«Не так гадалося, як сталося», або «сумні пригоди великої води у маленькому місті»




Питання надання житлово-комунальних послуг актуальні завжди, і до їх якості байдужих не знайдеш. Бо тим чи іншим боком вони зачіпають навіть самого лінивого та неконфлікт­ного громадянина. Адже естетичний стан вулиць, парків, будівель, стан історико–архітектурного ландшафту та інший благоустрій місця проживання, напряму впливає на стан як душевного, так і духовного умиротворення. А питання якісно­го водопостачання та водовідведення - це вже зона особистої комфортності, гігієни та санітарної необхідності, в тому чис­лі і життєва потреба людини у чистій питній воді, без якої, ну ніяк. Постановка у авангард утримання на високому рівні надання комунальних послуг - це першочерговий обов’язок будь-якої влади, яка дійсно представляє інтереси своєї грома­ди. А питання оплати вже напряму залежать від якості надан­ня цих послуг, причому оплата не має бути тягарем для най­менш фінансово спроможних верств населення. Але, на жаль, така райська картина в м. Очаків далека від реалій, як і сама влада.

Очаківські «мальовничі» пейзажі, як ніколи, наповнені горами сміття на узбіччі вулиць та у переповнених контейне­рах, чим доставляють неймовірну радість сотням свободолю­бивих та гордих собак, які чітко по маршрутах, погавкуючи та махаючи хвостами, курсують від одного контейнера до іншо­го в пошуках їжі, заодно показуючи, хто господар в місті. За всім цим, із ще не геть згнивших та засохлих дерев, висад­жених ще за часів «юрського періоду», спостерігають жирні, унікальної очаківської породи коти, які проходяться тими ж маршрутами, що і собаки, але раніш. По міських дорогах, при­ведених у повну бойову готовність кращими «інженерами» автодору, мчать маршрутники, таксисти, інші водії. Всіх їх у процесі руху об’єднує один неповторний, оксамитовий, спец­ифічний лексикон, наповнений очаківським багатонаціональ­ним колоритом, та спогади про якусь «мать». Деякі слова не знайдеш навіть у словнику Даля. Пішохідні доріжки в акурат підготовлені до перетворення здорових людей в потенційних паралімпійців. Десь з району «чижиківки», чи то «низівки», чути як хтось протяжно виє голосом «собаки Баскервілів», але ніхто не переймається, бо знають, що то хтось із земляків застряг у насиченому «мінералами» та іншими «корисними» побутовими відходами болоті, а спасіння утопаючих - діло рук самих утопаючих. Повітря насичене безнадійністю, сірістю та тугою, через які сонячні промені не можуть наповнити люд­ські душі та зігріти їх серця. А після робочого дня, в кращому випадку, якщо це не літо, тебе вдома чекає душ, з якого тече, переливаючись «всіма кольорами веселки», тобто коричне­вими, вода з напором як у відомої Брюссельської статуї «пи­сающий мальчик».

А тепер без пафосу та іронії, бо не до сміху, оскільки за всі ці нелюдські, карально-комунальні подачки з нас знімають три шкіри. Але владі й цього мало - готуйтесь. Перевершую­чи багатовіковий український афоризм, можновладці плану­ють стягнути з людей четверту шкіру. А зупинятись ніхто не збирається, бо проблеми холопів панів не хвилюють. І холо­па будуть бити «комунальними батогами» доти, доки він не віддасть все, або з нього не вийде рабський дух і він вкаже пану його місце. А те, що ніхто не має наміру зупинятись, подається вам, шановні добродії, у цьому матеріалі для розду­му. Тож згадайте, що Ви, мешканці міста, маєте дуже високий рівень освіченості та інтелектуальності, а значить спроможні проаналізувати, як нас зневажають, та за кого - чи то як, насправді, мають.

Отже 10.08.2017 року рішенням виконкому Очаківської міськради №128 було прийнято нові тарифи на водопоста­чання та водовідведення в м. Очаків на рівні:

категорія «На­селення» - водопостачання 15,37 грн., - водовідведення 20,77 грн.,

категорія «Бюджет» - водопоста­чання 17,22 грн., - водовідведення 23,27 грн.,

категорія «Інші споживачі» - водопостачання 19,00 грн., - водовідведення 25,76 грн.

На думку громадськості міста ці тарифи були прийняті неза­конно і значно завищені, що підтверджено і в «Звіті тимча­сової контрольної депутатської комісії Очаківської міськради щодо перевірки тарифів на послуги з централізованого во­допостачання та водовідведення в м. Очаків, які надає МКП «Очаківводоканал»» (голова комісії депутат ОМР Ткаченко Іван Дмитрович). Тому, після звернення до правоохоронних органів, Очаківським міськрайсудом в Миколаївській області було прийнято рішення про перевірку економічного обґрунту­вання тарифів на послуги з централізованого водопостачан­ня, водовідведення та вивезення рідких побутових відходів Державною службою України з питань безпечності харчо­вих продуктів та захисту споживачів головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Згідно з положеннями Господарського Кодексу України ст. 29 «Зловживанням монопольним становищем вважаються: … встановлення монопольно високих або дискримінаційних цін (тарифів) на свої товари, що призводить до порушення прав споживачів або обмежує права окремих споживачів; ...».

