14 лютого Міжнародний День дарування книг!




14 лютого у світі відзначають Міжнародний День дарування книг. Мета цього дня - розвивати любов до читання. Багато хто в цей день, разом з валентинкою, дарує книги рідним, друзям, бібліотекам, кожен святкує по своєму. Ми ж вирішили згадати і подякувати нашим дарувальникам. Вже дев’ять років поспіль весь світ відзначає це свято, наша Очаківська міська бібліотека не є винятком, щороку на сторінках місцевих газет ми згадуємо щедрих, вірних, справжніх друзів бібліотеки і шанувальників книги.

«... Будинок в якому немає книг подібний до тіла, в якому немає душі», писав Марк Цицерон. Тож наша бібліотека – це велика неосяжна душа яка постійно підживлюється новими надходженнями та подарунками. А найкращий подарунок для бібліотеки це книга! Скажете, висловлююся стереотипно? Ні! Ми працюємо серед книг і просто обожнюємо, коли їх стає ще більше. Навіть минулого 2020-го ковідно-карантинного року кількість дарувальників нітрохи не зменшилася. Ми щиро і безмежно вдячні всім за подаровані книги, за приємні емоції, за прихильність до бібліотеки, за добру справу. Така увага до нашої бібліотеки тішить і надихає, адже цікаві книги це завжди свято для широкого читацького загалу і бібліотекарів.


«... Будинок в якому немає книг подібний до тіла, в якому немає душі», дар з домашньої бібліотеки Афанасьєвих

Напередодні Дня дарування книг колектив міської бібліотеки не міг не згадати своїх благодійників – дарувальників. Серед них почесне місце приділяємо нашим вірним читачам: Тимченко О.П., Віхерко О.Д., Робулець С.О., Козинець Г.М., Шахміній Л.А., Васьковій Л.В., Котовій Т.М., Тарантіній О.М., Гамаюн М.О., Івановій Я.Ю., Бадійко О.В., Нестеровій С., Приймак Н.М., Лукащук Л.Д., Гриценко Л.А., Козловій С.В., Лубі О.О., Поповій Н.І., Мороз Л.А., Гутар С.В., Бішок Н.М., Грицай В.В., Федоровій Ю.І., Войчунас Л.В., Домніну А.П., Сечкіній В.Г., Грабовській В.Я., Стадник Н.П., Головні Л.А., родині Харченко та ін. Завдяки їх щедрості і небайдужості наш бібліотечний фонд збагатився цінними книгами. Отримані примірники посіли почесне місце на книжкових полицях бібліотеки і вже знайшли свого читача.


Передати книгу в дар бібліотеці – значить подарувати їй життя. Книги вд Віхерко Олени Дмитрівни


Передати книгу в дар бібліотеці – значить подарувати їй життя. Класика з домашньої бібліотеки Козинець Анни


Передати книгу в дар бібліотеці – значить подарувати їй життя. Жіночі романи від Шахміної Лілії Андріївни


Передати книгу в дар бібліотеці – значить подарувати їй життя. Щедрий дарунок від Головні Людмили Андріївни (друга зліва)

Передати книгу в дар бібліотеці – значить подарувати їй життя і принести користь багатьом читачам на довгі роки.

Ми невимовно вдячні за щедрість і увагу до Очаківської міської бібліотеки авторам книг, які знайшли час і бажання поділитися часткою свого інтелекту. Пам’ятаємо кожного з них,  відображали інформацію про декого на сторінках газет, в «Очаківському порталі» та Facebook.

Хочеться згадати Зелінського Василя Васильовича, уродженця Кінбурнської коси, полковника міліції у відставці, автора подарованих книг «Кинбурнская коса. Краткий справочник – путеводитель», «Рымбы» і нову книгу минулого року - «Крепость Кинбурн 1855 – 1856 годов»,.видання унікальне як і сама історія Кінбурну. Висловлюємо ще раз щиру подяку автору за унікальні краєзнавчі дарчі екземпляри.


