Книжок країна чарівна чекає на гостини




2 квітня – Міжнародний день дитячої книги – свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги (відзначається з 1967 р.). Цим підкреслюється важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального розвитку майбутнього покоління.

Дата вибрана не випадково. 2 квітня 1805 р. в данському місті Оденсе народився Ганс Крістіан Андерсен – «король казок» або «добрий чарівник». Казки великого казкаря люблять діти і дорослі всього світу, до них хочеться повертатися знову і знову. Кращі дитячі письменники один раз у два роки нагороджуються Міжнародною премією імені Г.К. Андерсена.


Важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального розвитку майбутнього покоління

 
Важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального розвитку майбутнього покоління
 


Про короля казок Г.К.Андерсена розповіла бібліотекарка Олена Солдатенко

 
Про короля казок Г.К.Андерсена розповіла бібліотекарка Олена Солдатенко
 

Очаківська міська бібліотека не могла залишитися осторонь свята дитячої книги. Адже протягом багатьох десятиліть, кожного року в період шкільних канікул весна приносила у всі бібліотеки, які обслуговують дітей, традиційне і довгоочікуване свято – Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Це завжди був час, сповнений дивовижного книжкового розмаїття, свято тих, хто творить книгу і тих, хто любить читати, дні веселих пригод і літературних відкриттів.


Про Свято книги 24 березня 1987 р. на сторінках газети Чорноморська зірка

 
Про Свято книги 24 березня 1987 р. на сторінках газети Чорноморська зірка
 


Чорноморська зірка від 16 квітня 1991 року про Мандрівку, яка не закінчується...

Гортаючи бібліотечні архіви, спливли в пам’яті Тижні дитячої та юнацької книги 90-х років. Підтвердженням цього стали вирізки з районної газети «Чорноморська зірка». В ті роки на свято збиралися школярі і дошкільнята не лише з усіх шкіл міста, а навіть кращі читачі з сільських бібліотек Очаківського району. Вже виросли читачі тих років, вже навіть виросли і їх діти, але і сьогодні літературні герої, які були прикладом для дітей 60-х-90-х років цікавлять і сучасну малечу. Безперечно на книжковому олімпі з’являються нові імена дитячих письменників, нові герої, книги нового формату, а бібліотекарі як завжди першими знайомлять з ними своїх користувачів. Усе минає, тільки книга вічна!

Ось невеличкі витяжки зі статей районної газети «Чорноморська зірка» минулих років:

«Свято книги 24 березня 1987 р. в Районному Будинку культури… Глядачевий зал (а це, до речі, 300-400 місць) заповнили діти району і міста. Свято відкрила відповідальний секретар  районної організації товариства любителів книги Г.В.Токовенко…Учні 8-го кл. Очаківської восьмирічки читали вірші. Із захопленням сприйняли емоційний виступ малюків четвертого дитячого садка. Та ось слово надається Дмитру Дмитровичу Кременю, члену Спілки письменників  СРСР. Він - бажаний гість нашого міста, багато читачів цікавляться його творчістю... Виступили поети початківці Сергій Венедиктов, Віра Корженівська, Ірина Черепанова, Олена Лукашова та ін…. Серед багатьох читачів було визначено найкращих. Це п’ятикласник – Євген Волков і Ольга Лазуткіна із СШ № 2, третьокласниця Алла Пєшкова із ОВШ №3, шестикласниця Світлана Слебезюк із Дмитрівської СШ, восьмикласник Юрій Розкидний із Іванівської СШ…».


Гість свята, молодий, талановитий поет Дмитро Кремінь, гордість не лише Миколаївщини, а й всієї  України, лауреат Шевченківської премії

 
Гість свята, молодий, талановитий поет Дмитро Кремінь, гордість не лише Миколаївщини, а й всієї  України, лауреат Шевченківської премії
 


Із захопленням сприйняли емоційний виступ малюків четвертого дитячого садка

Чорноморська зірка від 15 квітня 1989 року про Тиждень книги: «У березні в РБК відбулося відкриття традиційного тижня дитячої та юнацької книги. На свято прибули діти шкіл міста, а також з Чорноморської восьмирічної, з Рівненської, Кам’янської, Іванівської та Дмитрівської середніх шкіл… Жваво йшла книжкова торгівля. І все це ще до урочистого відкриття свята. А об одинадцятій його відкрила бібліотекар центральної дитячої бібліотеки Олена Ткаченко, яка запросила на сцену Королеву Книгу (Білу Ганну). Вона поздоровила дітей із святом і запросила героїв книг на авансцену… Королева Книга назвала кращих читачів. Серед багатьох Сергій Томчинський, Олена Головко із ОВШ №3, Ольга Розливан та Джульєтта Софрошкіна із СШ №1, Віктор Мурич із СШ №2… Свої вірші прочитали юні поети Сергій Бенедиктов із Іванівської СШ, Антоніна Карпусь із Дмитрівської СШ, Наталя Ситниченко із Рівненської СШ, а також Настя Біломитцева із СШ№2…».