Але, незважаючи на положення ГКУ та висновок перевір­ки Державної служби України з питань безпечності харчо­вих продуктів та захисту споживачів головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, яка прово­дилась з 12.12.2017 року по 20.12.2017 року (Акт №014 від 20.12.2017 року: «Зробити розрахунок, або надати висновок щодо економічного обґрунтування тарифів на послуги з цен­тралізованого водопостачання, водовідведення та вивезення рідких побутових відходів не є можливим у зв’язку з вище­зазначеними порушеннями вимог законодавства»), - моно­поліст МКП «Очаківводоканал» не призупинив дію тарифів, прийнятих з порушенням вимог законодавства, не зробив перерахунки незаконно отриманих коштів для повернення бюджетним організаціям, в тому числі незаконно нараховані субсидії, та іншим абонентам, а продовжив реалізовувати свої послуги по завищених у незаконний спосіб цінах, користую­чись своїм монопольним становищем.

Серед порушень, які напряму впливають на формування тарифу і які влада не афі­шує, були наступні: «… включення інвестиційної складової до структури тарифу здійснено всупереч вимог ч.2 ст.31 Закону ЖКГ, п.18 Порядку»; «… річний план погоджено у спосіб, не передбачений законодавством»; «… норми питомих витрат електроенергії на 2017 рік погоджено у спосіб, не визначений законодавством», та ряд інших зауважень.
І це ще всі чудово розуміли, що перевірка Держпродспо­живслужби в Миколаївській області чомусь не вказала в акті перевірки відсутність базового періоду, пряма норма постано­ви КМУ №869 від 01.06 2011 року «Порядок формування та­рифів на централізоване водопостачання та водовідведення», по якому проводиться розрахунок тарифів, розділ «Загальні вимоги до формування тарифів на централізоване водопоста­чання та водовідведення»: річні плани ліцензованої діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення скла­даються окремо за видами такої діяльності (водопостачання, водовідведення) на підставі фактичних за останні п’ять років (це і є базовий період, а МКП «Очаківводоканал» створений 01.04.2016 року і по їх заявах вони не є правонаступником КП «Очаківводоканал») …», тому у найближчі 3 фінансові роки навіть питання зміни тарифів не може підніматися.

Також не вказано, що не розроблені та не затверджені нор­мативи питного водопостачання відповідно до вимог Закону України «Про питну воду та водопостачання» ст.29, поста­нови КМУ № 1107 від 25.08.2004 року «Про затвердження порядку про розроблення та затвердження нормативів пит­ного водопостачання», наказу КМУ №148 від 27.03.2005 року «Про затвердження методики визначення нормативів питного водопостачання населення», які теж відповідно до Постанови КМУ №869 від 01.06 2011 року мають бути, оскільки напряму впливають на обсяги водопостачання, розділ «Загальні вимо­ги до формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення»: формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення здійснюється ліцензіата­ми відповідно до річних планів ліцензованої діяльності з цен­тралізованого водопостачання та водовідведення, економіч­но обґрунтованих планованих витрат, визначених на підставі державних та галузевих нормативів витрат ресурсів, у тому числі галузевих технологічних нормативів використання пит­ної води на підприємствах водопровідно-каналізаційного го­сподарства з урахуванням основних особливостей технологіч­них процесів конкретного виробництва, техніко-економічних розрахунків, кошторисів з урахуванням ставок податків і зборів, цін на матеріальні ресурси та послуги у планованому періоді».

Більше того, перевіряючі, дивним чином забули вказати і те, що у МКП «Очаківводоканал» відсутній спеціальний до­звіл на користування надрами, передбачений у Законі України «Про питну воду та питне водопостачання» ст. 16 та «По­рядку надання спеціальних дозволів на користування надра­ми», що затверджений постановою КМУ № 615 від 30.05.2011 року, де вказано, що спеціальний дозвіл на користування на­драми потрібен у разі: геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки, видобування підземних вод (крім мінеральних) для всіх потреб, крім виробництва фасова­ної питної води, за умови, що обсяг видобування питних під­земних вод з водозаборів перевищує 300 куб. метрів на добу.

У своєму звіті за 2017 рік на черговій сесії Очаківської міськради 02.03.2018 року МКП «Очаківводоканал» звітує про під­няття з артезіанських свердловин (підземні води) 468 тисяч куб. м води, що в середньому за добу складає 1282 куб. м води. Тобто спеціальний дозвіл на користування надрами обов’язково має бути.

