«Поговоримо про громаду» - А.А. Дмитренко




На останній сесії Очаківської районної ради, яка відбулась 09.02.2018 року, я Чорноморський сільський голова Дмитренко Андрій Анатолійович, виступив із ініціативою про створення Очаківської сільської об’єднаної територіальної громади. Багато людей підтримали мою пропозицію, дехто категорично проти, а більшість просто не розуміють як все буде. Для того, щоб розвіяти туман або не зраджувати мовчанням, хочу коротко поділитись своїм баченням майбутньої громади.

1) До складу Очаківської сільської ОТГ повинні увійти: Чорноморська ОТГ, Куцурубська ОТГ, Кам’янська та Покровська сільські ради.

2) Адміністративним центром, тобто місцем де буде зареєстрована громада, повинно бути село Чорноморка, тому що це найбільше село Очаківщини із достатньо розвиненою інфраструктурою. На цьому і грають противники створення однієї ОТГ в районі, користуючись не зовсім зручним розташуванням Чорноморки, мовляв як туди добиратись. Саме тому я в своїй пропозиції про об’єднання окремо акцентував увагу на тому, що управлінський центр залишиться в місті Очаків. Тобто всі служби, які ведуть прийом громадян будуть розташовані в Очакові. Це ключовий момент оптимізації управління майбутньої громади. До міста зручно добиратись з усіх куточків Очаківського району. До речі, і приміщення для розміщення небагато чисельного апарату управління шукати не потрібно, їх вистачає. Тобто, говорячи мовою людей, за довідкою їхати до Чорноморки не потрібно буде.

3) Місто Очаків до складу Очаківської сільської ОТГ не буде входити. Із цього приводу існують різні думки правильно це чи ні. На мою думку, це правильно, тому що чисельність населення району, вже без Козирки, менша ніж в місті. Відповідно і депутатський корпус в більшості своїй буде складатись із жителів міста. Я вже не говорю за голову такої громади — він точно буде міський. А як ви гадаєте в таких умовах куди будуть в першу чергу направлятись кошти на село чи місто? Відповідь очевидна.

4) В кожному селі, в якому існувала раніше сільська рада, залишиться певний штат співробітників апарату: староста, землевпорядник, касир-бухгалтер, працівники соціального захисту, у великих селах паспортисти та начальники ВОЗ. Це необхідно для того, щоб не погіршити надання та доступність адміністративних послуг для людей. Але однакового шаблону дій у питанні оптимізації апарату управління не може бути. Рішення по кількості та персональному складу необхідно приймати враховуючи місцеві особливості кожної території.

5) В майбутній громаді будуть створюватись свої управлінські органи по галузям. Їх кількість і чисельний склад повинен обговорюватись з депутатами, членами виконкому, громадськістю. Але ми пам’ятаємо основну мету децентралізації – це зменшення чиновницького апарату, тобто структура повинна бути працездатною за мінімальних витрат на її утримання. Нажаль дуже часто кількість не завжди переходить в якість.

6) Противники створення єдиної громади на теренах Очаківського району переконують людей, що знову кошти будуть акумулюватись в центрі, а на місцях нічого не залишиться, як було раніше. Це м’яко кажучи не зовсім так. Раніше так відбувалось, тому що був поділ між повноваженнями районів та сільських рад. Відповідно і бюджети були різні. Зараз при створенні ОТГ на базі району цих проблем не буде, тому що все буде фінансуватись з однієї кишені.

7) Очаківська сільська ОТГ повинна стати правонаступником всього майна та установ власником яких сьогодні є: Очаківська районна рада, Куцурубська та Чорноморська ОТГ, Кам’янська та Покровська сільські ради. Це дасть можливість ефективного управління ними та виключить дублювання функцій.

Це я так коротко відповів на ті питання, які найбільш часто мені задавали люди під час зустрічей та телефонних розмов. Я розумію, їх значно більше і сподіваюсь на те, що матиму можливість відповісти на них. Сподіваюсь, мене як ініціатора об’єднання Очаківського району в одну ОТГ повідомлять про час і місце проведення громадських слухань по селах. Мені, на справді, є про що розповісти людям. Маю певний досвід роботи в місцевому самоврядуванні та деякі ідеї, якими хотів би поділитись. На завершення хочу подякувати тим жителям Очаківщини, які при зустрічі або телефоном підтримали мене. Я навіть не сподівався на таку кількість небайдужих.

З вірою в майбутнє Андрій Дмитренко
Джерело: Facebook