У березні в Районному Будинку культури відбулося відкриття традиційного Тижня дитячої та юнацької книги

 
У березні в Районному Будинку культури відбулося відкриття традиційного Тижня дитячої та юнацької книги
 

Чорноморська зірка від 16 квітня 1991 року: «Цього разу початок шкільних канікул ознаменувався святом дитячої та юнацької книги, яке відбулося 25 березня в Будинку піонерів. Тут зібралися діти-книголюби… Уважно слухали присутні інформацію бібліотекаря Л.В.Садовської, яка повідомила, хто став кращим читачем року. Цікаві книжки отримали Андрій Тельпиш (5-Б кл. СШ №1), Оксана Пишеніна (6 кл., СШ №3), Армен Асламадзян (3 А кл. , СШ №3), Олексій Рачков (4 А кл., СШ№2)…». Вже минуло 30 років, а я пам’ятаю як готувалися до свята бібліотекарі: Анжела Назарова у ролі бабусі-казкарки, Наталія Стара – кіт Василій, Людмила Кочмар – вагоновожатий, Біла Ганна - Чомучка, у ролі хулігана Вовки Сидорова була учениця 4-го Б кл. Світланка Садовська.


Чомучка засипав запитаннями дітей


У березні 1991 року початок шкільних канікул ознаменувався Святом дитячої та юнацької книги 25 березня в Будинку піонерів.

Чорноморська зірка 17 квітня 1992 року: «В цей тиждень книги» «Швидко змайнули весняні канікули. Школярам довелося чимало побачити, прочитати, відвідати концертів, брати участь у конкурсах, як завжди відвідати традиційне міське свято «Тиждень книги». Дитяча бібліотека з усім своїм активом цього разу проводила його в дитячому юнацькому центрі (нині музей О.Суворова). Сьогодні не здивуєшся, що малюк-дошколярик – читач бібліотеки… І на святі були здебільшого такі читачі… На свято до дітей завітав любий лікар Айболить (А.Назарова), Мушкетер (Н.Стара), Червона Шапочка (Л.Видаєвич), Дідусь Хоттабич (О.Сіора)… Кращими читачами 1991 року визнано: учнів СШ №1 Кочмар Юлю з 1-А кл., Юлю Волкогон з 2В кл., Аню Медведєву з 4 кл., в СШ №2 – Олексія Рачкова з 5-А кл., Настю Цимбал з 3-А кл., в СШ №3 учнів Сашу Рубриченка з 2 кл., Сергія Томчинського з 7 кл.,  а в СШ №4 – Андрія Шмарова з 8-В кл. Всіх нагородили цікавими книжками…».


В цей Тиждень книги 1992 року

 
В цей Тиждень книги 1992 року
 

Трохи про історію виникнення Свята. Тиждень має багаторічні традиції. Започаткований 26 березня 1943 року дитячим письменником Львом Кассилем, він і до цього часу лишається святом дитини і книги. Активну участь у святі взяли Самуїл Маршак, Сергій Міхалков, Агнія Барто та ін.  Тоді він мав назву «Книжкові іменини». З 1944 р. Тиждень став Всесоюзним. В окремі роки всесоюзні заходи відбувалися в одному місті. У 1945 р. перший тиждень відбувся в Києві, його гостями стали Петро Панч, Микола Бажан, Іван Багмут. За всю свою історію лише один раз Тиждень дитячої та юнацької книги було проведено восени - 17 жовтня 1945. У незалежній Україні  Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги було засновано 22 лютого 1993 р., а з 2009 р. він отримав назву Всеукраїнський. Тиждень дитячої книги збирає до себе на гостину усіх тих, хто любить читати і цінує книгу.

