Кінбурн-Тур за 10 годин




Учасниками цьогорічної подорожі «Під відкритим небом Кінбурна» стали переможці І туру районного краєзнавчо-природничого конкурсу «Краю мій рідний!», який, починаючи з 2006 року, успішно проводиться регіональним ландшафтним парком «Кінбурнська коса» за сприянням відділу освіти Очаківської міськради та відділу освіти, молоді та спорту Очаківської райдержадміністраці.

Тих, хто мріяв про романтичну подорож природно-заповідними стежками регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» та національного природного парку «Білобережжя Святослава», 8 червня відправилися назустріч новим пригодам!

Подолавши за годину Дніпро-Бузький лиман, більша частина учнів Очаківських шкіл вперше побували у ролі пасажирів головного транспортного засобу Кінбурнської коси - всюдихода «Урал», який піщаними стежинами та «з вітерком», у салоні або у причепі, за їх власним бажанням, віз юних конкурсантів вздовж мальовничих озер та піщаних кучугур, соснового лісу та ковилового степу.

Перша зупинка - дубовий гайок урочища Комендантське, друга - Бієнкові плавні, місце розташування оглядового майданчику, де «з висоти пташиного польоту» всі бажаючи спостерігали за польотом пеліканів, чапель та інших птахів та милувалися мальовничими ландшафтами навкруги.

Для учасників конкурсу - Бієнкові плавні - місце завершального етапу щорічної акції національного парку «Від ялинки до ікринки», де можна спостерігати за пеліканами. Тому у цьому символічному місці переможці акції - учні 7-х класів Анна та Анастасія Гуменюк (ЗОШ №2), Віталій Таранов та Роман Балушок (ЗОШ №1) були нагороджені футболками Товариства охорони птахів України.

Година спілкування за темою «Їх незаслужено знищують» стала традиційною завдяки інженеру відділу екоосвітньої роботи та рекреації НПП «Білобережжя Святослава» Олегу Маркауцану. Він нагадав про те, що вужі - звичайний та водяний, полози - сарматський та жовтобрюх, мідянка та гадюка степова, а також звичайні черепахи заслуговують на людську повагу Всі вони - частина природи. Тож, знати особливості їх поведінки та правила поводження необхідно кожному.

Дізнавшись чимало про місцевих плазунів, діти з великим задоволенням взяли участь у фотосесії з ними! Таке можливо тільки на Кінбурнській косі!

   

 

Наступною зупинкою став невеличкий зоопарк лісгоспу, мешканці якого завжди чекають відвідувачів: позує перед об’єктивами фотокамер любимець публіки вовк Вова, голосно гукає до себе величний павич, плавно «поспішає» на зустріч красень лебідь, стрибають муфлони, дефілюють страуси, а родина диких кабанів показує нещодавно народжених малят.

 

Головна подія дня - «жителю» зоопарку, верблюду Барону виповнилося 10 років!

Діти вітали його з днем народження та пригощали смачненьким печивом, овочами та фруктами. Барон був дуже задоволений.

Далі учасники подорожі відвідали реліктовий Геродотів ліс Ковалівської саги, овіяний легендами.

Розкрити його таємниці можуть найрозумніші. Кращим знавцям природи Кінбурнської коси – Марині Саскевич, Поліні Макаренко (ЗОШ №4) та Стеллі Івановій (ЗОШ №1) дівчата Василівської вручили природи символічні віночки – призи як символ любові до природи.

Зупинившись на озері Лопушне, ми «привітали новосельців» - колонію чорноголових чайок (мартинів), які оселилися на штучній платформі, котру побудували працівники РЛП «Кінбурнська коса». Про біологію птахів, довгі пошуки місця гніздування та їх сенсаційне повернення через 17 років на озеро у с. Покровка розповів орнітолог парку Костянтин Редінов.

На узбережжі озера нам пощастило побачити та помилуватися останніми орхідеями - зозулинцями болотними.

На березі Чорного моря учасники ІІ практичного туру конкурсу обговорили екологічні проблеми коси та розробляли інформаційні листівки, а учні Василівської школи активно розповсюджували їх серед відпочиваючих.

Етнографічну годину «Жива мова Кінбурну» провели для всіх учасників ІІ туру жителі Кінбурнської коси і учасники дослідницьких проектів: Лілія та Вікторія Передрії, Діана Лахтіонова та Ірина Бородина. Вони поділилися цікавою інформацією про особливості мовлення на Кінбурнській косі та згадали про походження топонімів Кінбурну.

Заключний етап конкурсу - вікторина від провідного фахівця з екоосвіти національного парку Ірини Лахтіонової з незвичайними призами, які можна отримати тільки на Кінбурнській косі - шматочки солі, мушлі, трав’яний чай.

Учасники ІІ туру конкурсу отримали від організаторів буклети про природно-заповідні об’єкти Миколаївщини.

Пізнавальна і одночасно романтична подорож «Під відкритим небом Кінбурна за 10 годин» для школярів - переможців конкурсу «Краю мій рідний!»-2017, відбулася завдяки багатьом помічникам - благодійникам, які відгукнулися на наші звернення.

Щиро дякуємо за підтримку і допомогу депутату Миколаївської обласної ради Хасану Гемаєву, директору філії «Дельта - Лоцман» державного підприємства «Адміністрація морських портів України» Олександру Голодницькому, підприємцю Сергію Коновалову, водію Віктору Дяченку та Віктору Соляру.

І. Форманюк,
координатор конкурсу, провідний фахівець з екоосвіти
РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава»