Маленькі очаківці вшановують Т.Г. Шевченка




Прийшла на землю 205-та весна від дня народження Т.Г.Шевченка. 9 березня відзначається день народження найславетнішої людини України – Тараса Григоровича Шевченка. Зустрічаючи теплий березень, багато хто з нас подумки говорить з Тарасом. Звичайно, у всіх нас свій Шевченко, і своя дорога до нього. Одні люблять серцем його твори, інші вже й забули коли відкривали його заповітний «Кобзар», дехто тільки щось трохи поверхнево знає про цю людину і його творчість.

7 березня, з самого ранку, до міської бібліотеки на літературне знайомство «До Шевченка з дитинства йдемо» завітали наймолодші користувачі – учні 1-А та 1-Б класів Очаківської ЗОШ №1 зі своїми класоводами Васьковою Л.В. та Єгурновою О.М.


Першокласники слухали про Шевченка уважно, навіть стоячи

Місію, ознайомити дітей з життям та творчістю українського народного поета Т.Г. Шевченка, показати, як він оспівував красу рідного краю пензлем і словом, збагатити словник учнів, сприяти національному вихованню, формувати почуття гордості за Україну, взяла на себе завідувач бібліотеки Ганна Біла. Малюки відкрили значення слів – кобзар, бандура, хлопчик поводир, акварель, сепія, «захалявна книжечка» та ін.


Ми вшановуєм пам'ять Шевченка

Бібліотекар вдало переплела свою розповідь з відео - презентацією та голосним читанням маленьких першокласників про життя Тараса Шевченка. Малята пройшли стежками тернистого життєвого шляху народного співця, від дитинства до поховання на Чернечій горі. Впевнена, дітки запам’ятали на все життя, що перша книга віршів, яка вийшла у світ 1840 року - «Кобзар» належить до тих книжок, які найбільше друкують і читають у всьому світі, що це святиня, національна Біблія України. Також дізналися цікаві факти про творчість Т.Г.Шевченка: що останньою його книжкою став «Буквар південноруський», складений із кращих зразків фольклору та власних творів поета. Це книжка для учнів недільних шкіл була першою дитячою демократичною читанкою в Україні. 10 тисяч примірників читанки були видані власним коштом поета і продавалися за 3 копійки, щоб їх мали змогу купити найбідніші селяни. Присутні прослухали уривки з поезій Шевченка «Заповіт», «Мені тринадцятий минало…» та ін.


Перенеслись у дитинство Тараса

Розповіла Ганна Вікторівна цікаві факти, про які не пишуть в шкільних підручниках, що зріст Тараса Шевченка був 1,64 м., очі були сіро-голубі, зі своїх 47 років життя – 24 роки Тарас був кріпаком, 11 років перебував під слідством, на військовій службі, у засланні, і лише 12 років свого життя був відносно вільною людиною. За своє не довге життя – 15 років жив на Україні, 10 на заслані, 22 роки в Росії, та все своє життя оспівував рідну землю, мріяв жити або ж бути хоч похованим на Вкраїні милій.

Навіть незчулися, як пролетів час. Для цих маленьких громадян ще попереду Шевченкові твори, їх вивчення, їх розуміння і шанування того, що залишив нам у спадок Великий Кобзар.

Захід показав, що палкі слова Великого Кобзаря звучать і сьогодні свіжо та велично, закликаючи любити свій край, свою рідну Батьківщину.


Нове покоління, нащадки Тараса, справжні українці

Завідувач бібліотеки Ганна Біла