Висловлюємо щиру подяку Зелінському В.В. за унікальні краєзнавчі дарчі екземпляри

 
Висловлюємо щиру подяку Зелінському В.В. за унікальні краєзнавчі дарчі екземпляри
 

Щиро вдячні за подаровані книги Євгену Григоровичу Горбурову – миколаївському історику, краєзнавцю, кандидату історичних наук, доценту, депутату Миколаївської обласної ради. Фонд краєзнавчих видань нашої бібліотеки поповнився унікальними виданнями «Николаев в Восточной (Крымской) войне 1853-1856 гг.», «Истории без ретуши», «Exempla Docent (Примеры учат»), «Микросхемы мысли».


Невелика частка книг Горбурова Євгена Григоровича до уваги читачів


Житков Володимир привіз з м. Миколаїв і вручив книги - дарунки від Горбурова Є.Г.  Истории без ретуши и Примеры учат

 
Житков Володимир привіз з м. Миколаїв і вручив книги - дарунки від Горбурова Є.Г.  Истории без ретуши и Примеры учат
 

Як не згадати нашого земляка, очаківця Стражного Олександра Сергійовича, лікаря - психотерапевта, члена Асоціації українських письменників, автора багатьох книжок, які видавалися в Україні та шести країнах Європи. Традиційно, влітку, Олександр Стражний, відвідує нашу бібліотеку і залишає на розсуд читачам свою чергову нову книгу. До вашої читацької уваги - «Мистика, в которые играют люди». Всі 16 книг автора, які є у фонді бібліотеки, завжди знаходять свого особливого читача.


До вашої читацької уваги книга Олександра Стражного  «Мистика, в которые играют люди»

Нове знайомство 2020-го, нове відкриття для любителів поетичного слова – книга, авторки понад 200 пісень різної тематики з Кривого Рогу - Надії Косяк. Через свою землячку Богатікову Марину, викладача Очаківської музичної школи, поетеса, відпочиваючи влітку в нашому місті, подарувала свою збірку віршів «Чарівний світ жіночої любові» з автографом і душевним записом на книзі «Бібліотеці міста Очаків з великою любов’ю від щирого серця на щастя, на добро!» Миру дому вашому. З повагою, автор».

Чарівний світ жіночої любові
Дарує людям і радість, і тепло.
Як сад розквітлий, у порі зимовій,
Як подих літа, що квітами цвіло…

ЇЇ жіноче поетичне слово вражає різноманіттям тем, красою слова, мелодійністю. У віршах, що увійшли до збірки, Надія Миколаївна висловлює свої переживання за долю України, долю жінки у нашій країні, оспівує любов до близьких та рідних.


У віршах, що увійшли до збірки, авторка висловлює свої переживання за долю України, долю жінки, оспівує любов до близьких та рідних

 
У віршах, що увійшли до збірки, авторка висловлює свої переживання за долю України, долю жінки, оспівує любов до близьких та рідних
 


Богатікова Марина передала від землячки з Кривого рогу збірку зоряних поезій від Надії Косяк

Дякуємо молодій, талановитій, українській письменниці, лауреатці німецько-української премії імені Олеся Гончара Чіпко Ганні, побачення з якою сталося 17 липня 2020 р. в читальній залі бібліотеки, вона для нас також стала відкриттям року. Письменниця киянка подарувала свою нову книжку «Примхи Амура», з якою читач несподівано порине у захоплюючий світ фантазій, де минуле живе у реальності, відкриваючи багато нового з давно відомого. Збірка зацікавить тих, хто не втратив юнацької жаги пригод. Ще один дарунок, книга «Хмиз для дракона», незвична, нестандартна. Персонажі осяяні містикою і реалізмом самої авторки. Потік фантазії посилюють дивовижні художні ілюстрації. Ганна зізналася: до деяких із цих незвичних графічних зображень доклала руку сама.

