Всупереч забуттю … Відкриття меморіальної дошки С.В.Страшному




Літній спекотний день не завадив проведенню в місті Очаків урочистостей з нагоди вшанування світлої пам’яті відомого земляка, знаного лікаря, вченого, краєзнавця та самобутнього художника Сергія Варфоломійовича Страшного, присвятившего своє талановите життя людям.  Його зірка вічності засяяла у неземному всесвіті майже чверть століття тому. Але, недаремний вислів: «Людина жива доки її пам’ятають».

Саме 29 липня цього року своє друге життя прожив Сергій Варфоломійович в пам’яті всіх небайдужих очаківців, які завітали до військово-історичного музею ім.. О.В. Суворова, справжнього краєзнавчого центру очаківського регіону.

В урочистостях брали участь: нащадки С.В. Страшного – син Олександр Сергійович з дружиною та дітьми, які зараз мешкають та працюють в Угорщині та США, депутати обласної, міської та районної рад, представники органів місцевого самоврядування, державної виконавчої влади області та району, почесні громадяни міста, лікарі ЦРЛ, працівники очаківських підприємств, установ та організацій.

Открытие мемориальной доски С.В.Страшному в Очакове

Слід зазначити, що підготовка та проведення справжнього свята пам’яті відбулася за авторським проектом громадського та культурного діяча, мецената А.А. Горчакова, який він запровадив ще в 2008 році. В назві свого проекту «Всупереч забуттю», Андрій Анатолійович висловив свою принципову позицію та відношення до питань меморіальної пам’яті. В межах цього проекту вже відбулися заходи не тільки в містах Одеса та Миколаїв але й на очаківському цвинтарі – проведено реконструкцію пам’ятника І. П. Четверякову – благодійнику нашого міста другої половини ХІХ століття, та ще шести пам’ятників з карарського мармуру та граніту-габро знайдених під час суботників, які організував автор проектів. За підтримки Князівського Дому Горчакових вийшли з друку видання меморіального характеру Т.М. Губської «Місто мармурових янголів» та «Апостол півночі та півдня. Митрополит Кіровоградський на Миколаївський Нестор Анісімов»  та інші.

А. Горчакову вдалося знайти серед творчої інтелігенції міста однодумців, які увійшли до складу ініціативної групи: це - працівники музею ім.. О.В. Суворова, фахівці-краєзнавці та родинне оточення Сергія Варфоломійовича. Звернення ініціативної групи, щодо вшанування пам’яті видатного діяча підтримали члени територіальної громади міста. Це питання обговорювалося на сесії Очаківської міської ради та за процедурою остаточно було вирішено після прийняття відповідного радою рішення. Тривала кропітка серйозна робота по вивченню творчої спадщини Сергія Варфоломійовича та систематизації матеріалів біографічного характеру, які без перешкод, різного роду протоколів та описів надали родичі. Їх довіреною особою у складі ініціативної групи була відомий краєзнавець С.І. Коржова, яка і відкрила виставку робіт нашого земляка, що експонувалася у виставочному залі музею. Вона охарактеризувала тематику та стиль  художньої  творчості  Сергія Страшного.

Здивованості очаківців не було меж, майже всі присутні вперше бачили повну художню колекцію його творів, до якої увійшли 25 великих робіт відображаючих рідні серцю очаківські мотиви.  Приємні почуття викликав фрагмент продимонстрованого фільму «Щоденник батька», підготовлений сином Олександром за архівними мемуарами Сергія Варфоломійовича. Над фільмом працювала державна телерадіокомпанія «Культура».

Екскурс життя та творчості здійснили працівники музею, ведучі свята Анжеліка Захарова, Марина Бондаренко та Світлана Коржова, які розповіли про особистий шлях митця в часи Великої Вітчизняної війни, про його державні нагороди, які були представлені у виставочному залі. Особливу увагу приділили впливу С. В. Страшного, як головного лікаря на стан розвитку охорони здоров’я, курортної зони міста, історії та культури Очаківщини.

Спогадами, враженнями, своїм відношенням до цієї унікально талановитої людини  поділилася: головний лікар ЦРЛ, депутат обласної ради О.В. Степанова, яка вручила організаторам свята подяку від управління охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації пишаючись тим, що очаківці цінують значення лікаря в суспільстві.

Начальник управління освіти , депутат міської ради Р.В. Земляна говорила про життя Сергія Страшного, який надав гідний приклад для наслідування молодому поколінню.

Перший заступник голови Очаківської райдержадміністрації С.Ф. Стовманенко розмірковував про роль лікаря у житті людини, яка є особливо важливою під час військових дій.

Художній керівник Одеського палацу дитячої та юнацької творчості І.О. Стрільцова повернулася спогадами у своє дитинство та  нагадала присутнім про справжню чоловічу дружбу свого батька О.О. Стрільцова з С.В. Страшним.

Почесний працівник культури України, президент Очаківського клубу «Міський бомонд» Г.І. Скрипниченко  сердечно розповіла про тих, хто працював над цим проектом, та повідомила, що матеріали про життя талановитої людини підготовлені Н.А. Тараненко будуть включені до нового енциклопедичного видання краєзнавчого характеру.

