Екостежка «Орхідне поле» - місце спільних дій волонтерів, школярів та науковців НПП «Білобережжя Святослава»




Є на Кінбурнському півострові заповідні ділянки, які приваблюють до себе, спонукають відвідати їх, обіцяючи відкрити щось незвичайне, цікаве, нове. Справжнє диво в степу – «Орхідне поле», розташоване на приморських луках біля морських пляжів, в околицях с. Покровка. Це одне з найбільших місць в Європі, де у травні можна спостерігати цвітіння орхідних.

Його площа більше 60 га, але мальовничі ділянки з дикими орхідеями можна побачити і в інших куточках Кінбурнського півострова, жителі якого називають ці квіти «любками», науковці – «зозулинцями» або «плодоріжками», але всі п’ять видів плодоріжок Кінбурнської коси відносяться до роду орхідних (Orchis) та занесені у Червону книгу України.

Під час екскурсій на «Орхідне поле» можна помилуватися квітами, а від працівників природно – заповідних об’єктів дізнатися про незвичайні історії що з ними пов’язані, про те, що природа сама робила, дбаючи про верх досконалості, а також про їх лікувальні властивості.

Нещодавно на Кінбурнській косі побували  волонтери Дружини охорони природи «Зелене майбутнє» з міста Києва (природоохоронна організація, яка об’єднує в собі студентів різних вишів).

Основним завданням волонтерського виїзду було охорона «Орхідного поля» від проїзду автотранспорту та бажаючих зібрати квіти на букети, а також від худоби, яка випасається неподалік. Вкажемо, що спроби пересадити рослини на присадибні ділянки чи у вазони призводе до загибелі орхідей, оскілки їм потрібний особливий грунт та мікроклімат.

Директор НПП «Білобережжя Святослава» Ю.І. Козловський, разом зі співробітниками парку привітно зустріли волонтерів, познайомили їх з історією створення парку та обговорили нагальні екологічні проблеми.  Координатором волонтерського руху у парку є старший науковий співробітник Ольга Марчинська.

Чергування проходило під наглядом служби охорони, порушень впродовж тижня не було. Вільний час студенти – волонтери присвятили вивченню біорізноманіття Кінбурнської коси, відвідали реліктові гайки, мальовничі озера та морське узбережжя.

Волонтери поділились досвідом своєї роботи під час зустрічі з учнями Покровської школи та надали їм настанови щодо корисності та необхідності участі в ній.

Допомога може бути і такою. Начальник відділу науки НПП «Білобережжя Святослава» В.Б. Чаус поділився доброю новиною: нещодавно жителька Очакова, іхтіолог І категорії Галина Петрівна Соловей подарувала 15 наукових книг для бібліотеки парку, за що їй велика подяка.

У свою чергу школярі запросили волонтерів - студентів біологічного факультету Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченко на шкільне екологічне свято «Квіти – залишки раю на Землі».

Ініціатор свята - вчитель біології Покровської школи І. Л. Щеглова нагадала його учасникам, що здавна квіти були для людини символом її почуттів, думок. «Природа подарувала свої скарби людині навік. І ми повинні берегти їх, любити, вивчати, спостерігати, осмислювати. І тоді вона, розкриваючи дивовижні таємниці, озветься в нашій душі радістю буття. Бачити душу квітки, розуміти її може лише той, хто дуже любить рослини і свій рідний край».

Діти від вчителів та волонтерів почули багато нового і корисного, цікавого і такого, що заставляє кожного задуматись.

Щоб вміти захищати природу, треба її знати.


Далі учасники свята вирушили до ділянки, де масово цвіли орхідні та встановили заздалегідь виготовлені таблички з корисною інформацією для відвідувачів коси.

Вони вчилися відрізняти різні види орхідних та визначати їх щільність. У результаті на 5 ділянках площею 1 кв. м. кожна, виявлено у середньому близько 30 квітів, переважно зозулинців розмальованих. Також учням пощастило побачити одну рослину - альбіноса.

Нині «на полі», окрім п’яті видів орхідей, росте ще кілька видів рослин, які занесені до Червоної книги України.


Ще не один раз побували учні на екостежці «Орхідне поле», спостерігаючи та доглядаючи за рослинками, але, на жаль, їх цвітіння зараз припиняється. Величезна кількість дрібного насіння розлетиться навкруги, а завдяки підземним паросткам (бульбочкам) рослини обов’язково розквітнуть  у наступному році, подарувавши можливість насолоджуватися ними як відвідувачам коси так і місцевим жителям.

І.В. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти
РЛП «Кінбурнська коса» та
НПП «Білобережжя Святослава»