Який порядок реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування, на дату реєстрації котрого покупець уже не є платником ПДВ




ДФСУ в листі від 24.05.2016 р. № 11323/6/99-99-15-03-02-15 розглянула питання щодо порядку реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, складеної платником ПДВ, якщо на дату реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування покупець уже не є платником ПДВ.

Отже, реєстрація в ЄРПН податкової накладної продавцем — платником ПДВ є його обов’язком (у т.ч. і в разі, якщо на дату складання такої податкової накладної покупець перебував у статусі платника ПДВ, а на дату її реєстрації в ЄРПН втратив такий статус).

У випадку помилкового складання продавцем — платником ПДВ податкової накладної на операцію з постачання товарів/послуг та реєстрації її в ЄРПН, такий продавець — платник ПДВ із метою виправлення допущеної помилки має право згідно з п. 192.1 ПКУ скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної. При цьому такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН винятково покупцем — платником ПДВ, на якого була помилково складена податкова накладна.

Із такого роз’яснення контролерів зрозуміло, що продавець — платник ПДВ не має права коригувати податкові зобов’язання, якщо на дату виявлення помилки покупець, на якого була помилково складена податкова накладна, уже не є платником ПДВ.