Всі автори залишили на книгах теплі побажання бібліотеці і читачам, а якщо книгу дарує сам автор зі своїм автографом, це безцінний подарунок! Такі книги завжди займають найпочесніші місця, вони стають нашими оберегами і навіть енергетичними донорами, ми дбайливо зберігаємо їх та всебічно популяризуємо ці видання серед читачів.

Не втрачають читачі інтерес до репринтних дарунків краєзнавця Марченка Ігоря Володимировича. Передноворічним презентом бібліотеці стали три ілюстровані календарі з очаківською тематикою і книга - репринт Цебрікова Романа Максимовича, члена Російської академії, перекладача у колегії закордонних справ, в 1788-89 рр., який перебував при похідній канцелярії князя Потьомкіна, Роман Максимович поділився враженнями про Очаків у щоденнику, надрукованому під назвою «Навколо Очакова» в журналі «Русская старина» (1895, № 9), який містить в собі чимало цікавих подробиць про наше місто і той історичний період.


Книга - репринт Цебрікова Р.М. «Навколо Очакова» (щоденник очевидця) і календарі з видами міста від Марченка Ігоря

Працівники книгозбірні висловлюють подяку і нашим давнім друзям та партнерам, натхненникам багатьох масових заходів про природу рідного краю, охорону довкілля, особливо Форманюк Ірині Вікторівні, провідному фахівцю з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава». Природничий розділ бібліотеки поповнився цікавим науково-популярним виданням «Регіональні ландшафтні парки Миколаївщини». Це – перше видання, в якому представлені усі регіональні ландшафтні парки Миколаївщини - «Гранітно-степове Побужжя», «Кінбурнська коса», «Приінгульський», «Тилігульський», «Висунсько-Інгулецький». Зібрано фотографії 18 авторів.


Фонд бібліотеки поповнився цікавим науково-популярним виданням «Регіональні ландшафтні парки Миколаївщини»

А у Всесвітній день водно-болотних угідь 2 лютого - бібліотека отримала ще два подарунки: яскравий плакат Державного агентства водних ресурсів України «Нероздільні. Вода, водно-болотні угіддя та життя», та ілюстроване довідково-популярне видання «Про природу Миколаївщини». Ці подарунки зацікавлять широке кола читачів – усіх, кого надихає та захоплює краса природи.


Плакат Державного агентства водних ресурсів України «Нероздільні. Вода, водно-болотні угіддя та життя»


Ілюстроване довідково-популярне видання для дітей, вчителів природничих дисциплін, тих, хто цікавиться природою Миколаївщини

 
Ілюстроване довідково-популярне видання для дітей, вчителів природничих дисциплін, тих, хто цікавиться природою Миколаївщини
 

Вісім випусків унікального краєзнавчого літературно-художнього і публіцистичного Альманаху про Очаків та Очаківців «Южный город» безкоштовно, на засадах благочинності, передав бібліотеці укладач видання Шпильовий Вадим Володимирович. В Альманаху представлені нариси і матеріали з історії Очакова, публіцистика і літературні досліди очаківців, поезія, фото листівки. Всі краєзнавці-читачі чекають на побачення з дев’ятим випуском.


Інтервю Калашникова Володимира Васильовича укладачу альманаху Шпильовому Вадиму Володимировичу, готується черговий випуск

Попри всі інновації та технічні новинки, ключовим об'єктом в нашій бібліотеці залишається читач, книга та періодичні видання. Ми, бібліотекарі та читачі, не перший раз висловлюємо вдячність видавництву журналу «Новое время», який вже п’ятий рік безкоштовно отримує наша бібліотека, ми безмежно раді, що потрапляємо в програму лояльності для бібліотек. За сприяння видавництва користувачі нашої бібліотеки із задоволенням читають журнал, та не просто читають, а  з нетерпінням чекають кожного тижня новий глянцевий примірник. Ми щороку відправляємо лист-подяку і невеликий фото-звіт про популяризацію видання серед читачів Очаківської бібліотеки. Ця вагома спонсорська підтримка - свідчення небайдужого ставлення до проблем культури і розуміння непересічної важливості діяльності інформаційного та дозвіллєвого закладу – невеличкої провінційної бібліотеки.


