День сімейного читання в міській бібліотеці




«Дитина – дзеркало родини;
як у краплі води відбивається сонце,
так у дітях відбивається моральна чистота матері і батька»
В. Сухомлинський

Очаківська міська бібліотека працює в потоці знаменних дат, подій, ювілеїв і звичайні буденні дні перетворює в справжні свята.

Враховуючи внесок Василя Олександровича Сухомлинського у розвиток української та світової педагогічної науки і освіти, 39-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО затвердила рішення про відзначення у 2018 році на рівні ЮНЕСКО 100-річчя від дня народження Великого Педагога.

24 квітня 2018 р. в бібліотеці пройшов День сімейного читання «Дитина-дзеркало родини». Захід організовано в рамках обласної літературної акції і присвячено 100-річному ювілею В.О. Сухомлинського.
Заздалегідь, до зустрічі в бібліотеці, відповідально підготувалися учні 2 класу Очаківської ЗОШ №1 разом з класоводом Шут Оленою Іванівною та батьками прочитавши твори В. Сухомлинського. На початку заходу діти прослухали цікаву інформацію від бібліотекарів Миронюк Валентини та Солдатенко Олени про життєвий шлях великого педагога, про значення сімейного читання в житті дитини. Переглянули відео про життєвий та творчий шлях педагога «Серце віддаю дітям».


Організатор Дня сімейного читання, бібліотекар Олена Солдатенко

За словами Василя Сухомлинського, головна відмінність сімейного читання від інших його видів – класного, позакласного та домашнього – полягає в тому, що батьки, використовуючи книгу, починають по-справжньому займатися духовним розвитком своєї дитини, формуванням її особистості.


33 різних, допитливих, милих, непосидючих другокласника

Сімейне читання – це розмова батьків із дітьми про мораль, стимулом якого є спільне читання творів літератури.

Сухомлинський написав понад 1500 казок, притч, оповідань. Юні читачі: Пасько Анастасія, Григоревський Олександр з мамою Ольгою, Дмитро Іванов з мамою Наталією, Ілля Архипов з мамою Юлією, Софійка Патенко з бабусею Галиною Петрівною Лебідь, прочитавши вдома оповідання автора, із захватом переказували їх, висловлювали свою думку про те, чому вчать твори письменника. А ще малеча із задоволення прийняла участь у розгадуванні кросвордів та ребусів. Виконати це завдання допомагали батьки й рідна вчителька.


Пасько Анастасія переказала оповідання і висловила свою думку про прочитане


Виховання дітей в руках цих людей


Командне розгадування кросворду


Разом зі старшими помічниками всі питання вирішуються скоро


Завжди приємно бути першими

За бібліотечним звичаєм, на закінчення заходу, дітки пригощалися смачним печивом та цукерками як і повинно бути на ювілеї (щедрий спонсор бібліотеки, депутат обласної ради Х.З. Гемаєв).


Пригощання цукерками і солодким печивом як і годиться на святкуванні ювілею

 
Пригощання цукерками і солодким печивом як і годиться на святкуванні ювілею
 

Виховання дитини-дуже відповідальна і тяжка справа, але у цій справі у батьків завжди є надійні помічники – книга, школа і бібліотека.


Кому сподобалася зустріч в бібліотеці

Р.S. У більшості родин книга сьогодні, на жаль, не є пріоритетною цінністю, тому впровадження традицій сімейного читання є своєчасним і потрібним. Безмежна подяка від бібліотекарів у вирішенні питання сімейного читання вихователю 34–х непосидючих і таких різних другокласників - Олені Іванівні Шут, людині мудрій, добрій, справжній, сповненій любов’ю до своїх вихованців, а також батькам і бабусям які розуміють, що читання є альтернативою телевізору, планшету, Інтернету, корисним і безпечним видом сімейного дозвілля.

Ганна Біла, завідувач бібліотеки