З Різдвом Христовим!




Тихий вечір після Різдвяної служби… Яскраво сяє зірка за вікном і нагадує ту, що привела волхвів до печери, де серед ангелів та пастирів вітали вони народженого Христа. У такі вечори можна відчути дотик вічності. Раптом – стук у двері. Діти вітають з Різдвом Христовим: «Добрий вечір тобі, пане господарю! Радуйся, ой радуйся, земле: Син Божий народився…»! Мабуть, у кожній українській родині, в ці дні лунають слова цієї колядки.  Прислухаймось до неї, вона оспівує свята, які духовно нас відроджують.

Різдво Христове для християн усього світу – це дійсність Божої обітниці про пришестя Месії – Спасителя людей. Вона засвідчує служіння Сина Божого, «Котрий народився від Діви і з людьми пожив,» - при співі ангельських воїнств, при сяйві слави з висот приходить у світ Владика світу, приходить як крихітне Дитя, Яке потребує захисту, турботи, але разом із цим дарує всьому сущому Свою Божественну опіку.

Першими прийшли поклонитись Христу убогі пастухи, яким про цю подію сповістив ангел, потім – волхви, які принесли для Ісуса дарунки – золото, ладан і смирну. Вони сповідували в Його особі: через золото – царя, через ладан – Бога і через смирну – смертну Людину.

Щоб знайти Христа, і ми сьогодні повинні принести Йому три дари: по-перше – золото, наше серце, яке очищене від всякого злого жадання і від всякої нечистої думки; по-друге – дух, як ладан, що запалюється любов’ю до Бога  і ближнього, і як ладан, що возноситься з благоговінням; по-третє – смирну, викорінення гріхів і пристрастей з покаянням і смиренням. Після поклонінням Христу, волхви повернулись іншим шляхом…. Це те, найнеобхідніше, що ми повинні зробити в ці святі дні. Не повертаймось старою дорогою, якою ми йшли; ні – змінимо свій шлях, змінимо мораль, змінимо життя. Забудьмо про непорозуміння й суперечки. Пам’ятаймо, що коли Господь прийшов, щоб спасти всіх, то і ми повинні бути добрішими і стриманішими. Щоб ми своїм життям виконували закон, з одного боку – дуже простий для розуміння, а з другого – складний для виконання: не робіть іншим того, чого не хочете, щоб робили вам…

В ці радісні дні Христового Різдва, молімо Новонародженого Месію, бо «Божа Дитина всіх тут приймає, всіх благословить, ласки зсилає. Тож спішімо нині Його витати, Божій Дитині поклін віддати. І ми Тебе десь, Дитятко, вітаємо, за кращу долю для всіх нас благаємо. Ти нас усіх нині до Себе пригорни, всякі нещастя, Ти від нас відверни».

В Новому Році бажаю всім доброго здоров’я і щастя, якого прагне кожне людське серце. Бажаю правдивої радості, якої люди не завжди шукають там, де її можна знайти. Бажаю миру, якого так бракує в сучасному світі, якого так потребує Україна, якого так не вистачає в душах людських. Бажаю достатку та всякого добра і понад усе, Божого благословення, на цілий рік та на кожний день вашого життя.

Христос народився – Славіте Його!

Протоієрей   о. Михайло (Грибович)
Настоятель Іванівської та Очаківської парафій
Української православної церкви
Київського патріархату