Поради ДФС із використання КОРО торговцями підакцизними товарами




ДФС у листі від 05.08.2016 р. № 26665/7/99-99-08-01-03-17 зазначила: відповідно до нового Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547, суб'єкти господарювання, діяльність яких пов'язана з реалізацією підакцизних товарів, у касових чеках яких обов’язковим реквізитом є дані про акцизний податок, використовуючи раніше зареєстровані КОРО (за старою формою), здійснюють у них записи таким чином:

1. 1) у назвах граф 6, 7 КОРО за старою формою слід дописати знак «/» та, відповідно, слова «за ставкою акцизного податку», «сума акцизного податку»;
2. 2) за наявності розрахункових операцій за товари підакцизної групи послідовно вносяться:

  • у графу 6 — суми розрахунків, що обкладаються за ставкою подат ку на додану вартість, «/», суми розрахунків, що обкладаються за ставкою акцизного податку;
  • у графу 7 — сума ПДВ», «/», сума акцизного податку.

ДФС зауважила: що ведення в такий спосіб КОРО є не зручним і порадила звернутися до органу ДФС за місцем реєстрації книги для реєстрації другої та наступної книги ОРО на РРО за новою формою. Із причини зміни форми книги така реєстрація може бути здійснена в будь-який час.

У суб'єктів господарювання, діяльність яких не пов'язана з реалізацією підакцизних товарів, касові чеки, що друкуються РРО, не містять даних про акцизний податок та відповідні графи 7, 9 КОРО будуть не заповненими. Тож зазначені суб’єкти господарювання можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані КОРО без унесення до них будь-яких змін, але тільки до виникнення підстав для припинення використання книги.