В Очакові перейменовані дев’ятнадцять вулиць




Притихлі з весни минулого року дебати навколо курсу України на декомунізацію розгораються час від часу з новою силою. Не зайвим буде нагадати, що декомунізація стартувала в Україні 21 травня минулого року, після того, як набрали чинності чотири закони, що забороняють радянську символіку, засуджують комуністичний режим, відкривають архіви радянських спецслужб і визнають борцями за незалежність УПА та інші організації. Відтоді історичні та нові назви повинні були прийти на зміну вулицям, скверам і площам, названим на честь радянських політичних і військових діячів.

Експерти оперативно створили карту декомунізації України. Загалом передбачалося, що до 21 листопада 2015 року 871 населений пункт змінить назву. Однак, обговорення в Україні затяглося, викликавши чималу хвилю обурень і протестів серед жителів регіонів.

У деяких містах створені комісії з декомунізації взагалі саморозпустилася, не прийнявши жодного рішення. Так сталось і в Очакові. Тут комісія з декомунізації, яка була створена на початку липня, збиралась декілька разів, щоправда, жодного рішення про перейменування вулиць в місті на виконання закону вона не прийняла. Відтак, з 21 листопада 2015 року право одноосібно приймати рішення про перейменування вулиць в Очакові отримав міський голова.

Прагнучи все ж залучити до процесу перейменування вулиць громадськість, очільник міста Сергій Бичков зробив офіційне звернення, яким запропонував городянам висловити власну думку з приводу нових назв вулиць. Повідомлення про це, з зазначенням назв майже двох десятків вулиць, що підлягають зміні, було оприлюднене четвертого грудня 2015 року в газеті «Очаків» (№ 49).

Протягом двох місяців у виконкомі міської ради збирали пропозиції городян, постійно узагальнюючи та аналізуючи їх. Міський голова щотижня заслуховував інформацію, визначаючи ті назви, що отримали найбільше пропозицій.

Паралельно, на виконання прийнятого Закону «Про декомунізацію» та спираючись на положення Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», міський голова почав процедуру перейменування вулиці Чижикова, запропонувавши назвати її на честь командира в/ч А1594 Зінченка Олексія, який у 2014 році загинув у зоні АТО.

Процедура присвоєння вулиці імені діяча передбачає громадські обговорення, проведення яких було оголошено одинадцятого грудня в газеті «Очаків» (№ 50). Городянам запропонували висловити власну думку з цього приводу, офіційно звернувшись до виконкому міської ради протягом тридцяти днів від початку процедури, тобто - до дванадцятого січня поточного року.

Так, станом на 12 січня поточного року, до виконавчого комітету Очаківської міської ради надійшли такі пропозиції:

«За» перейменування вулиці Чижикова на вулицю Зінченка Олексія – 225 осіб – це збір підписів мешканців вулиці Чижикова та військовослужбовців в/ч А 1594, «Проти» перейменування вулиці Чижикова на вулицю Зінченка Олексія – 1 особа (мешканець міста), яка запропонувала назвати вулицю Чижикова вулицею імені Генерала Писаренка Анатолія Павловича;

7 осіб (Члени громадської ради, кількість осіб згідно протоколу засідання ради від 16.12.2015) запропонували назвати вулицю Чижикова вулицею Гвардійською, Армійською, Привокзальною;

1 особа (мешканка міста), яка запропонувала назвати вулицю Чижикова вулицею Вокзальною, Привокзальною;

1 особа (мешканка міста) запропонувала назвати вулицю Чижикова вулицею Флотською;

1 особа (мешканець міста), який запропонував назвати вулицю Чижикова вулицею Автовокзальною, Вокзальною.

Таким чином, за результатами зареєстрованих пропозицій (зауважень), що надходили до виконавчого комітету Очаківської міської ради: «За» перейменування вулиці Чижикова на вулицю Зінченка Олексія – 225 осіб, «Проти» перейменування вулиці Чижикова на вулицю Зінченка Олексія – 11 осіб.

В зазначений термін жодних альтернативних офіційних пропозицій до органів влади не поступило, хоча ідея перейменування вулиці Чижикова в Очакові викликала далеко не однозначне ставлення.

Члени громадської ради при виконавчому комітеті міської ради зібрали близько 200 підписів жителів Очакова, які висловились проти надання вулиці Чижикова іменної назви, запропонувавши обрати для перейменування «нейтральну» назву, наприклад, Арсенальна. Щоправда, громадські активісти не звернули увагу на встановлені в офіційному повідомленні терміни і несвоєчасно подали до міської ради зібрані підписи. Це їм пояснили в п’ятницю, 12 лютого, під час процедури публічного оголошення результатів громадського обговорення.

Схвильовані таким перебігом подій, члени громадської ради все ж вирішили донести до представників влади думку городян, які поставили підписи під їх зверненням, чим викликали в залі, де проходило обговорення, хвилю акивного і галастивого обурення з боку присутніх військовослужбовців.

Ситуацію довелось врегульовувати секретарю міської ради Валентині Кифоренко, яка, в свою чергу, нагадала членам громадської ради про порушені терміни подачі альтернативних пропозицій, а всім іншим - про демократичні цінності, які передбачають, передусім, повагу до протилежних поглядів.

Так, було оприлюднене рішення щодо перейменування вулиці Чижикова на вулицю Зінченка Олексія, а проведені громадські обговорення стали лакмусовим папірцем існуючої в нашому суспільстві ситуації, продемонструвавши те, наскільки сторони здатні результативно діяти і наскільки готові поважати один одного.

Виправити ситуацію і примирити протиборчі сторони в цивілізованому суспільстві розвинутих держав завжди допомагав закон. Саме його дотримання і безумовне виконання всіма сторонами допомагає врегульовувати будь-які конфлікти. Тож, міський голова як посадовець, на якого покладена чимала відповідальність, в тому числі і за суспільний спокій в місті, дотримуючись відповідних положень діючого законодавства, за декілька днів до закінчення строку його повноважень по перейменуванню вулиць підписав відповідні розпорядження.

вулиця Комсомольська - вулиця Троїцька
вулиця Жовтнева - вулиця Покровська
вулиця Сладкова - вулиця Кобзаря
вулиця 60 років СРСР - вулиця Будівельників
вулиця Цокуренка - вулиця Слобідська
вулиця Володарського - вулиця Гетьманська
вулиця 50 років Жовтня - вулиця Соборна
вулиця Шкрептієнка - вулиця Старофортечна
вулиця Леніна - вулиця Лоцманська
вулиця Луначарського - вулиця Торгова
вулиця Пролетарська - вулиця Балкова
вулиця Бебеля - вулиця Турецький вал
вулиця Кірова - вулиця Нікольська
вулиця Червоних партизан - вулиця Рибацька
вулиця Урицького - вулиця Левадійська
вулиця Свердлова - вулиця Таврійська
вулиця Колгоспна - вулиця Кінбурнська
вулиця Енгельса - вулиця Спаська

Н.Заборова

Оф. сайт міської ради