Здоров’я чи шкідливі звички — обирати вам




Тридцять два роки тому Світова організація охорони здоров'я встановила корисну календарну дату: 31 травня - Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - добитися, щоб у ХХ1 ст. проблема паління тютюну майже зникла. Та, на превеликий жаль, з роками проблема стала ще масштабнішою.


Чому століттями людство не може здолати шкідливі звички. У кожного відповідь своя.

У сучасному суспільстві куріння є поширеною звичкою серед різних груп населення, в тому числі серед жінок, підлітків і навіть дітей. Згідно зі статистичними даними у світі налічується близько 1 млрд. людей ( це становить 1/7 частки населення Землі), які регулярно вживають тютюн. Не є винятком і українці, а конкретніше і очаківці. За даними дослідження, що здійснювалося за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у 2018 році, майже 21% опитаних віком від 14 до 34 років зазначили, що курять. Близько 54 % з тих, хто нині не курить, хоч раз пробували сигарети, кальяни чи електронні сигарети. Частка молоді, що ніколи не курила, незначна – усього - 24.3 %.

Не втішна статистика: в результаті опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2017 р., 18,4 % школярів віком 13-15 років (22,6 % хлопців та 14,0 % дівчат) є споживачами електронних сигарет.


Бібліотекар Олена Солдатенко переконливо доводила дітям про шкідливий вплив тютюнопаління на здоров'я людини

Обговорити питання нікотинової залежності, впливу куріння на організм людини мали можливість учні сьомого класу Очаківської ЗОШ №1 (кл. керівник Попач О.М.), які були запрошені на дискусію до Очаківської міської бібліотеки. Бібліотекар Олена Солдатенко підготувала для учнів пізнавальну і повчальну інформацію про історію тютюну, його шкідливий вплив на здоров’я курців, ознайомила з інформаційними плакатами. Діти висловлювали свої думки, відповідаючи на численні питання: чому підлітки починають курити, якими інфекційними хворобами можна заразитися в разі паління, що таке пасивне паління, як не спокуситися першою сигаретою, та ін.. Розмова була жвавою, відвертою і корисною.


учні 7-Б класу Очаківської ЗОШ №1 на діалозі в міській бібліотеці Шкідливі звички - шлях у безодню


Учні з цікавістю ознайомилися з рекламними буклетами про згубний вплив шкідливих звичок на здоров'я людини

 
Учні з цікавістю ознайомилися з рекламними буклетами про згубний вплив шкідливих звичок на здоров'я людини
 

Сподіваємося, що після зустрічі в бібліотеці ті, хто вже пробував курити (а такі серед семикласників є, це замітили мудрі бібліотекарі під час спілкування) задумаються над тим, що вони обирають - здоровий спосіб життя чи недоцільні витрати на шкідливі речовини, гарний вигляд чи тьмяний колір обличчя і беззубий рот, а також передчасну смерть від шкідливих звичок: тютюнопаління, вживання наркотиків і алкоголю.


Дівчаток на задньому ряду інформація про страшні наслідки хвороб від куріння чомусь розвеселила

 
Дівчаток на задньому ряду інформація про страшні наслідки хвороб від куріння чомусь розвеселила
 

Наприкінці заходу працівники бібліотеки привітали юних гостей з наступаючим Днем захисту дітей, побажали всім цікаво, весело, корисно та безпечно провести літні канікули і завжди пам'ятати, що наше щасливе, здорове життя залежить від нас самих. Всі погодилися із твердженням – краще поласувати смачненькою цукеркою, ніж викурити сигарету. На підтвердження побажань отримали солодощі, передані дітям від нашого давнього спонсора і друга, депутата обласної ради Хасана Гемаєва.

Завідувачка бібліотеки Ганна БІЛА.