Спортивний 1936-й




З ініціативи молоді були організовані курси трактористів і комбайнерів в чотирьох колгоспах Анчекраку, Парутиного, Бейкушу, Куцурубі. В же в 1936 році з’явилися місцеві трактористи. В своїй роботі вони рівнялись на Пашу Ангеліну, Олексія Стаханова, Петра Кривоноса. В кінці цього року в районі створили декілька молодіжних тракторних, овочевих, рільничих і тваринницьких бригад. Вони показували високі зразки праці в сільськогосподарському виробництві.

Особливо приділялась велика увага риболовецьким колгоспам і МРС, а також консервному комбінату.

Молодь тих років брала активну участь в Тсоавіахімі (Товариство сприяння обороні та авіаційному і хімічному будівництву). Знаменним став для юнаків і дівчат Куцурубу 1936 рік. Їхня стрілецька команда зайняла перше місце в районних змаганнях і в Одеській області. По праву команду направили на Всеукраїнські змагання, а потім в Москву. У Всесоюзному змаганні стрілецька команда Очаківщини посіла перше місце серед колгоспних команд. Це була дійсно велика заслуга.

На честь такої знаменитої події за рішенням ЦК ЛКСМУ та Тсоавіахіму в червні цього року в Очакові організовано велике спортивне свято. До міста прилетіли три літаки. На них влаштовувалися катання кращих людей виробництва району. Івану Лебедеву, як секретарю Очаківського РК ЛКСМУ і першому парашутисту м. Очакова дозволили з льотчиком Старостіним зробити показовий пілотаж на літаку У-2, тобто сковзання, мертві петлі, бочки з показовим стрибком з парашутом.

Спортивне свято вилилось у величезне гуляння молоді, співали багато пісень, танцювали, проводили захоплюючі всілякі заходи. Завершили своє свято юнаки і дівчата на морі. В їх розпорядженні було 15 катерів, шлюпки з парусами. Лише пізно ввечері закінчилось спортивне свято.

Під керівництвом голови райради Тсоавіазіму Вандаловського молодь Очаківщини організувала гурток парашутистів.

На Очаківський райком комсомолу поклали обов’язки зустрічати в місті юнаків і дівчат з усіх областей, які організованим походом прибували в Очаків на яхтах, шлюпках по Дніпро-Бузькому лиману. Про кожний такий похід доводилось очаківцям звітувати перед ЦК.

Тоді ж влітку трапився виключно тривожний випадок. З Миколаєва група молоді вийшла на шести яхтах в Одесу на змагання. В один з червневих ранків, повернувшись з Одеси, на квартиру секретаря Очаківського РК ЛКСМУ І.Лебедєва прибув комісар походу. Він повідомив, що одна яхта з 8 юнаками вночі пропала в морі. Шторм був 5 балів. Негайно про це повідомили керівництво Миколаєва та Очакова, а о 10 годині ранку прибув секретар Миколаївського міськкому ЛКСМУ Камінський. За рішенням в море вийшло декілька катерів, два літаки, вжиті всі заходи розшуку. Але яхти в морі не знайшли. Гадали, що всі вісім юнаків загинули. Але пізніше виявилося: відірвавшись в темряві від своїх товаришів, з поломаною мачтою, без рульового управління вони ввійшли в лиман и прибули в Миколаїв. Такий випадок став темою «розборів» - факт не міг залишитись без уваги. Юнаків на бюро засудили за недисциплінованість.

Молодь Очаківщини займався спортивною роботою – на той час не було спеціальних спортивних майданчиків і стадіонів.

Статьи по теме:  Стадионы Очакова

В районі вперше стали займатися лижним спортом.  Були організовані змагання спортивних лижників, в яких перше місці вибороли юнаки Очакова.

подг. С.Кузнец
Газета "Очаківський тиждень" №96 от 08.03.2020 г.