Всесвітній День охорони довкілля




Після проведення заходів, в рамках ініційованої працівниками національного природного парку та представниками екоактиву Миколаївщини, поки що неформалізованої екологічної дати Дня Великого Лиману, настала нова еко-дата - Всесвітній День охорони довкілля.

Дехто вважає, що екологічні дати – це просто свята, але, враховуючи достатньо поки що стійку загальносвітову тенденцію до деградації природних комплексів, втрати видів тварин та місць природного середовища - це свято зі смутком на очах.

До особливостей цьогорічної дати додалась пандемія COVID-19. Взагалі 75% виникаючих інфекційних захворювань походить від тварин. Таким чином природа надсилає нам своєрідне повідомлення, що для запобігання подальших спалахів хвороб потрібно припинити незаконну торгівлю дикими тваринами та їх експлуатацію, запобігти знищенню природних місць існування як тварин, так і рослин, здійснювати постійний їх моніторинг та охорону.

І саме головне, з чого власне і розпочалась ця невелика стаття – це усвідомлення того, що здорове навколишнє природне середовище важливе для кожної розумної людини, відповідно, його збереження стосується кожного.

Як приклад, додаємо фотоматеріали з експедиційного виїзду групи співробітників національного природного парку «Білобережжя Святослава» та залучених волонтерів, які на ділянці інтенсивного руху транспорту відвідувачів парку встановили інформаційні знаки для привернення уваги водіїв до безпеки земноводних в період їх міграції.

Науково-дослідний відділ НПП «Білобережжя Святслава»