Екоквест «Збережемо Землю» – 2019




18 квітня, напередодні Міжнародного Дня Землі (22 квітня) та дня Довкілля (20 квітня), коли в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять різноманітні яскраві і в той же час корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності, в нашому місті Очакові, в одному із скверів, зібралися 30 юних екозахисників - три команди п’ятикласників очаківських шкіл, щоб взяти участь у екологічному квесті «Збережемо Землю» - 2019!

Кожен учасник заходу, у цей день, мав змогу зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглу територію, висадити хоча б одне дерево, відмовитися на день від використання пластикових пакетів.

Організатори екоосвітнього заходу - природно-заповідні об’єкти: національний природний парк «Білобережжя Святослава», регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса», Очаківська міська бібліотека, Очаківський військово-історичний музей ім. О.Суворова, за сприянням відділу освіти Очаківської міської ради розробили для учасників програму КВЕСТУ та забезпечували роботу на шести запланованих зупинках.

Кожній команді, за маршрутним листом, необхідно було пройти відповідно запропонованого маршруту з 6-ю зупинками, командно виконати завдання та отримати бали, за кількістю яких, при підведені підсумків були визначені переможці, про всі пригоди під час заходу влучно свідчать фото світлини.

Зупинка 1 - «Земля — наш дім»

«Наша планета у космічному просторі дуже маленька, але для нас вона здається великою! Хіба не заслуговує вона нашої любові?» Про планету та її особливості, про природу, яку знищити легко, а зберегти важко! – розповідають учні, надавши відповіді на важливі запитання Ольги Малиш – інженера з охорони природних екосистем НПП «Білобережжя Святослава.

І як результат, надають першу обіцянку матінці Землі, намагаючись скласти з пластикових кришечок гасло нашого екоквесту - «Збережемо Землю»

   

Зупинка 2 - «Посади дерево миру»

Цікаві запитання та завдання щодо збереження найцінніших дерев Очакова запропонувала учням провідний інженер з охорони тваринного світу НПП «Білобережжя Святослава» Юлія Беспалова. Після спілкування кожен учасник знайшов під дубками у парку багато жолудів та взяв участь у майстер - класі з їх висаджування. Як правильно садити насіння дуба, яким повинен бути його паросток - про все це дізналися учні, отримавши цінні поради від фахівця парку.

Зупинка 3 - «Очистимо Землю від небезпечних відходів!»

Найнебезпечніша загроза для нашої планети - можливість її перетворення на велике сміттєзвалище! Побутові відходи забруднюють навколишнє середовище! Велика їх частина має дуже довгий термін розкладання у природних умовах. Про все це дізналися п’ятикласники від старшого наукового співробітника НПП «Білобережжя Святослава» Ольги Марчинської.

Під час цікавого екопрактикуму, його учасники висловлювали пропозиції, у який спосіб можна вирішити проблему засміченості Землі, а потім, за одну хвилину зібрали побутові відходи навкруги, розсортувавши їх до умовних «контейнерів» та з’ясували термін їх розкладання в природі.

Але для найбільш небезпечних відходів - відпрацьованих батарейок, була прихована ще одна скринька, таємницю якої повинні були розкрити учасники заходу, з чим вони успішно справилися.

Зупинка 4 - «Допоможи Пластикожую Оззі врятувати наше море від сміття!»

Вигаданий персонаж Пластикожуй Оззі, для якого збирають пластик майже у всіх загальноосвітніх школах Причорномор’я, «зустрічав» учасників на початку екоквесту, а потім в офісі НПП «Білобережжя Святослава». Юні природолюби прибули на цю зупинку зі своїм цінним «скарбом» - пластиковими кришечками та використаними батарейками та передали ці подарунки Оззі (пункти збору пластику і батарейок є у кожній школі).

Від начальника відділу екоосвтньої роботи та рекреаційного благоустрою НПП «Білобережжя Святослава» Світлани Тарабан школярі дізналися про «раціон» Оззі, вивчили позначки на пластикових виробах. Діти уважно прослухали розповідь спеціаліста, а потім запевнили Світлану Володимирівну, що не залишать Оззі без його «смаколиків», із задоволенням вчилися розпізнавати та сортувати пластик, готуючи його для споживання Пластикожую. До речі, останні висновки вчених вражають: «Переробка тонни пластика коштує сотні доларів, на відміну від тисяч, які доведеться викласти на підтримку чистоти морського середовища».

Зупинка: «Музей екосумок» або «Врятуй планету від пакету»

Незвичайна виставка сучасних екосумок відкрилася в Очаківському військово - історичному музеї ім. О.Суворова, на яку завітали наші учасники та дізналися від працівників музею багато цікавого про перші сумки, які, звичайно, до 90-х років минулого століття були екологічними. Але згодом мода змінювалася, з’явилося багато штучних пластикових матеріалів і нашу планету заполонила велика маса різних за розмірами та якістю поліетиленових пакетів, мішечків, сумок.

Науковий співробітник музею Тетяна Федорова підготувала для відвідувачів зупинки завдання, під час якого учні мали змогу «врятувати планету від пакету», потім, вибравши зручну екосумку, команди взялися за їх оздоблення.

Працівник музею наголосила, що купуючи, або виготовивши власноруч еко-сумку діти отримають не нудну заміну поліетиленового пакету, а справжній модний і стильний аксесуар, який до того ж самим безпосереднім чином позитивно позначиться на екологічній ситуації нашого спільного Дому - Землі

Модні і стильні еко-сумки будуть не тільки виконувати свою основну функцію – резервуар для товарів, речей, продуктів, екологічні сумки є нагадуванням людям про важливість правильного ставлення до екосистеми, інформують про те, що є альтернативні способи взаємодії з нею, не наносять природі руйнівного впливу.

Зупинка «Жива природа Очаківщини»

В Очаківській міській бібліотеці для учасників заходу бібліотекар Олена Солдатенко провела конкурс знавців ранньоквітучих рослин нашого краю та тварин, які занесені до Червоної книги України ще раз підкресливши, що ми не самотні на планеті, поруч із нами ті, хто також має право на життя.

Учасники екоквесту, пройшовши всі пункти зупинок на завершення зібралися разом в читальній залі бібліотеки, де на них з сумом дивилася «Матінка – Земля». Останнім завданням квесту від бібліотекаря Олени Солдатенко було питання: «Як отримати від Землі посмішку».

   

Жваво обговорювали учні причини смутку і по-черзі надавали еко - обіцянки, і голосно повторювали їх всі разом!

Компетентному журі підрахувати бали було дуже складно, команди п’ятикласників майже однаково справилися із завданнями. За сміливість, кмітливість та активну життєву позицію всі учасники отримали символічні відзнаки та путівники НПП «Білобережжя Святослава».

Команда учнів ЗОШ № 4 отримала звання «Кращі охоронці природи»!

Команда учнів ЗОШ № 2 отримала звання «Кращі дослідники природи»

Команда учнів ЗОШ №1 – отримала звання «Кращі знавці природи».

Символічний Пластикожуй ОЗЗІ, який «народився» в міській бібліотеці, з легкої руки завідувача Ганни Білої, побував на відкритті екоквесту, на презентації пластику в НПП «Білобережжя Святослава» і залишиться в бібліотеці як Символ чистоти і відповідальності за збереження довкілля.

Дякуємо всім учасникам та вчителям за підтримку екоосвітніх заходів, активність і зацікавленість питаннями охорони навколишнього середовища та вітаємо з минулими святами - Днем Землі та Днем Довкілля!

Ірина Форманюк – провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»

Фото Ганни Білої – завідувача Очаківської міської бібліотеки