Цього року Тиждень через об’єктивні причини (коронавірус) нам прийшлося скомпонувати в один День- свято. У центрі свята були - книга і десять кращих читачів Очаківської міської бібліотеки. Вибрали самих-самих кращих, активних, кмітливих, сучасних любителів читання, дотримуючись вимог карантину, запросили їх на свято.


Запросили самих кращих, активних, кмітливих, сучасних любителів читання

Проаналізувавши читацькі формуляри бібліотекарі визнали найкращими читачами 2021 року: учнів ЗОШ №1 - Деркача Олександра (2-А кл.), учнів 4-Б кл.: Лалаян Аліну, Бурцева Матвія, Барилко Єлизавету, Пасько Анастасію (5 кл.), Колесник Марію (6-Б кл.), Свєтлова Олександра (ЗОШ №2, 3-Б кл.), учнів ЗОШ №4 - Гіро Ольгу (8 кл.), Базарну Олену (5 кл.), Малишева Лева (3 кл.).


Деркач Олександр, Лалаян Аліна, Бурцев Матвій


Пасько Анастасія, Колесник Марія, Свєтлов Олександр


Гіро Ольга, Базарна Олена, Малишев Лев


Маринка Деркач дошкільнятко,  прийшла з мамою  підтримати брата Сашка - кращого читача бібліотеки

 
Маринка Деркач дошкільнятко,  прийшла з мамою  підтримати брата Сашка - кращого читача бібліотеки
 


Марійка Бурцева, дошкільнятко, на святі підтримувала братика Матвія

 
Марійка Бурцева, дошкільнятко, на святі підтримувала братика Матвія
 

Працівники бібліотеки сказали чимало теплих слів про кожну дитину, відзначили їх читацькі уподобання, підкреслили важливу роль сімейного читання у вихованні підростаючого покоління. Кращі читачі нашої бібліотеки отримали гарні подарунки – брошуру і яскраву меловану карту «Очаків, твій крок до мандрів і пригод» з якими читач або турист зможе поринути в унікальний світ історії, мистецтва, пригоди і розваг по рідному місту Очакову., солодощі та яскраві повітряні кульки.


Кращі читачі  бібліотеки отримали гарні подарунки – брошуру і яскраву карту «Очаків, твій крок до мандрів і пригод»

Книги яких авторів найбільш люблять читати наші діти? Це твори зарубіжних класиків: Астрід Ліндгрен, Сельми Лагерлеф, Памели Треверс, Жюля Верна, Даніеля Дефо, А.П.Чехова, І.Тургенєва, сучасних українських й зарубіжних письменників: Андрія Кокотюхи, Сашка Дерманського, Лесі Ворониної, Марини Павленко, Володимира Аренєва, Сергія Гридіна. Особливою популярністю користуються світові бестселери Дж. К. Ролінг, серія книг про «Гаррі Поттера», Аліс Пантермюллер, серія її семи книг «Лотта та її катастрофи», Джефа Кінні і серія захоплюючих і цікавих книг про хлопчика Грега - «Щоденник слабака», Джона Толкіна та багато ін.

Література природничо-наукового характеру користується підвищеним попитом серед юних читачів. Цього року міська бібліотека передплатила чудові журнали для дітей різних вікових категорій: «Малятко», «Карамельки», «Колосок», «Жасмин», «Однокласник».


Нові книги і журнали читай - успіху досягай!


Знайомство з новими книгами про мистецтво

 
Знайомство з новими книгами про мистецтво
 

У наш складний і бурхливий час, коли стрімко зростає потік інформації, коли дітей заворожують гаджети, Інтернет, YouTube і TikTok, ми раді, що не дивлячись на сучасні спокуси, діти звертається до бібліотеки та знаходять у нас потрібні відповіді на свої запитання, літературу, та можливість спілкування з новими друзями. Наша мета розвивати в них творчий потенціал та любов до читання. створювати в бібліотеці атмосферу радісного спілкування, де кожний юний читач відчував себе бажаним гостем.

Так хочеться, щоб у дітей не згасала цікавість до друкованого слова, щоб книга, газета, журнал – були їх постійною потребою. Адже читання розвиває у дитині фантазію та творчість, мовлення, покращує словниковий запас. Читання – це неймовірно важлива штука. Але важливо привчати до читання без примусу, м’яко і органічно і тоді радість спілкування з книгою буде на все життя.


Радість спілкування з книгою для них вже на все життя

Ганна Біла,
Завідувачка Очаківської міської бібліотеки