Юні дослідники природи Кінбурнської коси - переможці обласного конкурсу




Справжніми дослідниками природи рідного краю почувають себе ці дві дівчинки з Василівської школи: восьмикласниця Діана Лахтіонова та шестикласниця Ірина Бородіна. Дівчата беруть активну участь у природоохоронної діяльності шкільного міні – парку «Борисфен», роботу якого координує провідний фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» І. В. Лахтіонова та є членами гуртка «Юні охоронці природи».

В цьому році Діана та Ірина стали учасниками конкурсу «Юних дослідників», що кожного року оголошується обласним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді. Вони представили на І етап конкурсу, у номінації «екологія», пошуково - дослідницьку роботу «Перша знахідка GENTIANA (ТИРЛИЧ) серед Кінбурнських пісків».

У конкурсній роботі повідомляється про знахідку тирлича звичайного (рос. горечавка) - нового виду рослин Кінбурнського півострову. Місце зростання цієї гірської рослини, поширеної переважно в Карпатах та Криму, знайдено поблизу с. Василівка учнями під час пізнавальної екскурсії за участю начальника Василівського НДПВ НПП «Білобережжя Святослава» Калини Н.В. Запропоновано включити цей вид у регіональний Червоний список Миколаївської області.

Тирлич звичайний насправді є «звичайною» рослиною у гірській місцевості, але своєю появою минулої осені серед пісків Кінбурнського півострова дуже здивував учнів своєю красою і звісно нехарактерною для нашого регіону появою.

Більш ніж за пів року юні екологи зробили опис рослини, опрацювали багато довідників – визначників рослин, досліджували різноманітні фактори, які вплинули на те, що гірська рослина з`явилася та оселилися на території Кінбурнського півострова.

Про причини знаходження цієї рослини на Кінбурні та можливість зростання в минулому розпитували місцевих жителів – старожилів коси, науковців РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава», відомих екологів, працівників Василівського науково – дослідницького природоохоронного відділення НПП.

За результатами І етапу конкурсу дівчата були запрошені на учнівську конференцію у обласний еколого-натуралістичний центр.

Завдяки наполегливості наших учасниць та їх керівника було зроблено презентацію, підготовлено виступ для конференції, також Ірина Бородіна зробила малюнок квітів. А щоб дівчата почували себе більш впевненими, першу презентацію провели у школі для учнів та вчителів.

Два тижні підготовки не пройшли даремно. Подивіться, яки гарні наші учасниці!

Вони насправді хвилювалися, але за оцінками журі, їх виступ відрізнявся чіткістю та аргументованістю, ґрунтувався на відповідній науковій базі, містив власні спостереження, посилання на наукові джерела й відображав власну позицію дослідників.

Ірина Бородіна та Діана Лахтіонова, набравши найбільшу кількість балів, посіли І місце у номінації «екологія» серед десяті відібраних на ІІ етап дослідницьких робіт. 

Дівчата звичайно пишаються своїми досягненнями, але добре розуміють, що головне для юних охоронців природи - зберегти цю невелику галявину з рідкісними квітами та наступної осені продовжити спостереження.

«Кінбурн, на нашу думку – це унікальне та загадкове місце. Тут цілком можливо побачити те, чого ніяк не очікуєш. А це означає, що він не раз здивує нас своїми новими відкриттями, які, як намистинки для розгадування підкидає нам сама МАТІНКА ПРИРОДА».

Дирекція НПП «Білобережжя Святослава» вітає учениць Василівської ЗОШ: Лахтіонову Діану та Бородіну Ірину з перемогою у обласному етапі конкурсу «Юних дослідників» та щиро дякує провідному фахівцю з екоосвіти Лахтіоновій І.В. за проведену пошуково – дослідницьку роботу та забезпечення участі школярів у конкурсі.

Центр екоосвіти і туризму
НПП «Білобережжя Святослава»