Про рекреацію та шлагбаум - як перепону людському нахабству




"Стрілку" - одну з трьох рекреаційних зон Кінбурнської коси, можна сміливо назвати одним з найбільш популярних та улюблених місць відпочинку гостей та жителів Очаківщини. Аби позасмагати на сяючому пісочку та пірнути у блакитні хвилі ласкавого теплого моря, люди сьогодні платять від 50 до 80 грн. Такі ціни подорожі катером в обидва боки "на ту сторону". П'ять грн. з цієї суми відраховуються за користування пляжем НПП "Білобережжя Святослава". Ми вирішили поцікавитись, як нині тут проходить рекреація,  які проблеми та досягнення трирічної роботи національного парку на найбільш відвідуваній території коси.

- Проблеми, напевно як і у всіх державних установ - нестача коштів.  Ті гроші, що збираємо - використати не можемо, - розповідає начальник господарчого відділу НПП Володимир Олександрович Пшенай. - Але працювати треба, і ми працюємо.

Слова Володимира Олександровича підтвердилися побаченим мною. Навіть, тільки-но зійшовши з катеру, помітила працівників НПП за роботою. Вони саме ремонтували та фарбували зупинку. Справді, порадувало те, що успішно вирішилося питання утилізації відходів. Так, днями 120 мішків пластикових пляшок після переробки на саморобному пресі перетворилися на сім компактних контейнерів, які значно легше й дешевше доставити на материк.

Чекаємо на відправку

Всі відходи посортовано  

Процес зпресовування  

Білий та коричневий пластик пресується окремо

- Привчаємо людей до цивілізованого відпочинку, - продовжує розмову Володимир Олександрович, йдучи пляжем. - Поставили контейнери для роздільного сміттєзбору - пластик, скло й органіка - все окремо. (див. фото). Ви знаєте, деяким людям важко звикнути. Хоча більшість приємно вражені такою практикою. Бо так робиться у всьому світі, і це є правильним.

Контейнери для окремого збору відходів

Помітно збільшилася кількість навісів та переодягалень, зроблених з пиломатеріалу, наданого Кінбурнським лісництвом. Це до вподоби відпочивальникам, які доволі часто не соромляться висловлювати свої побажання та пропозиції.

Зносимо посортовані відходи

В мішках - тільки органіка

- Знаєте, це куточок незайманої природи, який ми вже давно уподобали. Для нас вже традиційним став відпочинок тут. Ми рушаємо сюди з друзями, палатками, гітарами, хорошим настроєм. І з кожним роком наш дикий відпочинок стає все більш цивілізованішим. Тут вже є туалети, навіси, сміттєзбірники. Це великий плюс. Адже ми можемо насолоджуватися природою, не наносячи їй шкоди, - ділиться своїми враженнями відпочивальник Олександр.  

Встановлюємо туалети

Щоранку природоохоронці НПП "Білобережжя Святослава" проводять санітарні заходи. Вивозять фекалії та дезінфікують нужники.

- Не застоюються туалетні відходи й сміття, а як інакше, це ж літо, спека робить свою справу. А кому сподобається приїхати на відпочинок у місце, де сморід? - говорить В.О. Пшенай.

Проходимо повз спостережний пост. Тут, як завжди, на варті безпеки - рятувальники.

Хлопці при необхідності проводять індивідуальні бесіди щодо поведінки на воді та особливостей відпочинку на цьому пляжі. А він тут справді особливий, й про це треба людям постійно нагадувати. Іноді з`являється риба скат. Ось її ні в якому разі не можна чіпати. Також не можна купатися поблизу на "дзиндзику" (краї коси, де «зустрічається» морська та лиманська вода). Течія тут вкрай небезпечна.

Спекотно на Стрілці

Добре прижилися на Стрілці копії історичних реліквій - фрагментів Ахілового вівтаря та пам`ятного знаку, присвяченого подвигу Поля Джонса. Вражені багатющою історією красивого місця  відпочиваючі із задоволенням роблять фото на згадку. Але серед усіх цих споруд зацікавила ще одна, на перший погляд лякаюча й незрозуміла - саморобний шлагбаум завдовжки близько метрів 30, який перекриває в`їзд на пляж.

Шлагбаум на Стрілці

- Це вимушений крок. Наша рекреаційна зона знаходиться в літоральному валу між морем та лиманом. Будь-який транспорт розбиває і знищує унікальну рослинність на піщаному ґрунті, і при  поривах вітру пісок просто зносить. Ми спеціально штучно насаджуємо, і вже успішно прижилися маслинки, колосняк пісковий, осока колхідська. А деякі власники дорогих авто, дозволяють собі проїхатися там, де заманеться, більше того - просто по береговій смузі влаштовуючи навіть автоперегони на своїх позашляховиках. При цьому відпочивальники розбігаються хто куди.

Неодноразово нахаб та "лихачів" в усній формі просили схаменутися, у відповідь же отримували лише образи. Складали протоколи, фіксували порушення, але потрібного для збереження цього вразливого природного комплексу результату поки що не було. В правовому полі заборонити в`їзд на територію півострова неможливо. Тому основним шляхом вирішення проблеми, на думку працівників НПП, є регулювання руху транспорту, визначення місць платних стоянок, встановлення попереджувальних знаків і головне - підвищення свідомості самих водіїв.

Зараз на всій території НПП встановлено низку заборонних та попереджувальних знаків. Щоправда, як показує досвід, цього замало. І під колесами гинуть рідкісні рослини, відкладені у піску яйця птахів, які там гніздяться.

Впорядковуємо рекреаційну дільницю. Виготовлення піскозатримного паркану

Тому, можна сказати, що на Стрілці з`явилася ще одна пам`ятка - шлагбаум, як символ перепони людському нахабству. Соромно, що нині доводиться встановлювати такі споруди у подібних місцях, ще й зміцнювати, скріплюючи їх ланцюгами, прикопуючи піском, аби самовпевнені "лихачі" не прибрали їх.

Насамкінець своєї подорожі на Стрілку,  була натхненна тим, що разом ми маємо докласти максимум зусиль, для збереження унікальності Кінбурну. Звичайно ж, скористалася нагодою і також насолодилася відпочинком. Тутешня атмосфера допомогла мені абстрагуватись від усіх проблем та клопотів. І я дала собі слово, що обов`язково повернуся сюди ще.

На Стрілці побувала Н. КОШОВА
Газета «Чорноморська Зірка» №63-64 від 08.08.2014р.