Де ви, суворовські криниці?




Кажуть, на чижиковському терені стояло кілька суворовських криниць; вони були вимощені диким камінням, широкими і глибокими. Копали їх російські гренадери та запорізькі козаки. За переказами старих, уже не багатьох жителів Очакова, одна з них стояла на території нинешнього промкомбінату, а три – в чижиковській балці. Куди вони поділися і чому їх названо суворовськими? Адже в історіографії відомо, що у липні 1788 року під часв облоги Суворов потрапив у немилість у головнокомандувача військами Потьомкіна і залишив облоговий корпус.


Суворовский колодец в Кинашеве (Винницкая область)

Отже, полководець участі у штурмі Очакова не брав. Але чому ж криниці прийняли його імя. Може, їх копали гринадери Фанагорійського полку, котрим командував свого часу Суворов? А може, сам народ прозвав їх так з поваги і любові до полководця? Чи може… Одним словом, суворовські криниці загадково зникли. А як би дорогоцінно було зберегти ці релівії для сучасного і майбутнього поколінь, я це зроби до наприкладу, Херсон, зберігши гарнізонну криницю на территорії загальновідомої фортеці. Адже суворовські джерела поїли багатотисячне військо і завдяки їм воно витримало важку облогу.

Шановні очаківці! Можливо хто із вас чув від своїх предків розповідь про суворовскі криниці і, зокрема, про ті, що стояли у чижиковській балці, напишить до редакції. Де вони стояли і куди поділись. Опишить їх зовнішній та внутрішній вигляд. А ще краще, якщознайдеться застаріла фотографія. Віднайдені памятки можна буде впорядкувати і огородити, встановивши мемарільну дошку.

Г.Громовий
Газета «Очаківський тиждень» №92 от 26.11. 2019 г.