Акція «Годівничка-2019»




Перші учасники Всеукраїнської акції «Годівничка» - учні 1-4-х класів Покровської школи звертаються до жителів Очаківщини з проханням допомогти зимуючим птахам пережити сутужний зимовий період.

З настанням холодів, ожеледиці і снігопадів птахи потерпають не стільки від холоду, а від того, що не вистачає їжі, тому переміщуються ближче до людських осель, де на них чекають юні охоронці природи

У періоди нестачі корму найбільш уразливими стають дрібні птахи, особливо великі та блакитні синиці. На годівниці також прилітають зяблики, зеленяки, сірійські дятли, польові та хатні горобці, кільчасті горлиці та деякі інші пернаті. Взимку, не встигнувши протягом короткого дня добути собі необхідну кількість поживи, птахи залишаються на ніч напівголодними і, не дочекавшись дня, можуть загинути. Підтримати птахів бажано, встановивши годівницю.

Її можна зробити, наприклад, з пластикової пляшки та повішати так, щоб вона хиталась від струменів вітру. До речі, якщо у вас немає годівниці, сміливо насипайте корм на сніг. До такого імпровізованого «столу» теж злітатимуться птахи.


Учасники акції - першокласники Владислав Селицький і Ян Ільяний

В наших силах врятувати птахів від голодної смерті: розвісити годівнички і всю зиму підгодовувати їх. Якщо в певні години поповнювати їх кормом, то це зможе допомогти зберегти пташок від загибелі та сконцентрувати їх у певному районі. Найгірше, що може статися в сувору зиму – це збої в підгодівлі або ж її припинення взагалі. Орнітологи встановили, що птахи, зокрема синиці, привикають до підгодівлі і тому починають залежати від людини.


Марія Книга та Ізбаш Настя знають як і чим годувати птахів

Найкращим кормом для птахів є звичайне соняшникове насіння, але пам’ятайте, воно має бути не смаженим та бажано дрібним. Можна його попередньо трохи почавити, подібно до того як розкатують тісто. Крім того годівнички можна наповнювати просом, подрібненим кукурудзяним зерном, картоплею «в мундирах», дольками фруктів. Рештки від несолоного сала, жиру, крихти тістечок, печива тощо – усім цим можна сміливо ділитися з птахами взимку. Саме ці речовини допоможуть поповнити життєво необхідні жирові запаси, такі важливі для виживання птахів.


Владислав Селицький знає чим не варто годувати птахів

Не варто годувати птахів гречаними, пшеничними, ячмінними крупами, а також рисом і пшоном – ці крупи розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у холоді. Під час снігопадів регулярно перевіряйте годівнички – щоб поживу не засипав сніг.

І. Форманюк
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»