Що зробили, а що плануємо




На минулому тижні про роботу за 2017 рік перед депутатами, членами виконкому та мешканцями міста відзвітував голова Очаківської міської ради С.М. Бичков. Оскільки детальний звіт вже розмістили на офіційному сайті міськради, то Сергій Миколайович зупинився на найголовніших темах.

Загалом, власний бюджет міста складає 52 млн. грн., це без урахування субвенцій, субсидій та інших коштів, які виділяються на різноманітні програми. Близько 70% бюджету складається з єдиного податку, який збирається із заробітної платні (з них близько 50% від податку військових), 10% - плата за землю, також податок за акциз та інші види доходів.

Міський голова зауважив, що більша частина бюджету йде на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери. «На жаль, це шлях до «проїдання». Ми повинні збирати більше коштів аби зменшити цей відсоток хоча б до 60. Тоді у нас буде більше ресурсів для розвитку», - сказав Сергій Миколайович.

Один з видів збільшення надходжень до бюджету – податок на землю, проте у цьому плані ми реально відстаємо, хоча позитивна динаміка з року в рік спостерігається. С.М. Бичков розуміє, що власникам великих ділянок, таких як бази відпочинку чи рекреаційні ділянки, важко заплатити податок, бо він немалий. А ці гроші треба ще заробити. Та закон потрібно виконувати.

Чимала стаття витрат йде на оплату енергоносіїв, які виросли, у порівнянні з 2016 роком, на 11%. Зокрема збільшено нічний тариф вдвічі, що склало 250 тис. Грн. Та незважаючи на цей неприємний факт, про відключення світла в місті у нічний час не може бути й мови.

Майже 4,5 млн. грн пішло на утримання муніципальних установ. На благоустрій міста було виділено 4 млн. грн, що на 20% більше за рік попередній. Немалі кошти йдуть й на різноманітні програми – медичну, профілактики злочинності, шефської допомоги військовим частинам і багато інших.

- У нас є місцеві програми, які ми запланували та успішно виконуємо. Єдина затримка за об’єктивних причин стосувалася ремонту кінотеатру, та сподіваємося, що до Дня міста всі роботи будуть завершені.

Звісно, не все одразу, проте потрохи справляємося – прибираємо, закуповуємо баки для сміття, ремонтуємо тротуари та дороги, - розповідав Сергій Миколайович.

До речі, стосовно ремонту доріг, то за словами міського голови, середня ціна 1 кв.м дороги коштує 328,6 грн, і така низька ціна зумовлена тим, що ремонт здійснюється силами нашого райавтодору. С.М. Бичков для порівняння зв’язувався з іншою фірмою. Представники приїжджали, обміряли ями, робили розрахунки, у них вийшла ціна – 686 грн за кв.м Та якість доріг бажає бути ліпшою, проте сьогоднішньою технікою за евростандартами дорогу не відремонтувати. Наразі є думка закупити муніципальну спеціальну техніку, завдяки якій можна буде не тільки відремонтувати всі дороги, а й заробити на її оренді грошей. Проте, це тільки планина майбутнє.

Якщо ми вже завели мову про дороги, то депутат міськради Є.Г. Кадочніков не дає міському голові забути про вулицю Бузьку, але там ситуація складна.

Адже планується відремонтувати колектор, а до того робити дорогу просто не має сенсу. Якщо все піде за планом, то до осені там можна буде провести роботи з грейдерування й засипати (капітальний ремонт коштує більше 7 млн. грн., а це величезні гроші для міського бюджету).

В бюджеті є резервний фонд, який необхідний під час надзвичайних ситуацій, та спецфонд.

С.М. Бичков не приховував задоволення від зміни у законодавстві, яке стосується права на квартири для дітей-сиріт. Так, в 2017 році держбюджетом було виділено 3,5 млн. грн. на купівлю двох квартир для дітей-сиріт і житло для дитячого будинку сімейного типу.

Та за минулим законом дитина після досягення 23 років повинна залишити куплену квартиру. Це не правильно й тому вже з 2018 року квартири будуть куплятися у власність дитини. З Києва вже є підтвердження на виділення коштів для купівлі будинку для ДБСТ, а стосовно квартир – чекаємо.

Великі плани на 2018 рік є щодо вирішення проблеми з водопостачанням.

- У нас немає проблем з водою, у нас є проблеми з її подачею, - пояснював Сергій Миколайович. – Ми маємо ідеальну воду з підземного озера на глибині 100 м, та труби, по яких вона тече, наполовину згнили. Був проведений експеримент, який показав: якщо залишити на ніч воду, то ми недораховуємося 120 кубів. Куди вона дівається – ніхто не знає. Ми поступово міняємо труби, вже цілодобово пустили воду на «Низовці» (нижче вул. Нікольської (Кірова)). Поставили башту Рожновського на вулиці Миру, яка забезпечить водою приватний сектор від вул. Кобзаря (Сладкова) до вул. Судковського. Також у планах встановлення башт на блок 5-типоверхівок на Новому мікрорайоні, розі Соборна-Курортна та Чижиковці.

Загалом, планів на майбутнє у місцевої влади багато, особливо що стосується туризму. Вже в цьому році функціонуватиме туристичне бюро, розміщене на площі Очакова, плануємо збудувати набережну та відремонтувати сходи на госпітальний пляж (проект вже є, проте незакінчений).

Сама зустріч пройшла у дуже спокійній, навіть дружній атмосфері. Мешканці міста вказали С.М. Бичкову на деякі недоліки, на які він пообіцяв відреагувати. Бо робити Очаків кращим – спільний труд усіх.

Т. Лупул
Газета «Чорноморська зірка» № 18 від 4 травня 2018 р.