Антон Швець. Пам'ять




Багато хто на Очаківщині пам’ятає, що в передвоєні роки редактором районної газети працював Антон Леонтійович Швець. Він народився в бідняцькій сім’ї в 1903 році. Постійні злидні і безправ’я – ось те, що мали безземельні селяни до революції. І Антону Швецю довелося гнути спину на місцевих куркулів.

А коли прийшло визволення від експлуататорів, юнак зрозумів, що нова влада – влада народу, і за неї треба боротися з будь-якими ворогами. Антон Швець і його брат Сидір першими в Дмитрівці стали комсомольцями. Не один раз доручалися їм складні завдання і вони виконували їх успішно.

Антон Леотійович брав активну участь у колективізації, роз’яснюючи селянам-одноосібникам великі переваги спільного обробітку землі. Згодом його висувають на відповідальну роботу – головою Куцурубської сільради, а потім на таку ж посаду у Володимирівку.

Знали в районі Антона Леонтійовича і як активного сількора. Він часто писав до районної газети про те, як перебудовується життя на селі, як зміцнюються молоді колгоспи. У 1939 році активного сількора газети «Колективіст Очаківщини» призначають редактором цієї газети.

   

Вибухнула війна. Вогненні її хвилі докотилися й до Очакова. Довелося залишати місто. Вже на таврійській стороні Антон Леонтійович одержує завдання повернутися на окуповану ворогом Очаківщину для організації й проведення підпільної роботи.

З групою товаришів, до якої ввійшли Гапонов, Довбня і Бондаренко, в ніч на 29 серпня 1941 року він висаджується поблизу села Яселки, щоб потім перебратися у Дмитрівку, а звідти до місця призначення. Але після виходу на берег поблизу Яселки група натрапила на ворожий пост і була обстріляна. В сутичці з ворогом Швеця і Гапонова було поранено. Схопивши їх, окупанти жорстоко розправились з патріотами. Через декілька днів були розстріляні й інші два члени групи, що висадилися в Ясельці.

В пам'ять одного з активних сількорів газети 20-х і 30-х років, а потім редактора газети «Колективіст Очаківщини» Антона Леонтійовича Швеця у 1977 році була заснована щорічна премія його імені.  Це данина памяті сількора й редактора районної газети, який загинув під час Великої Вітчизняної війни, і заохочення робсількорів до активної участі в «Чорноморській зірці»

Газета «Чорноморська зірка» 21.05.1979 р.