У НПП «Білобережжя Святослава» навчають майбутніх природоохоронців




«Не вбий, не знищ, не розкради,
примнож, нащадкам збережи!».

Під таким гаслом  проходитиме  просвітницька, природоохоронна та дослідницька діяльність Василівського шкільного міні – парку «Борисфен»,  створеного два роки тому за ініціативою Центра екоосвіти і туризму національного природного парку «Білобережжя Святослава».

Головним наставником, координатором та організатором роботи «Борисфену» є фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» Лахтіонова І. В.,


але «управляє» роботою міні - парку обраний школярами «президент» -  Свистуха Дарія, яка поділилася з нами своїми враженнями:

«Збереження природи нашого рідного краю - Кінбурнського півострова - мета діяльності шкільного міні – парку.


Ми визначаємо об’єкти природи, яким потрібна наша допомога та своєчасно вирішуємо наболілі проблеми: підгодовуємо зимуючих мешканців коси, готуємо домівки для зустрічі мігруючих птахів

очищаємо від сміття ділянки лісу та узбереж, територію навколо школи та  у нашому сілі.

Під нашу «охорону» взято озеро розташоване неподалік від школи, яке ми намагаємося зберегти для лебединих зграй, котрі тут зупиняються на тривалий час кожного року.

 Що запам’яталося у минулому році?...

- Акція «Я люблю своє узбережжя»;  

- турпохід та змагання на день туризму;

- участь у дослідницьких практикумах, під час яких працівники НПП «Білобережжя Святослава» навчали нас спостерігати за птахами

 досліджувати рослини.

Уявить собі, щоб побачити скупчення ранньоквітучої дивовижної сон трави, ми виїхали на узбережжя Ягорлицької затоки та провели ботанічні дослідження.

Ще більш несподіваним для нас було справжнє відкриття. Восени, неподалік від с. Василівки, на сонячній галявині, нам пощастило першими на Кінбурнській косі знайти «буяючі» ніжно-блакитні квіти терлича (горечавки), ця рослина дуже рідкісна і зустрічається переважно у горах.

Нещодавно у школі, з нагоди другої річниці створення «Борисфену», відбулася ще одна урочиста подія: «посвята» п’ятикласників у члени шкільного міні - парку. Поповнили ряди юних екологів: Сілецька Олександра, Передрій Вікторія, Вінничук Данил, Вакуленко Анастасія.

 На свято завітала сама «Матінка-природа», яка розповіла про свої образи, біди, біль та дала «новачкам» корисні настанови. В свою чергу юні екологи пообіцяли стати справжніми захисниками природи і обов’язково прислухатися до порад – підказок Природи. Свою обіцянку закріпили склавши «Кодекс честі» юного еколога.

Ініціатор цього свята Ірина Вікторівна Лахтіонова підсумувала результати діяльності шкільного міні – парку та вручила активним учасникам акцій та екологічних конкурсів дипломи та подяки від директора парку Юрія Івановича Козловського.

Поважними гостями на святі були працівники НПП «Білобережжя Святослава»:Іванов О.Г. – начальник відділу держохорони НПП, Калина Н.В. – начальник Василівського науково – дослідного природоохоронного відділення, Іванов Г.Г. – начальник Покровського науково – дослідного природоохоронного відділення.

Вони привітали учасників зі святом, побажали всім щиро любити свій рідний краї, примножуючи його природні багатства, а потім урочисто пов’язали юним членам «Борисфену» зелені галстуки, як символ життя та сподівання на світле майбутнє нашого заповідного краю».


Свистуха Дарія,
президент шкільного міні–парку «Борисфен»,
учениця 10 класу Василівської ЗОШ І-ІІІ ст.