Виживання в зоні воєнного конфлікту. "Тривожна валіза".




Виживання в зоні воєнного конфлікту

  • Зберігайте спокій
  • Не залишайте своє помешкання без необхідності
  • Бережно використовуйте запаси води та продуктів
  • Наповніть водою всі наявні в помешканні ємності на випадок прориву водопровідних труб
  • При можливості зміцніть сховища в підвалі мішками з піском та фурнітурою
  • Нікуди не виходьте вночі

Вміст тривожної валізи

Що ж таке «тривожна валіза» чи «комплект екстрених запасів»?

«Тривожною валізою» прийнято називати базовий набір речей для виживання в екстремальних ситуаціях до прибуття рятувальників або до безпечної евакуації із зони надзвичайної ситуації, коли поблизу немає води, їжі, тепла, даху над головою.


«Тривожна валіза», як правило, представляє собою укомплектований на випадок надзвичайної ситуації рюкзак, або сумку об’ємом близько 30 літрів. 


Вибирайте рюкзак яскравого кольору зі світловідбиваючими смугами - у разі НС це повинно привернути увагу рятувальників. Слід відмовитися від камуфляжного кольору, тому що у разі збройного конфлікту людину з таким рюкзаком можуть прийняти за учасника бойових дій.

  1. Документи у водонепроникній упаковці, (краще копії). Документи треба укладати так, щоб у разі необхідності їх можна було швидко дістати. Чому саме копії? Річ у тім, що рюкзак може стояти і місяць, і півроку – і оскільки розбирати його небажано, краще заздалегідь підготувати копії.
  2. Кредитні картки та невеликий запас готівки. 
  3. Змінна білизна на 3 дні, та верхній одяг по 1 комплекту на кожного члена сім’ї .
  4. Ліхтарик і запасні батарейки до нього.
  5. Сигнальні засоби (свисток).
  6. Аптечка першої допомоги (бинт, лейкопластир, вата, йод, „Активоване вугілля” (інтоксикація), „Парацетамол” (жарознижувальний), „Пенталгін” (знеболюючий), „Супрастин” (алергія), „Імодіум” (діарея), „Фталазол” (шлункова інфекція), „Альбуцид” (очні краплі), індивідуальні ліки, які ви приймаєте).
  7. Засоби гігієни: зубна щітка і паста, невеликий шматок мила, рушник, туалетний папір, кілька упаковок одноразових сухих носових хусток, вологі серветки. Жінкам – засоби інтимної гігієни.
  8. Посуд: КЛМН (кружка, ложка, миска, ніж).
  9. Сірники, запальничка.
  10. Запас їжі на кілька днів – все, що можна їсти без попередньої обробки і не займає багато місця, довго зберігається: висококалорійні солодощі: кілька шоколадних батончиків, жменю льодяників, галети, суп-пакети та вермішель швидкого приготування, м’ясні та рибні консерви, чай, каву, цукор, спирт, питної води, яку необхідно регулярно оновлювати (вода не повинна бути застояною).
  11. Господарські речі. Пакети для сміття, об’ємом 120 літрів. Рулон широкого скотчу. Шнур синтетичний 4-5мм. Блокнот і олівець,  Нитки та голки.
  12. Карту місцевості, а також інформацію про спосіб зв’язку і умовне місце зустрічі вашої родини.
  13. Засоби зв’язку та інформації (невеликий радіоприймач з можливістю прийому в УКХ і FM діапазоні, запасні батарейки до нього, мобільний телефон із зарядним пристроєм).
  14. Компас, годинник (перевагу надавайте водонепроникним).