Яким буде герб Очакова залежить від нас (ескізи гербів)




Не так давно, в 2014 році, Очаківська міська рада розглянула питання щодо зовнішнього вигляду герба Очакова. Нагадаємо, що тоді навколо обговорення цього питання точилося чимало спорів.

Розглянувши всі пропозиції, що надійшли до Очаківської міської ради, депутати затвердити офіційний Герб та Прапор міста Очакова, автором яких виступив представник Українського геральдичного товариства І. Янушкевич. Довірившись думці професійного розробника, рада обрала за герб Очакова ескіз, в основу якого був покладений історичний герб нашого міста, оздоблений деякими додатковими елементами. Тоді затвердили також і Положення про зміст, опис та порядок використання Герба і Прапора Очакова.

Герб Очакова

  Герб Очакова  

Не багато часу минуло, як громадські діячі знову порушили питання щодо перегляду місцевої символіки і подали свої ескізи на розгляд ради. Варто зауважити, що і цього року конкуренцію склали роботи тих самих авторів. Їх пропозиції розглянули під час засідання комісії з питань депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, захисту прав та інтересів громадян, гласності, засобів масової інформації, зв’язків з політичними партіями, громадськими організаціями. За засідання запросили авторів, яким надали слово, аби представити свої проекти.

Андрій Горчаков запропонував не лише кардинально змінений ескіз герба Очакова. Він розробив також ескізи прапора міста та почесної відзнаки (медалі) Почесних громадян Очакова. За основу тексту Гімну Очакова Андрій Горчаков запропонував взяти Оду, написану ним на честь нашого міста, щоправда не представивши до нього музичний супровід.

Герб Очакова

  Герб Очакова  

Власне бачення символів міста, підтримане городянами через соціальні мережі, представили і громадські діячі - родина Припутнєвих та Валентина Віговська. Вони також запропонували ескізи Герба та Прапора і представили аудіо запис Гімну, авторами якого стали поет А. Шелест та музикант Н. Мурленко.

Герб Очакова

  Герб Очакова  

Заслухавши авторів запропонованих кардинально змінених символів Очакова, взяв слово і заступник міського голови Гордій Білов. Він зауважив, що, з огляду на правила менеджменту, часта зміна бренду будь-якої торгової марки (чим можна по-праву вважати і герб для самого міста) є недоцільною. Тож, посадовець висловився на підтримку ідеї відмовитись від кардинальних змін зовнішнього вигляду символів Очакова. Щоправда, з огляду на сучасну політичну та міжнародну позицію України, запропонував внести зміни до зовнішнього вигляду Герба в частині поверженого півмісяця, змінивши лише кут його нахилу, або ж зовсім позбавити герб міста елементів релігійного визначення.

Члени депутатської комісії всі пропозиції вислухали і вирішили винести це питання на обговорення громади, запропонувавши саме жителям міста вирішувати як саме мають виглядати символи Очакова. Ескізи з описами розміщені на офіційному веб-сайті Очаківської міської ради. Пропозиції городяни можуть надавати в письмовому вигляді у відповідності до законодавства про звернення громадян. Збір пропозицій триватиме в міській раді до першого червня 2016 року.

Нагадаємо, що перший Герб Очакова був розроблений Б. Кене. Дата прийняття - 21.09.1872р. Більш сучасний вид Герб Очакова був затверджений напередодні 500-річчя міста, 26 грудня 1991 року на основі проекту Б. Кене. Наступні (варто зауважити, досить незначні зміни) були внесені в листопаді 2014 року. Чи набуде герб Очакова нових змін, і чи будуть вони кардинальні або незначні - вирішувати нам з вами, дорогі земляки.

Газета "Очаків"
№17 від 22 квітня 2016р.