Лауреат літературних премій ім.. П.Куліша та К. Паустовського, поет А.А. Горчаков прочитав строки присвячені Сергію Варфоломійовичу, висловив свої позитивні враження від його поетичної творчості, в якій поет ХХ століття використовував п’ятистопний ямб та силабо-тонічне віршування. Цікавими були спогади медичної сестри І.П. Левшиної, яка довгий час працювала із головним лікарем району.

В напруженому графіку своєї діяльності начальник управління культури Миколаївської облдержадміністрації, кандидат філософських наук М.Ф. Димитров знайшов час, щоб віддати шану пам’яті С. В. Страшному, як людині-творцю. Він висловив задоволення від втілення нових форм роботи  - авторських меценатських проектів, об’єднавших зусилля місцевої громади та мецената.

Слова щирої вдячності за батьківську пам'ять лунали для всіх з вуст сина Олександра Сергійовича – відомого лікаря та письменника, гідного нащадка сімейних традицій свого батька.

Від імені Князівського Дому Горчакових, Андрій Анатолійович Горчаков вручив почесним гостям свята каталог художніх творів, які увійшли до повної творчої колекції С.В. Страшного. Каталог був підготовлений, до речі, до цієї урочистої події.

Відкриття меморіальної дошки Сергію Варфоломійовичу Страшному відбувалося у другій частині урочистостей. Громада міста зібралася на вулиці Миру, де зараз знаходиться будівля Очаківської дитячої художньої школи ім. Р.Г. Судковського, в минулому – районна поліклініка створена славнозвісним головним лікарем, в якій він працював тривалий час. Родина Страшних проживала тоді у невеличкому будиночку без всіляких зручностей, розташованому у лікарняному дворику.

Цю частину урочистостей відкрила заступник міського голови Л.Д. Лященко, яка подякувала всім, хто працює на благо міста та шанує пам'ять гідних людей, які є прикладом майбутнім поколінням.

Гучними оплесками зустріли присутні начальника управління культури області Михайла Федоровича Димитрова та мецената, автора творчого проекту «Всупереч забуттю» Андрія Анатолійовича Горчакова, які відчували піднесений настрій очаківців та разом з ними раділи за добру справу. Адже, остання меморіальна дошка діячам культури та науки в Очакові була встановлена ще 40 років тому. Присутні із задоволенням констатували, що важливість сучасної події в тому, що ця меморіальна дошка встановлена саме тій людині, яка віддала себе повністю справі розвитку міста Очакова, хоча мала всі можливості жити та працювати на престижних посадах великих за своїм значенням міст.

Открытие мемориальной доски С.В.Страшному в Очакове

Почесне право відкрити меморіальну дошку було надане синові Олександру Сергійовичу Страшному та меценату міста Андрію Анатолійовичу Горчакову.

Открытие мемориальной доски С.В.Страшному в Очакове

Виступ О. Страшного на відкритті меморіальної дошки

Открытие мемориальной доски С.В.Страшному в Очакове

Виступ А. Горчакова на відкритті меморіальної дошки

 

Открытие мемориальной доски С.В.Страшному в Очакове

Открытие мемориальной доски С.В.Страшному в ОчаковеУрочистий момент відкриття дошки

Після того, як біле полотнище лагідно зіскользнуло зі стіни до долу, присутні несли квіти улюбленому земляку, який зустрічав їх поглядом з меморіальної дошки червоного граніту.

Открытие мемориальной доски С.В.Страшному в Очакове

Освячення проводив митрофорний протоієрей Стефан Михайлюк, почесний громадянин міста, який добре знав та дуже часто спілкувався з Сергієм Варфоломійовичем. Але на цьому урочистості не закінчилися. На старому цвинтарі отець Стефан відслужив літію на могилі відомого лікаря.

Открытие мемориальной доски С.В.Страшному в Очакове

Освячення меморіальної дошки

Якщо здійсняться творчі плани та задуми А.А. Горчакова, вулиця Миру в Очакові може стати справді меморіальною. Вже виготовлена та чекає свого встановлення меморіальна дошка відомим в Европі антикварам - братам Гохманам.  Планується також виготовлення меморіальних дошок з метою увічнення пам’яті видатного українського художника, графіка, етнографа А. Ждахи, та художника О. Татаренка, які тривалий час жили в Очакові, в будинках центральної частини вулиці Миру.

Автор творчого проекту «Всупереч забуттю» А. Горчаков та родина Страшних висловлюють щиру подяку членам ініціативної групи і особисто Т.А. Поночевній за підготовлену творчу програму, небайдужим очаківцям, всім, хто доклав своїх зусиль до підготовки та проведення урочистостей.

Открытие мемориальной доски С.В.Страшному в Очакове

Члени оргкомітету

Слова особливої вдячності начальнику управління культури облдержадміністрації М.Ф. Димитрову, за підтримку та розуміння добрих справ та ініціатив громадськості, а також В.І. Булатову, за активну участь у проекті меморіальної пам’яті.

Г.І. Скрипниченко,
почесний працівник культури України