планують також виготовити бетонну чашу для спалювання сміття, яке залишають на узбережжі відпочивальники.

Джерело:
Сайт газети
“Чорноморська зірка”