Space news для Очакова




 

На даний момент хотілося б повідомити очаківцям дещо з космічних новин, що стосуються міста.

Так, отримавши нещодавно від Вадима Шпильового повідомлення про існування  кратеру Очаків на поверхні Марса, ми вирішили перевірити цю інформацію звернувшись до відповідних міжнародних організацій, в першу чергу IAU (Міжнародний астрономічний союз). Саме ця міжнародна інституція безпосередньо займається топонімікою Сонячної системи, яка на сьогоднішній день ще не є остаточно усталеною і продовжує розвиватися. Через півтора тижні ми отримали доступ до реєстру IAU, витяг з якого ви бачите на наведеному нижче скріншоті.


Снимок кратера Очаков, полученный зондом «Марс Глобал Сервейор»

 
Снимок кратера Очаков, полученный зондом «Марс Глобал Сервейор»
 

Дійсно, на 404 сторінці реєстра ми знаходимо кратер Очаків, причому зазначено, що назва дана в честь міста в Україні ще в 1976 році. Кратер знаходиться в західній півкулі Марса (328,14˚ східної довготи) на 42,11˚ нижче екватора і має розмір вдесятеро більший Очакова земного, а саме 31050 метрів. На разі нам не відомі причини з яких було вибрано саме цю назву.

Поки що нам не вистачає також деякої інформації стосовно умов на місці падіння астероїда, що утворив цей кратер, не відомі приблизні початкові умови його входу в марсіанську атмосферу. Коли буде зібрано весь необхідний масив інформації можна буде побудувати більш-менш адекватну математичну модель процесу падіння з урахуванням особливостей фізичних умов на Марсі. Але певні висновки попереднього характеру стосовно  кратероутворюючого процесу, що створив цей Очаків зробити можна. Вони напрошуються перш за все з розмірів астроблеми. Щоб уявити масштаб енергетики процесу, ми скористалися відомими оціночними співвідношеннями для земних умов. Так для утворення на Землі кратеру діаметром 31 км при вертикальному падінні астероїда на типовій швидкості 20 км/сек його маса має становити  75 тисяч тонн. При цьому глибина утвореного кратеру, в залежності від місця падіння сягнула б від 6 до 9 км.

Характерно, що удар по Марсу було нанесено з боку південного його полюсу. Враховуючи особливості взаємного розташування, тобто параметри орбіт Марса і Землі, за певних умов удар міг дістатися Землі. Але в будь-якому разі апріорна ймовірність зіткнення з Марсом була більшою, що і відбулося. В цьому ми вбачаємо ще одне підтвердження розроблених на початку 90-х років одеським астрономом І.С. Шестакою теоретичних положень. До речі, саме Іван Софронович на рівні ректорату Одеського університету започаткував в 1992-93 роках процес створення Очаківського ліцею.

Володимир Усаченко
Національний центр аерокосмічної освіти