Очаківщині загрожують потужні пилові бурі




Полезахисні лісосмуги Очаківщини перебувають під загрозою тотального знищення. Майже у всіх оглянутих лісосмугах Очаківського району виявлено численні свіжі пеньки від знищених дерев та порубочні залишки. Місцями це переросло в незаконний промисел по заготівлі ділової деревини дуба, гледичії, акації та інших дерев. Такі темпи вирубування лісосмуг приведуть до втрати ними свого функціонального призначення в найближчий час. В умовах зміни клімату в сторону опустелювання, це сприятиме загрозі відновлення в степах Очаківщини потужних пилових бур та значної втрати родючості ґрунтів.

Рейдова група Очаківської районної екологічної асоціації «Зелений світ» провела у березні 2016 р. комісійний огляд двох полезахисних лісосмуг довжиною 6,750 км., що знаходяться на схід від с. Чорноморка. В результаті огляду виявлено 236 свіжих пеньків, діаметром до 72 см., незаконно зрубаних дерев в осінньо-зимовий період 2015-16 років: дуба черешчатого – 97 шт., гледичії – 51 шт., софори – 4 шт., ясеня – 16 шт., абрикоса – 39 шт., робінії псевдо акації – 7 шт., кущів чагарнику – 22 шт. Відповідно до такс, затверджених Постановою КМ України від 23 липня 2008 р., № 665 розмір шкоди обчислюється на суму 312,072 тис. грн.

Фактично, в середньому, на 1 км лісосмуги знищується 35 дерев та кущів. При протяжності всіх полезахисних лісосмуг в Очаківському районі понад 400 км, за сезон незаконно знищено біля 14-20 тисяч великих дерев, шкода оцінюється більше 23 млн. грн.

15 березня 2016 р. ми звернулись до Очаківської райдержадміністрації та Очаківського відділу поліції по нових фактах масового знищення дерев, але реакції взагалі ніякої немає. І те при тому, що одну компанію з причепом свіжезрубаних дубів і гледичій, рейдова група затримала і передала поліції. В той же час, в місцевій пресі та стовпах по вулицях в м.Очакові висять об’яви з номерами телефонів продавців, які продають дубові та акацієві дрова.

По фактах масового вирубування дерев у полезахисних лісосмугах Очаківська районна екологічна організація «Зелений світ» зверталася до Очаківської райдержадміністрації і раніше - у січні 2014 р., на що отримала формальну відписку. З цієї пори ситуація по знищенню лісосмуг лише погіршилася.

Виникає риторичне запитання. Хто сьогодні в змозі захистити лісосмуги?

Невже захист лісосмуг це не функції владних структур району та правоохоронних органів? Чому не мобілізовуються голови сільрад, дільничні поліції, мисливські організації і колективи? Адже весь район поділений на мисливські угіддя, які закріплені за користувачами, а лісосмуги є осередком для перебування та розмноження мисливських тварин та птахів. Чому за всім цим спокійно споглядають численні фермери. Хіба вони не знають що на їхніх полях урожайність залежить від наявних лісосмуг? Остання пилова буря була в березні 2007 р.. Вона тривала лише день, а шкоди нанесла значної. За майже 10 років лісосмуги значно поріділи. Завдяки цьому, наступний удар бурі буде значно потужнішим. Ціла армія людей, які по Законах і своїм функціям відповідальні за майбутнє краю, не організована на протидію незначній групі безсовісних хапуг.

Б.І. Зубець,
голова Очаківської районної
екологічної асоціації «Зелений світ»