Заходи безпеки при купанні в свято Хрещення Господнє




У ніч з 18 на 19 січня православний світ відзначає свято Хрещення Господнє, або Богоявлення. У Водохресний святвечір і в сам день Хрещення Господнього у всіх православних храмах після Божественної літургії здійснюється обряд Великого освячення води. За стародавнім повір'ям, цього дня вся вода стає святою і зцілює будь-які недуги. Освячена Хрещенська вода - найбільша святиня. Її зберігають протягом усього року, вживаючи в невеликій кількості вранці натщесерце, попередньо прочитавши спеціальну молитву. Вважається, що, занурившись в неї, люди звільняються від гріхів. Багато наважаться в цей день скупатися в йордані - вирубаної у формі хреста ополонці.

Для того, щоб свято не затьмарилось нещасним випадком на воді, необхідно дотримуватися таких правил:

• Занурюватися (купатися) слід у спеціально обладнаних ополонках.;
• Перед купанням в ополонці необхідно розігріти тіло, зробивши розминку, легку пробіжку;
• До ополонки необхідно підходити в зручному, неслизькому взутті, яке легко можна зняти та взути, щоб запобігти втратам чутливості ніг. Краще використовувати черевики або вовняні шкарпетки для того, щоб дійти до ополонки. Можливе використання спеціальних гумових тапочок, які не дадуть вам ковзати на льоду. Йдучи до ополонки, пам'ятайте, що доріжка може бути слизькою. Ідіть повільно і уважно.;
• Простежте за тим, щоб сходи для спуску у воду були стійкими.;
• Занурюватися найкраще по шию, не мочити голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не пірнайте в ополонку вперед головою. Стрибки у воду і занурення у воду з головою не рекомендуються, так як це збільшує втрату температури і може призвести до шоку від холоду.;
• При вході у воду перший раз намагайтеся швидко досягти потрібної Вам глибини, але не плавайте. Пам'ятайте, що холодна вода може викликати абсолютно нормальне безпечне прискорене дихання.
• Не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму.;
• Якщо з вами дитина, стежте за нею під час її занурення в ополонку. Перелякана дитина може легко забути, що вона вміє плавати.;
• Після купання (занурення) розітріть себе і дитину махровим рушником і одягніть сухий одяг.;
• Для зміцнення імунітету і для уникнення можливості переохолодження необхідно випити гарячий чай, найкраще з ягід, фруктів із заздалегідь підготовленого термоса.

Протипоказання до купання в ополонці:
- Зимове плавання протипоказане людям при гострих і хронічних (у стадії загострення) захворюваннях.

Що необхідно для купання в ополонці на Водохрещення Господнє:
• рушник і махровий халат, комплект сухого одягу;
• плавки або купальник, або білизна;
• тапочки, щоб не поранити ноги, тільки щоб не ковзали при ходьбі по льоду, краще вовняні шкарпетки, в них можна і купатися, черевики;
• гумова шапочка;
• велика сила волі і щире бажання.

Мись В.В.,
завідувач НКП у м.Очакові