Чисте та безпечне довілля – в пріоритеті роботи НПП «Білобережжя Святослава»




Протягом червня цього року на території національного природного парку «Білобережжя Святослава» продовжувалася реалізація грантового проекту «Облаштування та очищення рекреаційних ділянок національного природного парку «Білобережжя Святослава», за сприяння громадської організації «Кінбурн» та фінансування ПРООН-IRH-201907-CFP-02-EMBLAS-Plus.

Весняна толока, що відбулася на всіх шести рекреаційних пунктах та трьох рекреаційних ділянках в межах території парку сприяла проведенню прибирань та благоустрою територій, сортованому збору та видаленню побутових відходів. Також було облаштовано ями для 5-и біо-туалетів та встановлено пластикові бочки ємністю 1м3 в них.

Здійснено закупівлю асенізаційної бочки до трактора для видалення рідких побутових відходів.

   

Для відвідувачів коси в районі рекреаційної ділянки «Кінбурнська стрілка» встановлено рибну фігуру (чорноморський бичок) з металевих прутів та сітки для збору пластикових відходів.

Під час проведення Екологічної парусної регати ім.С.Шаповала також здійснено просування цього проекту та організовано сортований збір побутового сміття.

Всі ці здобутки та досягнення і послугували темою для обговорення з координатором грантового проекту Оленою Марушевською та директором української полярної антарктичної станції їм. академіка Вернадського Євгеном Диким. Гості оглянули заповідне урочище «Бієнкові плавні», рекреаційні пункти та систему сортування побутових відходів в їх межах, побували на території Покровської коси, обговорили технологію встановлення штучного рифу (з природних матеріалів) для вирощування мідій.

Наразі реалізація цього проекту знаходиться в завершальній стадії, проте в координаторів та виконавців, - НПП «Білобережжя Святослава» та ГО «Кінбурн», - вже багато нових ідей та пропозицій не тільки зі збереження природи від забруднення, але і відновлення ендемічної та рідкісної рослинності в місцях масового відпочинку людей та природного очищення Чорного моря.

Світлана Тарабан,
начальник відділу еколого-освітньої роботи та рекреації