Як убезпечити себе на зимовій рибалці?




 

Коли заговорюють про рибалку зимової, то відразу ж починають лякати початківця моторошними погодними умовами: і мороз-то буває за сорок, аж стовбури дерев лопаються і лід тріщить! І хуртовини-то раптові зворотну дорогу заметуть, а раптові снігопади здатні «поховати» і рибалку, і його намет. І взагалі, запросто можна нарватися на сірого вовка, провалитися в ополонку або відправитися в дрейф на відірваній крижині ...

Засмаглі здоровані при цьому хитро поглядають у зблідле обличчя і розширені очі слухача та стримано посміюються. І з завидною завзятістю кожні вихідні знову і знову відправляються на цю рибалку, повну «жахів».

Дійсно, реальні і свої особливі небезпеки в зимовій рибалці існують, скидати їх з рахунків ніяк не можна. Але найлегше небезпеки можна подолати, відправившись на риболовлю з цими самими пересмішниками - з досвідченими рибалками. А якщо ще заздалегідь гарненько вивчити правила поведінки рибалки на льоду і підготувати екіпіровку, снасті, то чого боятися - «на лід виходять справжні чоловіки, боягуз не піде ніколи!»

Отже, сформулюємо правила, за допомогою яких зимовий риболов-початківець убезпечить себе від можливих неприємностей.

Перше. Ніколи не виходьте на незміцнілий лід поодинці, а краще вдвох, або втрьох. Оптимальна відстань між рибалками при русі по льоду має бути приблизно 2-3 метри. При цьому добре мати в руках пешню, а ще краще жердину або навіть дві. Якщо раптом провалитеся, то підручні засоби (пешня, жердина) поставлені поперек тріщини не дозволять вам піти у воду з головою. До речі, під час війни наші зв'язківці і розвідники саме за допомогою жердинок спокійно долали зимово-весняні водні перешкоди - лід, який розколовся від підривів, або в пору початку льодоходу, раптових паводків ...

Згадайте, рибалки студену пору обов'язково підперізувалися поясом. Такі важливі деталі зимового одягу можуть при нагоді врятувати рибалці життя, адже в чистому полі (на льоду далеко від берега) буває нічого подати до рук невдасі, який провалився під лід, а тут завжди при собі - «ремінь безпеки». І рукавиці завжди надійніше рукавичок на рибалці.

Друге. Якщо, все ж таки під вашими ногами лід починає тріскатися, що робити? Перш за все, зберігати повний спокій! Самовладання допомагає швидко і об'єктивно оцінювати обстановку, вибрати правильне, єдино вірне рішення проблеми. Тріск і прогин льоду ще не означають, що ви провалилися. М'яко і швидко розпластайте на льоду, цим самим ви зменшішите тиск на «водяне скло». І тут же починайте відповзати на безпечне місце.

Третє. Найважче в екіпіровці зимового рибалки - це він сам, його рюкзак, пешня (або коловорот). Рюкзак треба носити на одній лямки, і якщо він висить на правому плечі, то права рука від навантажень повинна бути вільною. І якщо, не дай Бог, ви почали йти під лід, то необхідно скинути рюкзак подалі від себе, а пешня ще може і стати в нагоді. Можуть стати в нагоді і лямки від рюкзака, тому відкидати його від себе теж треба, як то кажуть, з розумом.

Четвертий пункт порятунку. Якщо ви вже у воді, то вибратися з неї за допомогою тільки рук неймовірно важко. Швидше за все, своїм тягарем ви зламаєте край льоду і положення ваше в крижаній воді тільки посилиться. Більш правильними будуть наступні дії: тримаючись за край, треба спочатку обережно витягти на лід одну ногу, потім другу й також обережно, не кваплячись відповзти на безпечне місце.

Будемо вважати, що ви врятувалися! А взагалі-то, треба навчитися відчувати небезпеки на водоймі. Промоїни трапляються, як правило, у сонячного берега, в дрібних місцях - на бистрині, ополонці роблять поблизу від сіл, а джерела живуть під високими берегами. Якщо лід тонше 5-7 см, то виходити на нього ще рано. Навесні, якщо між сніжним покривом і льодом з'явився прошарок води, то такий покрив теж таїть в собі небезпеку.

Про найістотніше ми поговорили ... Лосі з ведмедями і вовками вам навряд чи зустрінуться. Ну, лисиця раптом скрасить добряче обридлий очам пейзаж або заєць змусить вас прокинутися від дуже задумливої думки і дрімоти, коли немає клювання. Ворона там ... стягне невеличку рибку з вашого улову. Так це - розваги ... страшних морозів і снігопадів, таких, як у пору Барона Мюнхаузена, в наших місцях не буває, та й погоду можна завчасно «вирахувати» за прогнозами і барометром.

Екіпіруватися потрібно тепло, надійно, «в декілька шарів», берегти ноги від намокання і занадто тісного і громіздкого взуття. В екіпіровці головне - збереження тепла, рухливості, а також можливість в будь-яку хвилину від цієї екіпіровки повністю звільнитися ... У рюкзаку бажано завжди мати запасні вовняні шкарпетки та термос з зігріваючим напоєм (не спиртне!), А в голові - кілька гарних думок про те, що «ось влітку-то обов'язково хороший клювання буде!»

В.Г.Бабченко,
завідувач НКП у м.Очаків