Сколько стоит вода в Очакове. Битва за тарифы.




Прожитковий мінімум у 2015 році змінюватиметься лише один раз - у грудні і становитиме 1330 грн. Всі інші місяці, в тому числі і в січні, він становитиме 1176 грн.

Як відомо прожитковий мінімум істотно впливає на розміри різних виплат - на розмір пенсії за віком, на виплати допомоги при народженні дитини та малозабезпеченим сім'ям, а також на різні виплати на випадок безробіття і т.д. Отже, і розмір прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати українців, за «Законом про державний бюджет на 2015 рік» залишаться такими ж, як у попередньому році. Чого не скажеш про наші з вами витрати. Кожен з пересічних українців, без виключення, має приблизно однакові життєві потреби, до яких передусім включимо харчування та лікування, від яких безпосередньо залежить стан здоров'я людини а іноді, навіть, і життя.

Одяг та предмети побуту сьогодні для багатьох стають не другим і навіть не третім пунктом у плануванні витрат сімейного бюджету, часто поступаючись витратам на навчання дітей.

Щодо ж до витрат на оплату комунальних послуг, то тут у кожного власний підхід. Варто зауважити, що переважна частина жителів нашого міста ставиться до цього питання досить сумлінно. Тож кожне питання щодо підвищення рівня комунальних послуг відгукується в суспільстві дуже голосно і часто дуже боляче.

Кожен розуміє, що при замороженому рівні пенсій та заробітних плат і майже космічному злеті цін на продукти й ліки, платівки за комунальні послуги стають непідйомним тягарем для родинного гаманця. Саме тому, чергове підвищення в Очакові тарифів на вивезення побутового сміття і на послуги з водопостачання та водовідведення викликало не лише бурхливе обговорення серед городян, а й хвилю суспільного протесту.

На черговій сесії міської ради з вимогою відмінити рішення виконкому яким і затверджені нові тарифи, прийшли близько двадцяти очаківців. Вони досить емоційно і голосно намагались пояснити міському голові та місцевим депутатам, що протестують і далі протестуватимуть проти підвищення тарифів на вивезення ТПВ і водопостачання. Люди жалілись і на недосконалість комунального обслуговування, і на бездоріжжя в Очакові, і на погано прочищені від снігу дороги і тротуари.

Та головною темою їх бурхливих виступів стало економічне знебожіння. Ціни на ринку, ліки і без того високі, а тут ще місцеві послуги комунальні дорожчають. Безумовно, звинувачення за всі життєві негаразди посипались в обличчя міського голови і депутатів. Людей можна зрозуміти, адже кожен з нас щодня отримує стрес від чергового подорожчання життя. І все ж варто реально оцінювати ситуацію. Уряд України сміливо взяв на себе відповідальність за результати непопулярних дій з підвищення в державі тарифів на енергоносії та зменшення соціальних виплат. Прем'єр, навіть, назвав свій уряд урядом камікадзе.

Однак, в результаті тих непопулярних дій, камікадзе стали не члени уряду і не його керівники, а представники місцевих громад - місцеві депутати, міський голова і керівники комунальних підприємств, які в такий напружений політичний та економічний час ініціюють підвищення тарифів на місцеві комунальні послуги.

Безумовно, звернутись до міського голови легше, ніж висловити свої незадоволення високопосадовцями країни. Та, якщо ми адекватно і терпляче реагуємо на заклики Прем'єра потерпіти і економити на всьому, чому ж на заклик міського голови щодо необхідності врятувати свої ж комунальні підприємства, ми реагуємо емоційно і обурено? Якщо ж ми терпимо тарифи на енергоносії, які переважно становлять прибуток для власників енергопостачальних компаній, чому ж ми так вороже при всьому цьому ставимось до власності своєї територіальної громади? Наші ж підприємства працюють, аби дати нам воду і підтримати чистоту в місті.

Абсолютно правильні зауваження від місцевих жителів поступали щодо споживання води тими співгромадянами, які надають послуги курортникам, а споживають воду не за лічильником, а за нормами на одного-двох прописаних в житлі. Таке саме становище із утворенням сміття в літній період. Та про те, що окремі громадяни, м'яко кажучи, не по господарськи ставляться до загальних проблем міста, ми вже писали неодноразово. Говорили ми і про те, що на превеликий жаль, служби міської ради не мають законних важелів впливу. В той час коли місто завішане оголошеннями про сдачу житла курортникам, міський бюджет від того прибутку не має. Тут залишається лише сподіватись на поширення повноважень місцевих органів влади, які, можливо, будуть передбачені програмою децентралізації. А поки що держава, як і раніше, тримає місцеві громади у заручниках від ситуації, що залежить напряму від загальнодержавної соціально-економічної ситуації.

Варто зауважити, що в той час, коли досить суттєві підвищення тарифів на воду відбулись в Україні вже в липні-серпні 2014 року Очаківська міська влада зайняла виважену позицію очікування. Справа в тому, що в попередні роки держава компенсувала різницю між фактичними витратами підприємств та діючими тарифами. Це допомагало утримувати водопостачальні підприємства на плаву.

На превеликий жаль, Державним бюджетом на 2015 рік таких компенсацій не передбачено. Тому перегляду тарифів було не уникнути. Держава дала нам зрозуміти, що спасіння потопаючих справа рук самих потопаючих. Варто зауважити, що практика покриття витрат тарифами використовується в Європейських країнах, де постачанням комунальних послуг займаються приватні компанії і вони, безумовно, ніколи не працюватимуть собі у збиток. Це стосується і енергопостачальних компаній в Україні.

Перехідний період від колишніх економічних умов до новітніх буде дуже болячий, але він вже розпочався. Свідченням цього є бюджет України та місцеві бюджети, які сформовані, як зауважила начальник фінансового управління міськради Ольга Козловьска, на основі нових економічних і податкових стандартів. Тож, виходів з сьогоднішньої ситуації лише два: крокуватимемо вперед всі разом - болісно і терпляче, або повертатимемось назад. Вирішувати народу України.

Н. Заборова

Газета "Очаків" №3 від 16.01.2015