На Кінбурнській косі зустрічали жайворонків




Першими зустрічали весну і птахів на Кінбурнській косі учні Покровської школи. 22 березня, у школі, традиційно відзначали Свято жайворонка!

У народі 22 березня, коли вшановують Сорока Святих, ще називають святом «Жайворонка». Як вважали наші предки, цього дня із вирію повертаються сорок птахів, а найпершими – жайворонки. Птаха з давніх давен вважали вісником весни, тепла та радощі, тому в цей день господині завжди випікали булочки у формі жайворонків, намагаючись прискорити повернення перелітних птахів до рідного краю
Прикрасою свята було панно зустрічі весни та перелітних птахів, яке виготовили учні за допомогою вчителів.

Свято жайворонка

Родзинкою шкільного свята став неймовірно цікавий майстер – клас з випікання традиційних «жайворонків» - печива у вигляді птахів, який провела для юних учасників заходу Ольга Василівна Томилко – бібліотекар Покровської сільради.

Свято жайворонка Покровська школа

Діти мали змогу власноруч замісити тісто, з тіста кожен виліпив собі пташку – жайворонка, а потім разом мали змогу запекти їх. Випечені рум’яні жайворонки прийшлися усім до смаку!

Кінбурнська коса

Свято жайворонка Покровська школа

Покровська школа

Наші пращури вважали — щоб весна прийшла, її треба було покликати. Звідси і народна назва давнього народного звичаю — «Заклички», відродити який намагалися школярі разом з дорослими.

Учасники свята співали закличок, водили кривого танцю. Весно-красно, чекаємо на тебе! «Пташок» підкидали вгору і голосно «закликали весну». З задоволенням учні взяли участь у стародавніх іграх, знайомилися з народними прикметами.

Свято жайворонка на Кінбурнській косі

Безліч позитивних емоцій та хороший настрій отримали учасники заходу. З нетерпінням чекаємо весну, про її прихід нагадали птахи, які оселилися і господарюють в 12 шпаківнях, що минулої весни виготовили і розвісили учні разом з працівниками національного парку «Білобережжя Святослава», на шкільному подвір’ї.

Дякуємо директору Покровської ЗОШ Олені Леонідівні Васильєвій та вчителям за те, що повертають забуті народні традиції та прищеплюють учням любов до природи рідного краю.

І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса
та НПП «Білобережжя Святослава»