Чорноморська камбала – калкан




Калкан - (лат. Psetta maeotica maeotica, Pallas 1814 раніше Rhombus maeotica) - відноситься до виду риб Рода Psetta Сімейства ромбових, або Скофтальмовие (Scophthalmidae), отряду камбалообразних (Pleuronectiformes), класу кісткових риб. У чорноморського калкана тіло високе, висота його становить 80% довжини (висота тіла майже дорівнює довжині або навіть більше) і повністю покрито кістковими конічними горбками.

   

Як і у інших риб отряду камбалообразних, тіло калкана складається з горизонтальних верхньої і нижньої частин (сторін). Очі риби перебувають на його лівій (верхній) стороні. Нижня частина (права сторона) калкана білого кольору, очна сторона бура, з червоними плямами. Риба не має луски, що є її характерною специфічною ознакою. Також калкан має здатність для маскування міняти забарвлення залежно від кольору дна, т.зв. мімікрією. Щелепи камбали цього виду озброєні рівними щетиноподібними зубами, розташованими у вигляді стрічок, зуби є також і на сошнике.

   

Калкан є однією з найбільших камбал, що мешкають в басейні Чорного моря. Тіло калкана вкрай рідко може досягати довжини 70-85 см і маси 12-15 кг, при віці особини 14-16 років. В основному середній розмір камбали даного виду не перевищує в уловах 3-5 кг.

Калкан мешкає тільки в Чорному, Азовському, Адріатичному морях, протоці Босфор, а також в північній частині Мармурового моря. Калкан, добре переносячи низьку солоність часто заходить в опріснені ділянки гирла Дніпра і Дністра для пошуку їжі.

Навколишнє середовище калкана, в основному морське і на відміну від своїх найближчих родичів тюрбо і бриля він може існувати в значно опрісненому Чорному морі при солоності води від 10 до 22 проміле. В Азовському морі мешкає дрібніший підвид - азовський калкан (Psetta maeotica torosus або Scophthalmus maeoticus torosus), здатний існувати при широких діапазонах солоності середовища. Спосіб життя як азовського, так і чорноморського калкана ідентичний. Взимку і влітку калкан тримається на глибині, навесні і восени переходить жирувати на мілководді, полюючи виключно в нічний час, будучи типовим хижаком в дорослому стані.

Промисел камбали-калкан в північно-західній частині Чорного моря починається ранньою весною (з березня), в період, коли вона пересувається до берегів і концентрується на глибинах 40-50 метрів і триває до травня. У цей період йде основний промисел її в прибережних ділянках Миколаївській, Одеській та Херсонській областей України сітками з кроком вічка а = 180-200 мм. Промисловий вилов камбали-калкан у Чорному морі обмежено, та розподіляється на квоти між користувачами. На зазначений період приходиться основна частка вилову камбали в Чорному морі. Крім лову сітками, калкан часто видобувається в якості прилову з використанням різноглибинні тралів при промислі шпрота і хамси. Період нерестової заборони настає з першого і триває по тридцяте травня. З червня по жовтень промисел камбали-калкан відновлюється, але вилов в цей період незначний.

Незважаючи на дуже високу ціну камбали-калкан, даний вид риби смачний, корисний і може вважатися при певній фантазії кулінарним шиком.

Чорноморський рибоохоронний патруль