Итоги акции «Чистое побережье» в школах города и района.




За ініціативою об’єктів природно – заповідного фонду – національного природного парку «Белобережжя Святослава» та регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» всі школи м. Очакова та Очаківського району отримали запрошення взяти участь у екологічному марафоні у рамках міжнародній акції «Чисте узбережжя».

Екологічний марафон – це комплекс екоосвітніх та природоохоронних заходів, призваних звернуть увагу на вирішення проблем збереження Чорного моря: круглі столи та конференції, конкурси та вікторини, прес-тури та акції по прибиранню прибережних смуг та пляжів.

РЛП Кінбурнська коса
У екоосвітньому класі РЛП традиційно проводилися заходи, присвячені Міжнародному Дню Чорного моря, у яких взяли участь учні ЗОШ – інтернату, учні інших шкіл. Так учні 2 класу НВК «Сонечко» познайомилися з птахами узбережжя, учні 5 класу ЗОШ № 4 з задоволенням взяли участь у діловій грі «Майбутнє Чорного моря у наших руках» та подивилися відео сюжети про проблеми моря.

Урок у екокласі парку "Кінбурнська коса"

У екоосвітній клас РЛП «Кінбурнська коса»  надійшла інформація про участь у екологічному марафоні учнів шкіл м. Очаків та Очаківського району. Ми щиро дякуємо всім учасникам за чисте узбережжя!

ЗОШ № 1 м. Очаків
Учні старших класів: Ширяєв Олександр, Карпенко Катерина, Слипченко Настя, Одиниця Олеся, Туровський Олександр, Сидоров Олександр, Гурський Глеб, Тимчук Яна – всі вони є членами шкільного парламенту. У жовтні, під керівництвом педагога – організатора Вершанської О.О., взяли участь у природоохоронній акції по очистці міського пляжу від сміття, власним прикладом бажаючи привернути увагу дорослих до проблем екології Чорного моря.

Учні старших класів СШ №1 прибирають міський пляж

ЗОШ № 3 м. Очаків
Щоб нагадати про екологічне свято школярам, проблемам Чорного моря у ЗОШ № 3 присвятили ранкову лінійку, після якої учні 4 класу, під керівництвом вчителя Брунчак Ю. І., вирішили взяти участь у акції і реальними діями «допомогти морю». Буде чистий пляж  - буде здоровим море!

ЗОШ № 4 м. Очаків
25 учнів 8 класу під керівництвом вчителя біології Волонтир В.Л. взяли активну участь у акції «Чисте узбережжя»: вони очистили від сміття значну територію пляжу.

Учні 5 класу з класним керівником Хворостіної В.О. відвідали екоосвітній клас РЛП «Кінбурнська коса»


ЗОШ – інтернат, м. Очаків
Ініціатором заходів, присвячених Міжнародному Дню Чорного моря стала вихователька 4 класу Іванова О.П. Вона підготовила та провела цікаву виховну годину присвячену морю, на яку запросили учнів інших класів.

Учасники та запрошені прийняли спільне рішення – обов’язково взяти участь у акції «Чисте узбережжя». Бажаючих зібралося більш 30 учнів з 1, 3, 4, 5 та 7 класів. Кращі: Косенко Руслан, Асафов Олександр, Питецький Олександр, Питецький Микола, Стежко Тетяна.

Покровська ЗОШ

ЗОШ находиться на Кінбурнській косі, тому незважаючи на невелику кількість учнів у школі, до акції по прибиранню узбережжя Чорного моря відносяться з розумінням – під керівництвом директора школи Кучеренко О.Г., разом з вчителями: Руденко О.О., Гуцалюк Х.В., Васильєвої О. Л. та Каптуром О.А. взяли участь у цій благородній справі – очистили від сміття ділянку Ковалівського пляжу.

Василівська ЗОШ
Школа  екологічного напрямку знаходиться на Кінбурнській косі, тому учні школи ще у вересні почали прибирати прибережну смугу найближчого озера, потім, подорожуючи екологічними стежками Кінбурна, очищали від сміття узбережжя Дніпро-Бузького лиману. Ініціаторами та організаторами природоохоронній акції  були вчителя: Передрий М.В. та Свистуха Н.В., а також працівники НПП «Білобережжя Святослава»: Янчишина О.В. та Іванов О.Г.

Учасники акції – учні Василівської ЗОШ

Чорноморська ЗОШ І-ІІІ ст.
18 жовтня 2012 року, в рамках щорічного святкування Міжнародного Дня Чорного моря, учні 7-11 класів Чорноморької школи, під керівництвом Дмитренко Ю.І. – вчителя біології, Кудрі І.О. – вчителя історії і географії взяли активну участь в акції «Чисте узбережжя».

Конкурс на кращий плакат

Учні Чорноморки дбають про майбутнє Чорного моря

Ні - «пластиковому ворогу»!

Дана благодійна акція принесла школярам масу задоволення та надію на те, що жителі Очаківського району, відпочиваючі, гості серйозно переймуться проблемою екології Чорного моря, дбаючи про його майбутнє.

Дмитрівська ЗОШ І-ІІІ ступенів
На відзначення Міжнародного Дня Чорного моря в школі 18 жовтня проведено акцію «Чисте узбережжя». В цей погожий осінній день 52 учня 5-11 класів прийшли до школи в робочій формі, з пакетами для сміття, в робочих рукавицях. В шкільному фойє всі бажаючи мали змогу ознайомитися з матеріалами про історію цього свята та екологічний стан моря.

Заступник директора з виховної роботи, вчитель біології Ткаченко Т.М. та класні керівники: Божок А.С., Березюк Є.А., Балтаг К.І., Сизова О.П., після інструктажу з безпеки життєдіяльності, вирушили на берег лиману.
На місці вирішили очистити від реп’яхів територію сільського пляжу. Розподілили територію між класами і хвилин через сорок територія пляжу довжиною в 100 метрів була очищена. Як змінився його вид! Тепер приємно буде влітку загорати.

Потім школярі вирушили у напрямку сільського причалу та збирали весь залишений непотріб: пластикові пляшки, старе взуття, рештки поліетиленових пакетів та інше. Але учні поєднували корисне з приємним: окремо вони відбирали дуже цікаві експонати для виставки «Дари моря».

Найбільшу активність у акції проявили учні: Сініцин Олександр, Рак Станіслав, Гладка Юлія, Потюк Богдан, Карпов Микита, Годунок Ніна, Ширшов Дмитро, Деркач Дмитро, Попович Максим, Ващишина Лоліта, Тимофєєва Тетяна, Тимофєєв Олександр, Нежил Сергій.
Таким чином очистили всю прибережну смугу на протязі с. Дмитрівка довжиною у 1,5 км. Сміття було вивезено на територію сільського сміттезвалища за допомогою працівника школи Мерненко М. Г.

Виставка "Дари моря"

23 жовтня у школі відбулося справжнє морське свято. На перервах лунали записи пісень на морську тематику, а учні мали змогу прийняти участь у вікторині про Чорне море. Але головним дивом була виставка «Дари моря».

Експонати виставки "Дари моря"

І. Форманюк –  провідний спеціаліст

з питань екоосвіти