Проблема подвійного статусу РЛП "Кінбурнська коса" та НПП "Білобережжя Святослава"




Днями відбулося засідання постійної комісії облради з питань екології, охорони навколишнього середовища та природних ресурсів під головуванням заступника голови постійної комісії Петра Паламарюка.
На засіданні депутати розглянули низку важливих питань, що стосуються виконання обласної Програми охорони довкілля, впровадження екологічних заходів, функціонування регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса", використання родовищ корисних копалин на території області та ряду мисливських питань.

Депутати також розглянули ситуацію, що склалася з функціонуванням та здійсненням природоохоронної діяльності на території РЛП "Кінбурнська коса".
Проблемним питанням залишається подвійний статус території регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса", який зумовлений наявністю на цих землях одночасно двох об’єктів природно-заповідного фонду – місцевого та загальнодержавного значення, без конкретних кордонів територій.
З метою позитивного вирішення проблем члени постійної комісії запропонували головному управлінню економіки облдержадміністрації вивчити питання необхідності внесення змін до положення про РЛП "Кінбурнська коса" та оптимізації чисельності дирекції у зв’язку зі суттєвим зменшенням площі парку. Необхідно також врахувати результати вивчення під час формування видатків на утримання дирекції парку в 2013 році.
Депутати звернули увагу на необхідність організації роботи з вирішення питання встановлення меж та розробки проекту організації території НПП "Білобережжя Святослава" для подальшого упорядкування території цього об’єкту природно-заповідного фонду.

Жваве обговорення викликало питання про виконання Програми охорони довкілля та раціонального природокористування Миколаївської області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради у червні 2011 року. За пропозиціями депутатів державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області рекомендовано взяти на контроль реалізацію стратегічних заходів Програми, зокрема щодо зменшення скиду господарсько-побутових стоків до водойм за рахунок реконструкції діючих або встановлення локальних систем очистки стоків. Також потрібно проконтролювати вирішення в установленому порядку питання про ефективне поводження з твердими побутовими відходами та оформлення необхідної документації на полігони твердих побутових відходів у районах та містах області. Серед інших, важливих для виконання, заходів програми є ліквідація забруднення підземних вод через безоблікові артезіанські свердловини, зменшення забруднення навколишнього природного середовища промисловими підприємствами, а також забезпечення збереження наявного ландшафтного різноманіття шляхом встановлення меж створених об’єктів природно-заповідного фонду на території області.

За дорученням голови обласної ради та результатами діяльності робочої групи депутатами було розглянуто питання щодо використання родовищ корисних копалин на території Миколаївської області, що на даний час не закріплені за суб’єктами господарювання та не розробляються.
З метою вільного публічного доступу суб’єктів господарювання, стимулювання інвесторів, надання у користування надр усім суб'єктам господарювання, що оформлять відповідний пакет документів згідно з чинним законодавством, ефективного використання надр, наповнення місцевих бюджетів, з урахуванням попиту на будівельні сировину депутати запропонували оприлюднити перелік родовищ корисних копалин на території області, що на даний час не закріплені за суб’єктами господарювання та не розробляються на офіційному веб-сайті обласної ради.

У ході обговорення було запропоновано з метою покращення ситуації із полезахисними лісовими смугами в області Миколаївському обласному управлінню лісового та мисливського господарства внести постійній комісії пропозиції стосовно надання в користування полезахисних смуг та безхазяйних лісів.

Джерело:  www.oblrada.mk.ua