На в’їзді до національного природного парку «Білобережжя Святослава» відкрито контрольно-пропускний пункт




З часу створення НПП «Білобережжя Святослава» проблема збереження та відтворення унікальних природних комплексів парку є дуже важливою та, водночас, складною проблемою. Останнім часом ситуація загострилася через руйнівні зимові шторми та збільшення кількості автотранспорту підвищеної прохідності. Тому одним із важливих аспектів в вирішенні цієї проблеми є забезпечення контролю та обліку автотранспорту, що заїжджає на територію коси.

З цією метою 23 серпня 2016 року адміністрацією НПП «Білобережжя Святослава» за підтримки Всеукраїнського товариства охорони птахів відкрито контрольно-пропускний освітньо-інформаційний пункт на базі кордону, який розташувався на основній дорозі з території Херсонської області до природних екосистем Білобережжя. Символічно, що відкриття цього пункту відбулося в День прапору, тож на високих щоглах дружно майоріли прапори нашої держави, національного природного парку «Білобережжя Святослава» та Всеукраїнського товариства охорони птахів.

В церемонії відкриття пункту прийняли участь директор НПП «Білобережжя Святослава» Юрій Козловський, Покровський сільський голова Григорій Агафонов, представник Очаківського МРС Головного управління ДСНС України у Миколаївській області Євген Петровських, інспектори відділу прикордонної служби «Очаків» В’ячеслав Гончар та  Олег Лавщенко, начальник відділу економіки, торгівлі та туризму Очаківської райдержадміністрації Дарія Вялкова, фахівець сектору з питань цивільного захисту РДА Тетяна Шевченко, представники громадськості, працівники національного природного парку «Білобережжя Святослава» та ДП «Очаківське ЛМГ». Як відзначили учасники відкриття пункту, його функціонування забезпечить облік проїжджаючого транспорту та кількості рекреантів, які виявили бажання відпочити на білосніжному узбережжі Чорного моря. А це, в свою чергу, дозволить рівномірно розподілити рекреаційне навантаження на природні комплекси парку. Актуальність створення цього поста пов’язана також з тим, що Очаківщина має статус прикордонної території, тож контроль руху транспорту і відпочиваючих тут теж дуже необхідний.

Крім цього, на КПП буде облаштовано інформаційний еколого-освітній пункт, де і буде проводитися відповідна робота з метою підвищення обізнаності відпочиваючих щодо природних цінностей Білобережжя, можливих ризиків, що можуть трапитися в дикій природі та про шляхи їх запобігання. Тут відпочиваючим розкажуть про основні цікаві куточки Білобережжя, нададуть детальну карту майбутньої подорожі та основні телефони аварійних, транспортних служб. Представниками служби Державної охорони парку проводитиметься інформаційно-роз’яснювальна робота щодо правил поводження на території природно-заповідного фонду України та правил протипожежної безпеки, дотримання яких дуже актуально в жаркий пожежонебезпечний період року.

Тож ще раз звертаємось до всіх відвідувачів території НПП!

Природа Кінбурну неповторна і дуже вразлива. Рух автотранспорту по пляжній зоні та літоральному валу на території парку суворо заборонений, адже він призводить до забруднення прибережної території, руйнуванню рідкісного рослинного покриву та піщаного валу, який захищає степову рослинність від затоплення морськими водами. Рухаючись по пляжній зоні водії турбують відпочиваючих, а в багатьох випадках несуть загрозу їх здоров’ю і, навіть, життю.

Кінбурнська коса має бути справжнім місцем гармонії та цивілізованого відпочинку (в сенсі рівня культури відпочиваючих), а не полігоном для любителів технічних видів спорту.

Впевнені, що спільними зусиллями, відкритим спілкуванням та конкретними заходами адміністрації парку та небайдужої екологічної громадськості будуть вирішені всі проблеми збереження перлини природо-заповідного фонду України, яким і є національний природний парк «Білобережжя Святослава».

Світлана Тарабан,
начальник відділу еколого-освітньої роботи
та рекреаційного благоустрою НПП «Білобережжя Святослава».