В Очакові вшанували спритного земляка, що обвів навколо пальця всю Європу




1 квітня, у Всесвітній день сміху, в Очаківському військово-історичному музеї ім. Суворова на урочисту ювілейну програму «Вояж золотої тіари або Авантюрні пригоди очаківців у Європі», організовану Княжим Домом Горчакових в Україні та Очаківською міською радою, що проходила під патронатом Миколаївської обласної державної адміністрації, зібралася інтелігенція міста, серед якої чимало шанувальників історії та краєзнавців, а також почесні гості – заступник начальника управління культури, релігій та національностей Миколаївської ОДА В.Б. Бойченко, очаківський міський голова С.М. Бичков, перший заступник голови Одеської обласної Ради миру В.І. Гайдаєнко, одеський поет та журналіст В. Слісарчук, депутат Очаківської районної ради П.Г. Корнієнко, начальник відділу культури Очаківської міської ради Т.Я. Мироненко., відомий миколаївський скульптор та художник В.Ю. Макушин, автор меморіальної дошки Шепселю Гохману та «скіфській тіарі», відкриття якої стане вінцем урочистостей та автор книги «Тайна золотой тиары» про творця цього артефакту О.А. Гун.

Відкриваючи захід, завідувач музею Ф.І. Вихерко зазначив, що подія, про яку далі піде мова, свого часу мала величезний резонанс у всьому світі, бо мешканці нашого міста утнули таке, що ахнула, навіть, Європа! Адже «Тіара скіфського царя Сайтоферна», виготовлена на замовлення очаківських антикварів братів Шепселя та Лейби Гохманів талановитим одеським ювеліром Ізраїлем Рухомовським, після геніально задуманої та вдало здійсненої авантюри була продана у 1896 році за величезні на той час кошти (200 тис. франків) до всесвітньо відомого музею - паризького Лувру. Знаменним є й те, підкреслив Федір Іванович, що дата 1 квітня, коли тіара була виставлена у Луврі для загального огляду відвідувачів, після викриття цієї «афери століття», відзначається як Всесвітній день сміху, тож він побажав усім присутнім дотепних жартів та веселих усмішок, та надав слово головному ініціатору заходу – меценату А.А. Горчакову.

Андрій Анатолійович повідомив, що Княжий Дім Горчакових вже протягом кількох років втілює проект «Наперекір забуттю» з увічнення пам'яті видатних людей нашого краю, в рамках якого у Очакові вже були відкриті меморіальні дошки С.В. Страшному та Л.І. Іващенко, а нинішній захід має на меті увічнити пам'ять про так звану «скіфську тіару» та її замовника антиквара Шепселя Гохмана, що певний час разом з братом проживав у нашому місті та тримав у ньому свою крамничку. Як зазначив меценат, про важливість цього заходу дійсно світового масштабу, який поєднає не лише Очаків і Одесу, а й Відень (куди вперше привіз тіару Шепсель Гохман) та Лувр (де закінчився її європейський вояж), свідчить той факт, що свої вітання на честь знаменної для нашого міста події надіслали директор Лувру Ж.-Л. Мартінес та офіційний представник Посольства Франції в Україні, директор центру французької мови і культури «Альянс Францес» П. Фурно. А.А. Горчаков представив присутнім автора книги «Тайна золотой тиары» О. Гуна, що отримала загальне визнання під час її презентації два роки тому у Бібліотеці Лувру (а нинішнього року ця чудова книга буде презентована на науковій конференції у Каннах).

Олександр Анатолійович Гун розповів присутнім про те, як свого часу 2010 року зацікавився геніальною містифікацією, довгий час збирав і досліджував архівні документи з даного питання, вивчав каталоги унікальних робіт талановитого одеського ювеліра-самоучки, потім знайшов, листувався та зустрічався з його нащадками, маючи змогу познайомитися з сімейними альбомами, а результатом його довгої праці й стало створення зазначеної книги, що складалася з трьох розділів. У першому – «Шлях до істини», власне й була ним викладена підкріплена дослідженими фактами надзвичайна історія про підготовку й проведення блискучої авантюри з продажем тіари та згодом - її випадкове викриття, про життя та творчий доробок ювеліра; другий був перекладом російською мемуарів Рухомовського, написаних на ідиш у Парижі в 1927 році самим майстром; а третій – репринтним виданням ілюстрованого критико-біографічного нарису «Ізраіль Рухомовський і його роботи», виданого в Одесі у 1903 році. Автор з притаманним усім одеситам гумором «пересипав» свою розповідь курйозними історіями, пов'язаними з роботою над книгою, з її наступною публікацією в США редактором одного з часописів, цитував окремі листи та документи, демонстрував фотокопії портретів ювеліра та його рідних, зображень його робіт, французьких листівок 1903 року, відображаючих резонанс, викликаний розкриттям «афери століття» тощо, наводив цікаві факти. Наприклад, про те, що Рухомовський відзначався надзвичайною працездатністю і трудився по 13 годин на добу, а ще, від природи він мав надзвичайно гострий зір і міг без окулярів вигравірувати 9 літер на 1 квадратному сантиметрі тощо.

