В НПП «Білобережжя Святослава» реалізується Міжнародний екологічний проект




Сонячного дня, 24 вересня цього року Кінбурнська коса, після гомінливого літнього сезону, знову зустріла юрбу допитливих дітей, їх наставників, всесвітньо відомих вчених, екологів, громадських активістів.

Все це відбувалося в рамках проекту "Посилення екологічного моніторингу Чорного моря" (EMBLAS – II). В акції до Міжнародного дня чистих пляжів "Віднови прибережну смугу - допоможи рожевим пеліканам!", яка організована цим проектом спільно з Українським товариством охорони птахів та Національним природним парком «Білобережжя Святослава» прийняли участь більше 140 учасників.

Інтервю з керівником проекту

Команда Очаківської ЗОШ №1

Привітання від влади

Це і керівництво Українського наукового центру екології моря (УкрНЦЕМ) Мінприроди України, Інституту морської біології НАН України, Українського товариства охорони птахів, національного природного парку “Білобережжя Святослава”,  школярі з Києва, Одеси, м.Очаків (ЗОШ І – ІІІст. №1) Василівської ЗОШ (Очаківський район), представники обласних та районних органів влади, Національного екологічного агентства Грузії «Центр моніторингу Чорного моря», Тбіліського державного університету та Програми розвитку ООН.

З директором парку керівництво району та сільської ради

Нагороджується Діана Лахтіонова

Нагороджується Діана Лахтіонова

Нагороджується Діана Лахтіонова
Нагороджується Діана Лахтіонова

Нагороджується команда Василівської ЗОШ

Взагалі цей проект спрямований на отримання нових даних про екологічний стан Чорного моря. Тож освітні заходи, що були змістовно організовані для дітей і дорослих включали в себе моніторинг морського сміття та біоіндикація Чорного моря (так звані «екологічні вартові»), цікаві  природоохоронні заходи – від прибирання пляжів від сміття до зариблення мальком коропів (а це 3000 штук) заповідних озер Бієнкових плавнів.

Мальків коропа випущено в лиман

Ось таких золотих рибок випустили в лиман

Також слід зазначити, що перед заходом, приблизно 200 м3 сміття  вивезено та продовжує вивозитися з території національного природного парку в районі кварталу №22 з метою, щоб ліквідувати незаконне стихійне сміттєзвалище і відновити територію.

Цікаві та змістовні зустрічі з науковцями, їх пізнавальні розповіді про неповторний і дивовижний світ глибоководдя та верхніх морських шарів Чорного моря, участь у вікторинах та конкурсах з чудовими призами, екскурсії унікальними піщаними дюнами, солоними озерами і сагами назавжди запам’ятаються дітям.

Світлана Тарабан,
начальник відділу еколого-освітньої роботи
та рекреаційного благоустрою
НПП «Білобережжя Святослава»