Музика зігріває серця




22 травня в день святителя Миколая Чудотворця 1-А клас ЗОШ №2 ім.П.П.Шмідта на чолі зі своїм класним керівником Олександрою Анатоліївною отримав музичні подарунки від своїх однокласників. Концертний зал музичної школи наповнився дитячими голосами і нетерпінням: «Що ж можуть мої однолітки, чого не можу я?»

Першою виступила сама маленька учениця музичної школи Савич Ілана. Вона виконала досить серйозну для її віку програму. Звучить п'єса «В країні гномів» А. Роулі і діти поринають в казку. «Німецький танець» Л. Бетховена – віденська класика, але трохи великоваговий, бюргерски незграбний танець. Тут і російська народна пісня «Калинка», і українська «Ой ти, дівчино зарученая» в обробці І. Берковича для 2-х фортепіано. Але все це можна якісно виконати, маючи певні професійні навички і міцні пальці, які нам допомагають розвивати спеціальні п'єси – етюди, обов'язкові на перевідному іспиті і технічному заліку.

Але відома і популярна музика зі зрозумілої причини викликає шквал емоцій у дітей та їх батьків, які самі називають виконувану музику: Р. Паулс «Мільйон червоних троянд» з репертуару А. Пугачової, В.Вітлін «Дід Мороз», П. Хілл «З днем народження», написані для ансамблю з педагогом. Дружний хор і малечі, і дорослих доповнюють виконання.

Але виявляється, що в цьому класі найбільша кількість учнів навчаються в музичній школі. Всі вони показали свою майстерність. Зятковска Маіза виконала «Сонатину» В. Берковича, «Менует» В. Моцарта і «Етюд» Л. Шитте. Її артистизму можна позаздрити! Діти подумки малюють картини, розвивають уяву, діляться своїми думками та емоціями.

Тихонова Альбіна навчається на двох відділеннях: фортепіанному та сольного співу. Вона виконує «Варіації на тему української народної пісні» О. Горбовської і п'єсу М. Шуха «Струмочок у країну казок», в яких використано український національний фольклор. Разом зі своїм педагогом О. А. Швець (фортепіано) вона виконує пісню І. Крутого «Кашалотик», веселу і забавну (вокал- В.М.Гудкова).

Поліщук Надія (викладач І.К.Логунова) грає «Чеську народну пісню» М. Любарського і «Варіації» на тему популярної пісні М. Красєва «Ялинка» в обробці Ю. Барахтіна. Румунську народну пісню «Дід Андрій» і «Етюд» С. Ляховицької виконує Руденко Вероніка (викл. М. М. Богатікова).

Всі наші виконавці володіють магічною силою, і ось вже всі діти хочуть спробувати, як звучить рояль під їх пальцями. Вони захоплюються грою в 4, 6, 8 рук і виходить ціла симфонія. З труднощами доводиться відривати їх від інструменту, але треба йти. Весь клас виявився надзвичайно музикальним. По-іншому і бути не може з таким креативним класним керівником, якого діти просто обожнюють. У класі панує атмосфера любові, взаєморозуміння, але і разом з тим є порядок і дисципліна.

Спасибі за любов до самого прекрасного виду мистецтва – Музики. А завтра діти підуть в музей ім. А.В.Суворова на екскурсію. Ось так вони і розвиваються від сили в силу. Адже це наше майбутнє!

Викладач по класу фортепіано С. А. Робулець