Коротко зупинився Олександр Анатолійович і на особистості Шепселя Гохмана, охарактеризувавши його як людину досить освічену та надзвичайно підприємливу, справжнього авантюриста у позитивному розумінні цього слова.

Перша презентація книги О.Гуна відбулася у 2012 році у Одеському музеї західного та східного мистецтва разом з організацією фотовиставки робіт Рухомовського. Потім мала місце презентація та фотовиставка у паризькому магазині «Глоб» 1 квітня 2013 року. Перебуваючи у Франціїі, Олександр Анатолійович відвідав також могилу ювеліра.

Розповів О.А. Гун і про підготовку відкриття меморіальної дошки І. Рухомовському в Одесі, і про своє знайомство з А.А. Горчаковим та спільну роботу з підготовки урочистостей в Очакові.

На завершення виступу О.А. Гун подарував свою книгу «Тайна золотой тиары» (виданої, до речі, невеличким накладом лише у 200 примірників) Очаківській міській бібліотеці.

Далі А.А. Горчаков прочитав свого вірша, присвяченого братам Гохманам, висловивши сподівання, що відкриття цієї меморіальної дошки не стане крапкою в історії з тіарою, а буде трьома крапками, що покладуть початок щорічному проведенню 1 квітня в Очакові Гуморини, яка буде молодшою сестрою всесвітньо відомої одеської Гуморини, започаткованої у 1973 році, та запропонував переглянути невеликий відеосюжет про відкриття меморіальної дошки І. Рухомовському в Одесі.

Насамкінець урочистостей в музеї О.А. Гун вручив репринтне видання 1903 року «Ізраіль Рухомовський і його роботи» (спонсорував яке А.А. Горчаков) закладам освіти та культури міста, почесним гостям, після чого їм було надане слово. В.Ю. Макушин, В.І. Гайдаєнко привітали очаківців з важливою подією в культурному житті міста, презентувавши у подарунок міському голові цікаві видання, одеський поет В. Слісарчук прочитав свою поетичну «Присвяту Очакову», яку подарував С.М. Бичкову, а В.Б. Бойченко подякував організаторам заходу, вручивши його ініціатору А.А. Горчакову Почесну грамоту від Миколаївської обласної ради та побажав усім присутнім протягом року зберігати ті позитивні емоції, які їм подарував цьогорічний День сміху.

Після цього дійство перемістилося до історичної будівлі на вулиці Миру,31 (де нині розташований салон краси «Фея», а колись проживали та утримували антикварну крамничку брати Гохмани), для відкриття меморільної дошки Шепселю Гохману та золотій тіарі скіфського царя Сайтоферна. Організатори заходу меценат А.А. Горчаков, міський голова С.М. Бичков та почесні гості виголосили промови з приводу цієї непересічної події, яка стане поєднуючою ланкою не лише між історичними проміжками часу, а й країнами та містами Європи, де розгорталися події захоплюючої авантюрної подорожі. А історичне наповнення туристичної галузі Очакова – це той орієнтир, який слугуватиме подальшому розвитку нашого приморського містечка, розбудові його інфраструктури, участі у європейських інвестиційних проектах та культурних програмах. В. Слісарчук прочитав свої вірші, присвячені урочистостям, а А.А. Горчаков – вітання від керівництва Лувру та Одеського представництва Посольства Франції в Україні. Вінцем заходу стало відкриття меморіальної дошки та фото напам'ять.

Зліва направо: Скрипніченко Анна, Гайдаєнко В.И. Бойченко В.Б. Макушин В. Бичков С.М. Горчаков С.А., Гун А., Робулець С.А.

Л. Кочмар
Фото Л. Кочмар, И. Марченко