При чому, напевно під тиском влади міста, у газеті «Очаків» (Очаківська міська газета) № 5 від 08.02.2018 року друкуєть­ся однобока стаття, наповнена такими собі сарказмами «Не так сталось, як гадалось», в якій, маніпулюючи деякими витя­гами з акту перевірки Держпродспоживслужби в Миколаївсь­кій області та особистими побажаннями, містянам нав’язують політизовану думку, що чергове підвищення тарифів - це ви­мога самої Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

А те, що Головним управлінням Держпродспоживслужби в Ми­колаївській області було надано Очаківській міськраді обов’яз­ковий для виконання припис від 03.01.2018 року №1 щодо усунення у місячний термін порушення вимог законодавства, «УВАГА!», шляхом скасування рішення виконавчого комітету Очаківської міськради від 10.08.2017 року №28 «Про встанов­лення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення в м. Очаків, які надає МКП «Очаківводока­нал», до уваги влада взагалі не взяла. Тому Головним управ­лінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області було направлено до прокуратури Миколаївської області матеріали перевірки та лист щодо представництва інтересів Держави шляхом звернення до суду з позовною заявою про визнан­ня незаконним рішення Очаківської міськради від 10.08.2017 року №28 «Про встановлення тарифів на послуги з централі­зованого водопостачання та водовідведення в м. Очаків, які надає МКП «Очаківводоканал». Та незважаючи ні на що, як продовження «тарифного терору», 13.02.2018 року, скоріш за все примусово, МКП «Очаківводоканал» своїм листом, вих. №56, на черговому засіданні виконкому ОМР, в порушення законодавства, замість усунення недоліків шляхом клопотан­ня про скасування незаконних тарифів, модернізації та онов­лення виробництва, просить прийняти нові тарифи, які не вкладаються в рамки людської совісті, але покривають збитки від некомпетентного керівництва та менеджменту:

категорія «Населення» - водопостачання 22,58 грн., - водовідведення 25,30 грн.,

категорія «Бюджет» - водо­постачання 24,19 грн., - водовідведення 27,10 грн.,

категорія «Інші споживачі» - водопостачання 26,21 грн.,  - водовідведення 29,36 грн.

Але, після всіх цих незаконних дій, депутати ОМР на черговій 37-й сесії Очаківської міськради 7-го скликання 02.03.2018 року додатком №1 до рішення ОМР від 02.03.2018 року №7, затверджують звіт про фінансово-господарську діяльність за 2017 рік МКП «Очаківводоканал», в якому вказа­но, що фактична собівартість 1 куб. м води - 14,39 грн., а фак­тична собівартість 1 куб. м. стоків - 14,64 грн. Чим фактично сам МКП «Очаківводоканал» у своєму звіті підтверджує, що незаконно діючі тарифи завищені більш як вдвічі, а пропоно­вані - втричі.

Таким чином МКП «Очаківводоканал» грубо порушив зако­нодавство та допустив завдання збитків державі через реалі­зацію МКП «Очаківводоканал» продукції по завищених цінах через бюджетні установи та незаконно отриманих коштів від субсидій. Орієнтовна сума збитків державі складає понад 120 000, 00 грн. щомісячно. А місцева влада хоче видати за ос­новний інструмент тарифного «терору» в м. Очаків не свою некомпетентність та кадрові промахи у всій структурі ЖКГ, а державний контрольний орган Держпродспоживслужби в Миколаївській області, в тому числі і через непрофесійні дії перевіряючих.

Тож дійсно з нинішньою «багатообіцяючою» владою міста, яку обирали очаківці, вийшло як у приказці - не так сталося, як гадалося, чи то не так гадалося, як сталося.

На закінчення хочеться сказати словами неперевершеного казкаря нашого дитинства, діда Панаса: «Отака «біда» ма­лята, лисичка з’їла колобка». А от чи вийде у «владної нена­ситної лисички» в черговий раз з’їсти чергового «колобка» за рахунок зубожілих містян, залежить вже від самих містян. Тож не будьмо байдужими, розберімося з ситуацією разом, залучімо до цього і своїх місцевих обранців (депутатів). А сти­мулом захисту своїх прав хай буде нагадування, що «Рабів до раю не пускають». Але все міняється, тож потрібно вже зараз думати, кому довіряти кошти громади, для кого вони не будуть «солодкою медовою пахлавою» в набитому до верху «бюджетному кориті» від «халявних» надходжень ПДФ з вій­ськових частин, а створення робочих місць зачекає. І дай Бог керманичам міста і містянам любити та дбати про Очаків так, як вони люблять та дбають про своїх дітей. Щоб влада міста була предметом гордості як нинішня, так і майбутня.

А.П. Євтушенко,
член колегії ЖКГ Миколаївської області

P.S. Враховуючи викладений матеріал та надані до редакції копії документів, редакція газети хотіла б по­чути думку з приводу «сумних пригод великої води у ма­ленькому місті» директора Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комі­тету України Харченка В.Г., в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській об­ласті Калнауса О.Р., міської влади, а також хотілося б отримати інформацію про дії прокуратури Миколаївсь­кої області щодо звернення до суду з даного питання. Тож, просимо зазначених високопосадовців надати ін­формацію з даного питання.

Газета «Чорноморська зірка» №19 від 11.05.2018