Висловлюємо вдячність видавництву журналу «Новое время»


Активний читач журналу «Новое время»  

2020-й був роком Європи в Україні. Очаківська міська бібліотека, як завжди, не залишається поза межами цікавих подій. Ми вдячні за сприяння Людмилі Кудіній, координатору проекту та представнику ГО “Молодіжна Альтернатива”, в рамках проекту «Інформаційна підтримка ЄС - бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні», серед вибраних 1000 книгозбірень України, наша міська бібліотека безкоштовно отримала методичні матеріали від Представництва ЄС в Україні для оформлення інформкуточка «Європейський Союз на книжковій полиці». Тепер у фонді книгозбірні є інтерактивний плакат – навчальна карта Європи, символічні прапорці та багато актуальних, цікавих книжок про Європу та Євросоюз.


Перегляд книг подарованих бібліотеці Представництвом ЄС в Україні

Окремо дякуємо депутатам Очаківської міської ради Чернишу Миколі та Кузнецю Сергію, редакційній колегії, за багаторічну подарункову акцію та безоплатні цінні подарунки бібліотеці і читачам – екземпляри цікавої, особливої газети «Очаківський тиЖдень». В читальній залі бережно зберігаються всі 103 номера періодичного видання. Почесне місце в краєзнавчій експозиції «Твій рідний край – початок твого світу» зайняв ювілейний кольоровий 100 номер газети з побажаннями та автографами від засновників газети.


Сергій Кузнець дарує черговий  № 94 2020 р. номер Очаківського тижня


Автограф від засновників газети на 100-му ювілейному

 
Автограф від засновників газети на 100-му ювілейному
 

Не забуває про нашу бібліотеку Єрмілов Валерій Семенович, кандидат медичних наук, доктор історичних наук, професор кафедри теорії й методики природничо-математичної освіти та інформаційних технологій Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Краєзнавчі історичні архівні матеріали, які він регулярно надсилає нам електронною поштою, бібліотекарі накопичують і зберігають в тематичній теці «Очаківські історії для історії». Тека популярна серед краєзнавців і любителів історії нашого краю.


Єрмілов В.С. канд. мед. наук, доктор істор. наук, професор кафедри теорії й методики природничо- математичної освіти  (25.06.2020)

Підтримує чудову традицію дарувати дарунки бібліотеці наша рукодільниця-майстриня з с. Куцуруб - Зарічна Тетяна. Її чергова поробка-органайзер для книг стала в нагоді для зібрання творів Василя Шкляра. Гарно, стильно, зручно, всі читачі звертають увагу, книги користуються попитом.


Для зібрання творів Василя Шкляра наша майстриня Зарічна Тетяна змайструвала органайзер


Гарно, стильно, зручно, всі читачі звертають увагу, книги користуються попитом

Книга – один із найцінніших винаходів людства, вона сіє правду, добро, любов; вона дає нам відповіді на всі запитання і гарну пораду; навчає жити, любити і працювати заради щастя народу.

Шановні дарувальники! Подаровані вами книги і періодичні видання надають неоціненну допомогу, радість і багато приємного любителям читання! Щиро дякуємо всім, хто підтримує чудову шляхетну традицію дарувати бібліотеці книги на благо читання, читача та інтелекту!

Ваші добрі справи це вже чергова сторінка історії нашої Очаківської міської бібліотеки.


Ось факт того, що газети і журнали є кому читати, і повірьте, це не інсценовані зйомки. Спасибі нашим дарувальникам!

Завідувачка бібліотеки Ганна Біла
10 лютого 2021 року