Чи є майбутнє в молодших класів НВК «Сонечко»?




Вже протягом багатьох років у НВК «Сонечко» функціонують молодші класи. Дітлахи мали змогу навчатися у звичних їм умовах з 1-го по 4-ий клас, а після уроків залишатися у групі продовженого дня. І все було тихо й спокійно… до цього року. Нагадаємо, ще навесні міська влада підняла питання про закриття початкових класів http://www.ochakiv.info/articles/5720973311475712 , мотивуючи відсутністю у бюджеті коштів на додаткові групи продовженого дня, адже субвенція з держбюджету покриває лише одну таку. Тоді був знайдений компроміс – з цього навчального року не набирати першачків і дати можливість іншим класам довчитися.

Минуло три навчальні місяці, і ось напередодні нового бюджетного року, нова звістка. Батьків збентежила новина про закриття «продленки» й попередження про звільнення вихователів та помічників. За роз’ясненнями батьки учнів прийшли до міського голови С.М. Бичкова. Сергій Миколайович їх зустрів у посиленому складі: з заступником О.В. Васьковим, секретарем міської ради В.В. Кифоренко, начальником відділу освіти Л.А. Голян.

Ситуація виявилася дуже складною у своїй простоті. Справа у тому, що субвенція покриває заробітну плату лише у ГПД для учнів 1 класу, для більш дорослих дітей дана група фінансується з місцевого бюджету, у нашому випадку на 3 вихователів і 2 помічників необхідно близько 500 тис. грн. Багато це чи мало для бюджету міста? Начебто сума підйомна, якщо тільки її не помножити на 4. Адже батьки учнів 1, 2 та 4 шкіл також скажуть: «А чим наші діти гірше? Фінансуйте і нас також».

Та й батьків зрозуміти можна. Більшість з них військовослужбовці і не мають можливості забирати малечу одразу після уроків. Деякі свідомо віддали першачків до НВК, щоб ті були зайняті впродовж цілого робочого дня. А що робитимуть зараз, гадки не мають.

С.М. Бичков запропонував присутнім написати листа на його ім’я, яке він перенаправить на профільну комісію з питань освіти (вона відбудеться 30 листопада), а після цього дане питання буде внесено до порядку денного на чергову сесію. І вже там, якщо депутати проголосують за фінансування групи продовженого дня, вона буде функціонувати й надалі. «Проте, депутати повинні розуміти, що за умови звернень батьків з інших навчальних закладів, ми повинні будемо також десь знаходити кошти і на них. Діти ж у нас однакові», - зауважив Сергій Миколайович.

Аби зменшити навантаження на місцевий бюджет, батьки згодні співфінансувати заробітну плату 3 вихователям у розмірі 50%. Тож наразі вони займаються збором необхідних документів. Потім же останнє слово буде за депутатами міської ради.

Т. Лупул
Газета «Чорноморська зірка» №49 від 30.11.2018