Футбол – наша гордість




Рівно сто років минуло з тих пір, як в нашому місті з’явилась перша Очаківська футбольна команда. На жаль, яку назву носила футбольна команда, - не відомо. Є тільки рік створення, дату якого підтверджує офіційний сайт Федерації футболу Миколаївської області.

В суботу, 23 травня, в Очаківському військово-історичному музеї ім. О.В.Суворова було урочисто й багатолюдно. Тут пройшла зустріч, присвячена 100-річчю Очаківського футболу. На святі зібралися спортсмени та ветерани Очакова та Очаківського району, які віддали багато років життя цій прекрасній грі, пов’язали з нею свою долю.

Свято пройшло в теплій обстановці, по-справжньому сімейній атмосфері. Більшість з присутніх – знайомі десятиліттями, разом займалися футболом, грали та зараз продовжують працювати на благо очаківського футболу, підтримуючи й примножуючи його славні традиції.

В актовій залі, де проходила зустріч, для всіх відвідувачів, була розгорнута виставка «Футбол – наша гордість», приурочена 100-річчю Очаківського футболу. В експозицію увійшли різноманітні твори мистецтва так чи інакше пов’язані з футболом. Кубки, фотографії, вирізки з газет, грамоти, футбольні форми.

У своїй вітальній промові організатор заходу, депутат Очаківської міської ради Сергій Кузнець привітав присутніх зі знаменною датою:

- «Все, что представлено на выставке – собрано из архивов очаковцев. На фотографиях очаковцы в свой звездный или же будний день. С победами, кубками и поражениями», - зазначив Сергій Васильович.

Присутній на заході перший заступник голови Очаківської райдержадміністрації Сергій Стовманенко побажав футболістам процвітання та великих премог.

Зі словами подяки тим, хто допоміг відкрити виставку виступили й голова Очаківської міської Федерації футболу Микола Магу, футболіст та тренер в минулому Олександр Пєтухов, капітан команди колгоспу ім. Леніна 50-х років в с. Парутино Леонід Авдєєнко та ветеран футболу Борис Яковлєв.

Виставка користувалася великим інтересом з боку всіх присутніх на святі. Ветерани спілкувались, згадували молоді роки, адже вони рідко можуть зібратися в такому широкому колі футбольної родини, і для яких жива бесіда один з одним стала ще одним чудовим подарунком у день 100-річчя очаківського футболу.

Футболісти, які знаходились на зустрічі залишили свої підписи на футбольному м’ячі, який потім передали до фондів Очаківського військово-історичного музею.

Святкування продовжилось на стадіоні «Спорт-Макс», де пройшов футбольний матч «сторіччя», в якому зустрілись команди ветеранів. Перед початком гри парадним маршем пройшли футбольні команди різних поколінь.

Право підняти прапор аматорського футболу надали ветерану міської команди Очакова 50-60-х років минулого століття Миколі Колодистому та юному футболісту-початківцю Миколі Бондаренко.

- «Очаков – столица футбола Николаевской области. Она была, есть и будет столицей», - звернувся до присутніх депутат Очаківської міської ради Микола Черниш.

Організатор заходу Сергій Кузнець вручив ветеранам футболу пам'ятні сувеніри. Святкового настрою додали виступи солістки Вікторії Тринько та зразкового ансамблю танцю «Радість».

А далі відбулась сама гра. Право відкриття матчу першим ударом надалось ветерану Очаківського футболу – Анатолію Колодистому.

В цілому матч був живим та цікавим. В результаті, гра закінчилась з рахунком 4:4.

Однак головним для футболістів був все ж не результат, а можливість знову зібратися разом однією дружньою родиною.

Завідувач сектору з питань внутрішньої
політики, зв’язків з громадськістю та ЗМІ
Я.О. Кухарська