Королевський спорт — в водах лиману




Протягом червня води Дніпро-Бузького лиману уздовж берегів Очаківщини не раз прикрашали білі вітрила спортивних змагань.

Першими яскраві враження місцевим мешканцям та гостям нашого регіону подарували учасники Чемпіонату України з вітрильного спорту в класі «Оптиміст». Протягом декількох днів, з 2 по 6 червня, хлопці та дівчата віком від 8 до 15 років виборювали право називатись найкращими яхтсменками країни. Для участі в змаганнях приїхали 89 представників Миколаївської, Дніпропетровської, Донецької, Одеської, Харківської, Херсонської областей та міста Києва. Миколаївщину представили 28 юних любителів вітрильного спорту. Серед них - і вихованці відділення вітрильного спорту Очаківської ДЮСШ. Отримуючи настанови від свого спортивного наставника Сергія Шуста, вони гідно боролись за призові місця.

За турніром пильно спостерігали професійні яхтсмени - представники Вітрильної Федерації України: голова перегонового комітету суддя 2-ої категорії Лариса Шишка, голова протестового комітету суддя національної категорії Сергій Шумілов, головний вимірювач суддя національної категорії Сергій Котов.

За підсумками триденних гонок вони визначили переможців Чемпіонату. Кращий результат продемонстрував представник Донеччини та міста Маріуполь Богдан Рухлін. Цей юний кандидат у майстри спорту України з вітрильного спорту, спортсмен комунального закладу «Маріупольський міський водноспортивний комплекс», набрав 34 очка і залишив позаду киянина Івана Пилипчого (40 очок) та Володимира Слесаревського з Миколаївщини (59 очок), які посіли відповідно 2 та 3 місця.

До десятки найкращих юних яхтсменів увійшов вихованець Очаківської дитячо-юнацької спортивної школи Єгор Попач. Серед 89-ти учасників хлопець виборов десяте місце, здобувши 104 очка.

Валерія Когіна посіла 24 місце в загальній турнірній таблиці і восьме серед дівчаток. Даніїл Ковтунов - 48, Каріна Ковтунова - 57, Даніїл Колпаков - 76, Павло Баранов - 78. При цьому тренер наших юних яхтсменів зауважує, що на рівні Миколаївської області очаківські діти виступили з досить високимии показниками. Так Єгор Попач o четвертим серед хлопців Миколаївщини, а Валерія Когіна виборола першість серед дівчаток нашої області. Досить вдало виступили й інші вихованці Очаківської ДЮСШ. Так, за словами тренера, Даніїл Колпаков, який відносно нещодавно долучився до цього спорту, на рівні миколаївської команди посів 22 місце, що свідчить про наполегливість юного яхтсмена та належну підтримку його інтеренів з боку батьків.

   

 

До слова відзначимо, що участь батьків у розвитку цього виду спорту в Очакові, як і самого тренера, неоціненна. Адже, це саме вони за власний кошт купують усю необхідну амуніцію і обладнання. Частину спорядження надав сам тренер, частину взяв в оренду. Як говорить Сергій Шуст, вітрильний спорт - справа, що на одному ентузіазмі не витягти. Тож, після здобуття таких високих результатів у чемпіонаті, в якому взяли участь вже досвідчені спортсмени з обласних міст України, тренер та його підопічні сподіваються на заохочувальну увагу з боку міської влади і керівництва спортивної школи.

Нам дуже приємно, що вихованці відділення вітрильного спорту, яке досить нещодавно розпочало свою діяльність в Очаківській ДЮСШ, вже беруть участь у всеукраїнських змаганнях і гідно виборюють свої місця нарівні з юнаками та дівчатами, які опановують ази вітрильного спорту в спортивних закладах обласного рівня і навіть в столиці. Щиро бажаємо нашим юним яхтсменам та їх наставнику нових здобутків і наполегливих кроків до обов’язкових перемог.

15 і 16 червня на Миколаївщині пройшла традиційна вітрильна регата, присвячена пам’яті бійців десантного підрозділу під командуванням К.Ф.Ольшанського. Регата проводиться Миколаївською обласною федерацією вітрильного спорту за участю ОСДЮСШОР «Обласний яхт-клуб».

Цього року 39 яхт в 8 групах змагалися за перемогу в двох гонках «Кубка пам’яті героїв десанту Ольшанського» за маршрутами Миколаїв-Очаків і Очаків-Миколаїв.

Як повідомили в Миколаївській обласній федерації вітрильного спорту, в своїх групах переможцями стали екіпажі яхт «Вінні-Пух», «Антей», «Енергія», «Фараон», «Ківі», «Союз-М», «Синій птах» і «Тайфун».

Чаруючі біли вітрила на тлі синього моря або річки здаються майже магічними людям з берегу. Яхтінг не дарма називають королівським видом спорту. Гармонія і велич вітрил, могутні сили природи завдяки майстерності та розрахунку підкорюються юнакам та дорослим яхтсменам, кожен з яких напевно вважає себе їх повелителем. Сезон для королівського вид спорту триває на території України з кінця травня по жовтень. Тож, городянам і гостям нашого міста, завдяки досить вдалому географічному розташуванню Очакова протягом сезону ще не раз вдасться поспостерігати за чаруючими рухами білих вітрил, з захопленням.

Двадцять шоста Екологічна регата імені Сергія Шаповалова «Кубок Кінбурнської коси» стартуватиме у Миколаєві за маршрутом Миколаїв - Очаків - Кінбурнська коса - Очаків традиційно напередодні Дня Конституції України.

P.S.: Нажаль ця перемога виявилася з «гірким присмаком» для тренера Сергія Шуста

Газета Очаків №26 від 20.06.2019 р.