Час годувати птахів




Настав один з найскладніших періодів у житті птахів. Не тільки холод і рясний сніговий покрив згубно впливають на птахів, що залишилися зимувати разом з нами, а й брак і недоступність корму - основного джерела для поповнення енергетичного запасу, без якого неможливо підтримувати нормальну життєдіяльність організму.

І на жаль, не завжди пташці вдається знайти взимку необхідну кількість їжі. Згідно зі статистичними даними, у суворі зими, з 10 великих синиць виживає 1-2. Ось чому так життєво необхідно підгодовувати птахів взимку та пам’ятати, що це лише підгодівля, коли птахи отримують від людини лише частину необхідної їжі, а решту свого раціону повинні знаходити самостійно в природі.

У холодні зимові дні, у пошуках корму, синички часто прилітають на присадибні ділянки і парки в надії роздобути собі прожиток. Тому необхідно регулярно і на одному місті класти для них корм. А ще краще зробити годівничку. Годівнички також охоче відвідують горобці, голуби, дятли та інші пташки. Про все це дізналися учні 2, 3 та 4 класів НВК «Сонечко» під час зустрічі з співробітниками НПП «Білобережжя Святослава».

У екоосвітньому класі РЛП «Кінбурнська коса» вихованці Очаківської санаторної загальноосвітньої школи – інтернату, разом з вихователькою О.П. Івановою, взяли участь у майстер-класі «Зробимо годівничку для синички».

Вони власноруч зробили декілька годівничок з різноманітних штучних та природних матеріалів, встановили їх на деревах, а для веселих зграй жовтогрудих синиць розвісили шматочки несолоного сала.

Добре підготувалися до акції «Щедра годівничка» її наймолодші учасники - вихованці Очаківського ДНЗ№1 «Дзвіночок»: у екокласі РЛП «Кінбурнська коса» для них проводяться екохвилинки, а на подвір’ї дитячого садку, ще у листопаді, вже за традицією, проходить свято «Синиччин день»

Дні турботи про зимуючих птахів розпочалися на Кінбурнській косі. Школярі, незважаючи на важки погодні умови, з задоволенням підгодовують птахів. Юні природоохоронці Василівської ЗОШ заздалегідь заготовили «смаколики» для птахів, відремонтували тогорічні годівнички та, напередодні холодів, додатково встановили нову годівничку, яка, за висловлюваннями її господарів – буде по справжньому щедрою для зимових пташок та врятує їх від голоду

   

А для учнів початкових класів Очаківських загальноосвітніх шкіл нагадуємо, що про перші результати акції «Щедра годівниця» та переможців фотоконкурсу, ми повідомимо на початку лютого!

Природно-заповідні об’єкти: НПП «Білобережжя Святослава» та РЛП «Кінбурнська коса» запрошують учнів шкіл, вихованців дитячих садків та всіх жителів Очаківщини подбати про зимуючих пташок!

Якщо ви зробили годівничку і почали підсипати корм, не припиняйте цього! Птахи звикають до джерела їжі і розраховують на це, особливо в сильні морози. Не забувайте про ваших синичок, в складних погодних умовах ви можете допомогти їм вижити. Ці птахи будуть радувати не тільки жвавістю і цікавим забарвленням, але і своїми співами, а також допоможуть позбутися в саду комах-шкідників. Тому годувати їх не тільки цікаво, але і корисно!

І. Форманюк,
провідний фахівець з еко-освіти
РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава»