«Еко - сумка своїми руками»




На виставку потрапили еко-сумки учнів переважно початкових класів Очаківських шкіл, які разом з батьками та вчителями були запрошені на відкриття виставки в Очаківську міську бібліотеку.

Діти дізналися про Міжнародний день Чорного моря, про його дивовижну природу та незвичайних морських мешканців. Під час ековікторини визначилися кращі знавці мешканців Чорного моря.

Але поряд з живими мешканцями у морі потрапляє різноманітний непотріб, який випадково чи, можливо, й навмисне люди викинули на пляжі або в море, а вітер і хвилі винесли це сміття на мілину. Доволі знайома картина коли по завершенню літа переважна більшість наших пляжів перетворюється на справжнісінькі смітники, змивається з суходолу і згодом опиняється в морі, також сміття потрапляє в море із суден і кораблів.

Під оптимістичним гаслом «Врятуй планету від пакету!» діти під час екологічної гри не тільки «розчистили морське узбережжя», але деяким відходам подарували «друге життя», наприклад врятували енергозберігаючу лампу та відпрацьовані батарейки від сміттєзвалища, зібравши їх в окрему тару та відправивши на переробку.

Використаний папір перетворився на макулатуру та повернувся до учнів у вигляді книжки – розмальовки.

Сумні звістки прийшли з морських глибин під час перегляду відео сюжетів про руйнівну роль пластику, який споживають птахи та інші морські тварини, сприймаючи їх як здобич. Окрім того, тварини можуть заплутуватися та гинути в сітках. Щорічно від отруєння пластиком або в пластикових пастках гине понад мільйон морських птахів та сто тисяч морських ссавців. Надати нове життя пластиковим виробам – одне з рішень екологічної проблеми, і тому дітям, що зібрали на «узбережжі» пластик, вручили як нагороду — ластик.

 

А щоб розправитися з різноманітними пластиковими упаковками на допомогу запросили Пластикожуя Оззі

Але з пластиковими пакетами справиться не можливо! Тривалість використання пакета – 12 хвилин, а розкладання його – більше 400 років!

Вирішили, замість пакетів, користуватися еко – сумками. Перший крок на шляху до порятунку Чорного моря від засмічення зроблено! З гордістю і з задоволенням юні рятувальники моря демонстрували свої власні еко-сумки.


На фото: учні 2А класу ЗОШ №4: Вікторія Руденко, Вікторія Шарата та Юрій Лаврик

 
На фото: учні 2А класу ЗОШ №4: Вікторія Руденко, Вікторія Шарата та Юрій Лаврик
 

Представлені на виставці еко-сумки учнів 2Б класу Очаківської ЗОШ №4 В.Татаренко, С. Вовченко, Ю.Котенко та Д. Довгошієнко.

Учасники виставки - учні ЗОШ №2: Анастасія Келя та Марія Рудинська з 1Б класу, Юлія Губницька, Ілана Савич та Катерина Горбатюк з 2А класу, Максим Дігтяр, Дар’я Пішук та Кіра Плохотнюк з 4А класу, Софія Колпакова, Анна Сенкевич, Маргарита Михайлова та Софія Щербань з 4Б класу, Геннадій Мамрега та НікітаПроскуряков з 5класу, Олексій Залозний з 9А класу та учні 2Б класу.

 

Учасники виставки еко-сумок учні 2Б класу ЗОШ №1: Артем Родигін, Олеся Погодаєва, Діана Байдак, Микола Сирбу, Ксенія Франкова, Єгор Єрмольчев та Поліна Шутєєва

Учні 3А класу: Юлія Єгурнова, Настя Оніщенко, Олена Куба та Софія Ющук, учні 3Б класу: Єлизавета Барилко та Вікторія Цюник.

Всі учасники заходу взяли участь у дефіле «чистим узбережжям Чорного моря», а від Пластикожуя Оззі отримали подарунки.

Сподіваємося, що еко – сумка стане модною та сучасною альтернативою пластиковому пакету.

Дякуємо всім юним учасникам виставки та їх батькам за творчі здібності та відповідальне ставлення, а вчителям шкіл та працівникам міської бібліотеки - за підтримку екоосвітніх заходів та тісну співпрацю з регіональним ландшафтним парком «Кінбурнська коса» та національним природним парком «Білобережжя Святослава».

І.В. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»