Візьми, дитино, книгу в руки!




Очаківська міська бібліотека з метою популяризації книги і читання проводить чимало заходів, використовуючи різноманітні форми масової роботи з юними читачами.

19 листопада бібліотекарі з особливою радістю зустрічали вихованців старшої групи ДНЗ «Дзвіночок».


«Вихованці старшої групи ДНЗ «Дзвіночок з бібліотекаром та вихователем»

Малята, разом з вихователями, вперше завітали до міської бібліотеки. Бібліотекарка Солдатенко Олена ознайомила дітей з правилами користування бібліотекою, книжковим фондом. Дошкільнята дізналися значення слів: читач, читацький формуляр, абонемент, читальна зала, навипередки відповідали на запитання казкової вікторини, із захопленням розповідали про книжки які є вдома, хто вже знає алфавіт, мобільний телефон і Інтернет.


«Ось цей листочок має назву «Формуляр читача», це як паспорт для людини».

Як виявилося, наші маленькі гості сучасні, ерудовані комунікативні, дуже добре знаються на казках і казкових героях. Хтось неодноразово дивився мультфільми по телебаченню, дехто переглядав казки в Інтернеті, а у багатьох знайомство з першими книгами та героями казок було саме в родинному середовищі. Традиційно, в першу чергу, батьки знайомлять дитину з книгою починаючи з читання невигадливих сюжетів казок та віршиків які вчать відрізняти добро від зла, цінувати дружбу і вірити в чудеса.


«Наші маленькі гості сучасні, ерудовані комунікативні, дуже добре знаються на казках і казкових героях»

Переглянувши відео презентацію «Від печерних стін до палітурки», діти дізналися, як змінювалася книжка протягом століть: від печерних малюнків до сучасних книжок. Особливий захват та інтерес у маленьких чомучок викликала найбільша за розміром книга бібліотеки «Атлас України», яка своєю величиною сягає майже росту малят, а вага атласу становить 14 кг. Подив викликали й міні книжечки «Поезія про кохання» та «Старий друг» А.Анисимова, які помістилися навіть на крихітних дитячих долоньках.


Найбільша за розміром книга бібліотеки «Атлас України»


Дівчаткам також хотілося потримати найбільшу книгу бібліотеки

 
Дівчаткам також хотілося потримати найбільшу книгу бібліотеки
 

Подив викликали й міні книжечки

Після того, як малята прослухали та запам’ятали правила користування книгою, бібліотекарка роздала всім нові тренди дитячого чтива і запропонувала погортати, почитати, відчути особливий аромат фарби нової глянцевої бібліотечної книжки. Оскільки, наші маленькі гості стали читачами, вони пообіцяли дружити з книгою, берегти і відвідувати бібліотеку разом з батьками.

20 листопада на екскурсію до міської бібліотеки привели учнів 3-4-х класів з Очаківської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат шкільна бібліотекарка Стинка Наталія та вчителі Іванова О.П. і Кручерова О.В.


«Учні 3-4-х класів на екскурсії в міській бібліотеці».

Солдатенко Олена повела розмову про книгу - друга вірного, який ніколи не зрадить, а тільки добре порадить, допоможе, підтримає і розуму навчить. Дітлахи уважно слухали бібліотекарку, згадували матеріал пройдений в школі, дізналися багато нового про бібліотеку, каталоги, книги та ін. Переглянули відеоролик про те як створюються сучасні книги з спеціального книжкового пухкого есо-friendly паперу на видавництві "Ранок". Надруковані на ньому книжки менше важать і мають більш презентабельний вигляд. Для наочного прикладу була презентована дитяча енциклопедія "Подорож до дивовижного світу тварин" Анни Клейборн і Брендана Кірні виготовлена за новими технологіями з bookpaper.


«Солдатенко Олена повела розмову про книгу - друга вірного, який ніколи не зрадить»

 
«Солдатенко Олена повела розмову про книгу - друга вірного, який ніколи не зрадить»
 

Потім була екскурсія на другий поверх бібліотеки де діти познайомилися з галереєю портретів наших письменників-земляків «Пишу, тому що люблю», експонатами виставки місцевого краєзнавця Мурленка Олександра Тимофійовича «Про що мовчать каміння, бронза й глина», переглядом книжок «Розсекречена пам'ять: репресії і голодомор в Україні», розшукали на карті України місто Очаків...


«галерея письменників-земляків»


«дівчатка переглянули книжки про голодомор в Україні»


«Розшукали на карті України місто Очаків»

 
«Розшукали на карті України місто Очаків»
 


«Хлопчаків зацікавили дивовижні камінці – дарунки нашого моря»

 
«Хлопчаків зацікавили дивовижні камінці – дарунки нашого моря»
 

Всім, без винятку, дуже сподобалось в бібліотеці. Прощалися з добрим настроєм, обмінювалися приємними враженнями, на подив вчителів ніхто не хотів йти з бібліотеки, а ми раділи поповненню нашої читацької аудиторії і знову переконалися, що все ж таки світ інформаційних технологій не зможе замінити і витіснити книги – найбільше досягнення людства.

Ганна Біла, завідувачка міської бібліотеки