Акція «Чистий Кінбурн»: від Кінбурну до Чорноморки




22 квітня, в день святкування Міжнародного дня Матері – Землі, на Очаківщині, в рамках Всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою разом!», відбулася соціально – екологічна акція з прибирання природних прибережних територій та місць відпочинку «Чистий Кінбурн».

Акція стала частиною всесвітнього руху «Lets Do It World», що об’єднує мільйони людей в 112 країнах для того, щоб піклуватися про екологію нашої планети через виховання відповідального ставлення громадян до довкілля.
Через сильний штормовий вітер не всі учасники мали можливість потрапити на Кінбурнську косу. Тому вирішено було розділитися на дві групи та привести до ладу обидва відрізки берегу лиману, а саме Кінбурнську та Чорноморську коси.

Чорноморська (Табірна) коса. Територію прибирало близько п’ятдесяти  волонтерів - студентів Миколаївського коледжу культури, більшість з яких - учасники народного інструментального оркестру.

Для них акція почалася з грандіозного виступу біля пам’ятника О.В. Суворову в м. Очаків та відвідування музеїв міста: військово - історичного ім. О. В. Суворова та художнього ім. Р. Г. Судковського. Опікувалася юними музикантами начальник відділу культури райдержадміністрації А. А. Зелінко.
Незважаючи на приналежність волонтерів до музикальної еліти, студенти коледжу з задоволенням взяли участь у акції. Рухаючись вздовж морського узбережжя, вони зібрали багато пластикових та скляних пляшок, залишивши за собою чисті ділянки Чорноморської коси.

Сільський голова А.А. Дмитренко надав допомогу по організації акції та вивозу відходів, а директор бази відпочинку «Нептун» Наталія Іванцова гостинно запросила учасників акції на територію бази, де вони мали змогу відпочити,  приготувати та насолодитися смачним козацьким Кулішем.

Учасників акції підтримали представники обласної  та районної влади:  голова обласної ради В.В. Москаленко, голова постійної комісії облради з питань регіонального розвитку, планування, бюджету, фінансів та інвестицій Ф.П. Барна, заступник голови облдержадміністрації В.В. Бонь, перший заступник голови райдержадміністрації С.П. Стовманенко, начальник відділу культури райдержадміністрації А. А. Зелінко.

Куратором акції «Чистий Кінбурн» була заступник голови Координаційної ради з розвитку туризму в Миколаївській області Т.О. Чичкалюк.

Кінбурнська коса. Учасниками акції на Кінбурнській косі виявилося більше ста чоловік. Серед них представники ГО «Джерело», громади Кінбурна, козацьких, ветеранських організацій, співробітники Миколаївської облдержадміністрації та Очаківської райдержадміністрації, журналісти, працівники природно – заповідних об’єктів: НПП «Білобережжя Святослава» та РЛП «Кінбурнська коса».

Активну участь в акції взяли школярі місцевих шкіл: учні Покровської школи, разом з вчителями, прибирали територію Ковалівської саги.

Учні Василівської школи, які є членами шкільного міні – парку «Борисфен» разом з волонтерами очищали від сміття узбережжя Кінбурнської стрілки.

В ході проведення акції на Кінбурнському півострові національний природний парк «Білобережжя Святослава» презентував учасникам деякі із традиційних заходів, що проводяться парком - такі як «Ахілів забіг» та «Березову галерею Кінбурна».

Також символічним «живим ланцюгом» учасники акції з’єднали берег Чорного моря із берегом Дніпро – Бузького лиману в місці де знаходиться поховання воїнів республіки Франції періоду Кримської війни.

Цей ланцюг став також символом того, як людські руки, при доброму бажанні, можуть з’єднати не тільки різні береги, але навіть і історичні події та країни, на перший погляд такі далекі одна від одної, як Франція та Україна.

Головним в акції - було прибирання. Пішки із пакетами в руках, не злякавшись штормового вітру, учасники акції відправились на пошуки залишених минулорічних «туристичних скарбів»: пластикових та скляних пляшок, пакетів, балончиків та інших, вже нікому непотрібних речей, які шкодять довкіллю.

Деякі з учасників акції були здивовані відсутністю комунального господарства у Покровській сільраді, до якої належать усі три села на Кінбурнській косі. Хоча питання створення такого підприємства неодноразово обговорювалось, але «віз досі стоїть на місці». Наприклад, у Чорноморській сільраді таке підприємство створеного і ефективно працює.

В результаті злагодженої роботи було прибрано 16 км узбережжя лиману та моря на Кінбурні, зібрано біля 9 м. куб сміття, яке вивезено приватним підприємцем на полігон твердих побутових відходів у м. Гола Пристань.

Також учасники акції звернулися до органів Державної влади з приводу недопущення створення на акваторії Чорного моря, між Кінбурнською та Тендрівською косами, порту по перевалці сипучих вантажів (так званий «Облачний порт»).

Для всіх учасників було представлено розважальну програму «Козацькі розваги», яку підготував миколаївський козацький клуб «Бузького козацтва».

Красу кінбурнських пейзажів представив особисто художник Ігор Олександрович Карачевський, митець, який закохавшись в Кінбурн, вже понад 20 років оспівує її за допомогою пензля і звісно справжнього таланту.

У виконанні Діани Лахтіонової, учениці 9 класу Василівської ЗОШ  прозвучали пісні про нашу Неньку – Україну.

Порадували своїм щирим виконанням пісень Наталя Ніколаєва з «Джерела» та хоровий спів дівчат Василівської ЗОШ. Дуже зворушливо та доречно на березі Чорного моря звучали пісні про наш чудовий, але такий вразливий рідний край.

Всіх учасників акції наготували смачним обідом та пригостили пивом.

В ході акції також знімався фільм про Кінбурнську косу для проекту «Миколаїв Discavery».

Крім чистого узбережжя ми, учасники акції, зрозуміли, що шлях любові та відданості до своєї Батьківщини прокладається через такі прості речі як взаємоповага, предметна а не абстрактна любов до природи - турбота про свій край теж потребує дії кожного - нехай невеличкої але дії.

Ця дія може бути як в рамках такої масштабної як «Зробимо Україну Чистою разом!» періодичної акції так і щоденних постійних своєрідних акцій кожної конкретної людини. 

Учасники акції «Чистий Кінбурн»: волонтери, представники громадськості, співробітники відділів науки, еколого - освітньої роботи та рекреаційного благоустрою НПП «Білобережжя Святослава»